Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έντεκα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων το ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.
Ένα ακόμα παιδί παρουσίασε μυοπερικαρδίτιδα και νοσηλεύεται, άλλα δύο είναι ασυμπτωματικά και παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.
Η εργαστηριακή διερεύνηση περιλάμβανε ορολογικό έλεγχο με IgM και IgG αντισώματα έναντι του ιού Parvovirus B19 και επιπλέον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων αναπνευστικού με filmarray και κοπράνων με μοριακές μεθόδους, σε μαθητές και προσωπικό του σταθμού.
Από τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα παιδιά είχαν ενδείξεις λοίμωξης με Parvovirus B19 ενώ από αυτά τα περισσότερα είχα ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus.
Ο ΕΟΔΥ συνέστησε τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες και συνέστησε καθαριότητα και απολύμανση των χώρων κάνοντας συγχρόνως επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες. Η διερεύνηση αυτή είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Αύξηση των περιστατικών στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ πολλές χώρες της Ευρώπης, (Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία) αναφέρουν από τα τέλη του 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024 αύξηση των περιστατικών αύξηση των περιστατικών πέμπτης νόσου (λοιμώδους ερυθήματος) σε παιδιά, με κάποιες από αυτές να δηλώνουν αύξηση στα σοβαρά περιστατικά από λοίμωξη με Parvovirus σε έγκυες, νεογνά και παιδιά αλλά και σε δότες αίματος και πλάσματος σε ενήλικες. Στη Γαλλία καταγράφηκε μάλιστα αύξηση στις αποβολές, τι αμβλώσεις και τους θανάτους σε νεογνά λόγω περιγεννητικής λοίμωξης από Parvovirus.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα 2/3 του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία.
Συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε 4 έως 10 έτη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποοσοστό 30-40% και συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη της πέμπτης νόσου. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο είναι έγκυες που εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, στον τομέα υγείας, δάσκαλοι κ.λπ. καθώς η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο.
Ο ΕΟΔΥ ζητά από τους Ιατρικούς Συλλόγους να είναι σε εγρήγορση οι επαγγελματίες υγείας, ιδιαίτερα γυναικολόγοι και μαιευτήρες, νεογνολόγοι, παιδίατροι, αιματολόγοι, γενικοί ιατροί και παθολόγοι. Η αυξημένη κλινική υποψία όπως λέει, και η έγκαιρη εργαστηριακή διάγνωση των υπόπτων κρουσμάτων θα προστατέψει από την πιθανότητα συρροών.
Ανθή Αγγελοπούλου • [email protected]