34.3 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 14:14

Τι δείχνει δημοσκόπηση για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – Ποιοι τα φαβορί για προεδρία

Υπέρ της αλλαγής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ τάσσεται οριακά η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε νέα δημοσκόπηση, που ωστόσο διατηρεί τον Νίκο Ανδρουλάκη ως φαβορί στην κούρσα της εκλογής.

Τα φαινομενικώς αντιφατικά ευρήματα οφείλονται ως ένα βαθμό στη σύσταση του δείγματος της συγκεκριμένης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία To The Point για λογαριασμό της εφημερίδας Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, η έρευνα (18 και 21 Ιουνίου) διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 450 ατόμων. Εξ αυτών τα 150 προήλθαν από μια ευρύτερη δεξαμενή 1.284 ατόμων και τα υπόλοιπα 300 άτομα ήταν δημοσκοπικά στοχευμένα σε όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Θετική αποτίμηση Ανδρουλάκη

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην ερώτηση πώς αξιολογούν την προεδρία Ανδρουλάκη απαντούν ότι έχουν θετική γνώμη σε ποσοστό 29,7% και μάλλον θετικά σε ποσοστό το 23%. Αθροιζόμενες, οι θετικές γνώμες ξεπερνούν το 52%, οι δε αρνητικές περιορίζονται στο 30,4%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε προτού ανακοινωθούν επισήμως οι πέντε (πρώτες) υποψηφιότητες και επομένως οι απαντήσεις των ερωτηθέντων διατηρούν υψηλότερη αβεβαιότητα.

Φαβορί

Σε κάθε περίπτωση, εκείνη τη χρονική στιγμή (από 18 έως 21 Ιουνίου) ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωνε το 41,7% των προτιμήσεων ευρισκόμενος στην πρώτη θέση.

Δεύτερος ερχόταν ο Χάρης Δούκας με 22,8% και τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος με 20,5%.

Τέταρτη επιλογή ήταν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 15% που ωστόσο πλέον έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα.

Η πλειοψηφία (51%) των ερωτηθέντων διαφωνεί με το γεγονός ότι τέθηκε θέμα αλλαγής ηγεσίας αμέσως μετά τις εκλογές έναντι 39,8% που συμφωνεί.

Ωστόσο έστω και με βραχεία κεφαλή ένα 43% θα ήθελε να δει αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος έναντι 39,9% που διαφωνεί.

 

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των ερωτηθέντων για τις ζυμώσεις στην κεντροαριστερά και το ενδεχόμενο πιθανής σύμπραξης ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς.

Σε όσους δήλωσαν ότι ψήφισαν κόμματα της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά) ετέθη το ερώτημα «τι γνώμη έχετε για μία ενοποίηση αυτών των τριών κομμάτων;».

Οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι σχεδόν ισορροπημένες καθώς ένας στους τρεις (33,2%) βλέπει θετικά μία τέτοια προοπτική ενώ το ίδιο ακριβώς ποσοστό 33,2% αντιμετωπίζει αρνητικά μια τέτοια προοπτική.

«Μάλλον θετικό» δηλώνει ένα 16,3% ενώ το 9,1% το αντιμετωπίζει με «μάλλον αρνητική» διάθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Yπόθεση Αββακούμ: Σε αναμονή για σύνταξη κατηγορητηρίου από εκκλησιαστικής πλευράς

Αναμένεται να οριστεί εισαγγελέας, ο οποίος θα είναι αρμόδιος κληρικός με νομικές γνώσεις και θα πληροί τις προϋποθέσεις εισαγγελέως, και ο οποίος θα προχωρήσει, με...

Πτωτικά κινείται το ΧΑΚ την Πέμπτη

Ζημιές παρουσιάζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:50) να υποχωρεί στις 162,63 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,59%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κατέγραφε...

Η Πετρολίνα τριπλά βραβευμένη για την διαχρονική και έμπρακτη στήριξή της στην κυπριακή κοινωνία

Με το Χρυσό Βραβείο για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού Petrolina Community και Petrolina Kids Community, με Αργυρό για τις Δράσεις προς την Κυπριακή Κοινωνία και...

Α.Δημητρίου: Το Κυπριακό δεν μπορεί να διαβάζεται μονοθεματικά

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δεν στηρίζει απλά την Κύπρο, στηρίζει τη νομιμότητα δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα...

Επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής

Επίσκεψη στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή πραγματοποιεί από την Πέμπτη 18 έως το Σάββατο 20 Ιουλίου ο...

Το Δ.Σ. Πάφου ανακαλεί τον τίτλο Επίτιμου Δημότη στον Μενέντεζ μετά την ενοχή του

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ανακάλεσε την απόφαση για απονομή στον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Πάφου και του Χρυσού Κλειδιού...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!