8.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 9:19

ΣΥΡΙΖΑ: Προς τελική αναμέτρηση σε ρευστό σκηνικό

Σε απολύτως συγκρουσιακό κλίμα οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στη διήμερη Κεντρική Επιτροπή που ξεκινά το Σάββατο.

Και αυτό όχι μόνο επειδή στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης, Παύλος Πολάκης και Όλγα Γεροβασίλη («87») ζήτησαν άμεση προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες για εκλογή νέου αρχηγού, αλλά και επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης, στην απάντησή του, επεφύλασσε βολές και κατά του Αλέξη Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε «σιγήν ιχθύος» κάθε φορά που, όπως είπε, επιχείρησε συντονισμένη κοινοβουλευτική δράση.

Αναπόφευκτα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο αναμένεται να αναμετρηθούν συσχετισμοί, δυνάμεις και συμμαχίες.

Οι «87» ζητούν κάλπες χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει αν οι ίδιοι θα καταθέσουν μομφή ή θα συνταχθούν με άλλη πρόταση μομφής που θα κατατεθεί, δείχνοντας προφανώς προς την πλευρά Πολάκη.

Τρία σημεία είναι κρίσιμα:

  • Κατ’ αρχήν το πώς θα διαμορφωθεί η εισηγητική ομιλία του Στ. Κασσελάκη
  • Δεύτερον, εάν θα κατατεθεί πρόταση μομφής και
  • Τρίτον, πώς θα απαντήσει άμεσα σε να τέτοιο ενδεχόμενο η πλευρά Κασσελάκη.

Εάν γίνει πρόταση μομφής η διαδικασία προβλέπει ψηφοφορία και εάν αυτή γίνει δεκτή τότε ανοίγει ο δρόμος για διεξαγωγή συνεδρίου που θα αφορά στη διαδικασία και τις υποψηφιότητες για εκλογή νέου αρχηγού.

Ακόμη πάντως και αν μια πρόταση μομφής δεν γίνει δεκτή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πρωτοβουλία του προέδρου με την οποία θα προτείνει συνεδριακή διαδικασία για να κριθεί τελικά εάν θα στηθεί κάλπη για την ηγεσία.

Στη διαδικασία αυτή ίσως μπουν στην κρίση των συνέδρων και οι προωθούμενες καταστατικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και αυτή της αλλαγής ονόματος.

Τη ρευστότητα του σκηνικού στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε υποδηλώνουν δύο πρόσφατες τοποθετήσεις:

  • του προέδρου της ΚΟ Νίκου Παππά («αρχηγός στη ΔΕΘ εάν δεν εκπέσει») και
  • της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Βούλας Κεχαγιά («ίσως οι νέες εκλογές να είναι αναπόφευκτες»).

Προς διαγραφή ο Χρ. Σπίρτζης

Σημειώνεται ότι μετά και την τρίτη άγονη κλήση του Χρήστου Σπίρτζη από το «πειθαρχικό» του ΣΥΡΙΖΑ, η τριμελής επιτροπή που έχει αναλάβει την υπόθεσή του, τον παραπέμπει στην ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ (συνεδριάζει την Τρίτη) με το ερώτημα της διαγραφής.

Θυελλώδης η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

«Θεωρώ πως μια πρόταση μομφής στο πρόσωπο μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Στ. Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας.

Συνεχίζοντας, φέρεται πως ανέφερε ότι «μία πρόταση μομφής δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας. Είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπαν ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία για εσωκομματικές εκλογές, για την επικύρωση της υφιστάμενης ή για την αλλαγή ηγεσίας.

Ο Παύλος Πολάκης, που έχει κατ΄ επανάληψιν αμφισβητήσει τον πρόεδρο του κόμματος, επέμεινε στη θέση του λέγοντας:

«Συμφωνώ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να οδηγηθούμε στις κάλπες. Αν δεν υπάρξει, τότε υπάρχει το άλλο βήμα στην Κεντρική Επιτροπή το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά. Το έχω αναφέρει», υπονοώντας την πρόταση μομφής.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τον Παύλο Πολάκη και την Όλγα Γεροβασίλη, να δεσμευτούν ότι σε κάθε περίπτωση θα μείνουν στο κόμμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, παραμένει αντίθετος σε μια ενδεχόμενη μομφή κατά του προέδρου του κόμματος και της παρεπόμενης προσφυγής στις κάλπες. Όπως έλεγε σε συνομιλητές του «θα πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη».

«Σιγή ιχθύος»

Σημειωτέον ότι η απάντηση Κασσελάκη στην αρχή της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας εμπεριείχε σαφείς αιχμές και κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Ήμουν έντιμος και ειλικρινής απέναντι σε όλες και όλους», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι «ήταν έντιμος» και απέναντι σε εκείνους που αποχώρησαν από το κόμμα, «προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Αλέξη Χαρίτση, ακόμη και προς την Έφη Αχτσιόγλου στην οποία πρότεινε να αναλάβει όποια θέση επιθυμούσε, με στόχο για να πάει το κόμμα μπροστά».

Και συνεχίζοντας, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι «ήταν έντιμος και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα».

Ειδικά για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, ανέφερε ότι «ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, μετά την εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, του έστελνε μηνύματα για να συντονίσουν κοινές πρωτοβουλίες, όπως για τις γυναικοκτονίες αλλά εκείνος τηρούσε σιγή ιχθύος».

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!