34.3 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 13:49

Π. Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός θα θέσει στο ΝΑΤΟ το ζήτημα μη τήρησης των συμφωνηθέντων από τη Βόρεια Μακεδονία

Το ζήτημα της μη τήρησης των συμφωνηθέντων από τη Βόρεια Μακεδονία θα θέσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, θυμίζοντας το «πώς μπήκε στο ΝΑΤΟ» η γειτονική χώρα και τη στάση που είχε η Ν.Δ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις «και αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει από την άλλη πλευρα». Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα το θέσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα αναφερθεί στη συμφωνία που δεν τηρείται και ιδίως το erga omnes στην ονομασία της χώρας, παραπέμποντας στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Βόρειας Μακεδονίας. «Αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής είναι η παρουσία των Βορειομακεδόνων στο ΝΑΤΟ. Αλλά δεν σέβονται ούτε την πρώτη σελίδα της συμφωνίας» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης.

Δεν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με Μίτσκοσκι και Ερντογάν

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χριστιάν Μίτσκοσκι, ή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται να κάνει κάποιες διμερείς συναντήσεις εκτός προγράμματος.

Πώς σχολίασε το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών

Κληθείς να σχολιάσει τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και σε σχέση με το ελληνικό πολιτικό σύστημα είπε ότι η ετυμηγορία των πολιτών είναι σεβαστή, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά – όπως είπε – «οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών όμως πολύ επισφαλείς».

«Μιλάμε για άλλη χώρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις χώρες μας. Εμείς διαβάζουμε τις εξελίξεις τις παίρνουμε σοβαρά» είπε ο κ.Μαρινάκης και προσέθεσε ότι το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως έχει ξεχωριστή αξία η πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα μας. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία. «Έχουμε μπροστά μας τριετία χωρίς εκλογές και η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Γι’ αυτό θα κριθούμε. Οι πολίτες από τις αναλύσεις προτιμούν τις λύσεις. Κι εμείς εκεί θα κινηθούμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την ήττα της Λεπέν, είπε ότι «δεν θέλουμε να πανηγυρίζουμε με αποτελέσματα εκλογών άλλων χωρών». «Τις δυνάμεις των άκρων τις αντιμετωπίζεις με τις πολιτικές σου. Και η Ν.Δ. έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τα άκρα μέσα από την πολιτική της, η οποία δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα αλλά οδηγεί σε λύση προβλημάτων και παθογενειών» επισήμανε.

Ανέφερε ότι είναι παράδειγμα η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και στη μείωση του χρέους και είπε ότι οι απαντήσεις κρύβονται στις λύσεις και όχι στις αναλύσεις. «Όσοι ετεροπροσδιορίζονται και περιμένουν να δημιουργήσουν αφήγημα από τις εκλογές σε μια άλλη χώρα, μάλλον δεν έχουν δικό τους αφήγημα. Έχει πλάκα να βλέπεις κάποιους να πανηγυρίζουν για τον Μελανσόν όταν ξεχνάνε τι έχει δηλώσει για το κόμμα τους παλαιότερα» σχολίασε ο κ. Μαρινάκης.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Μαρινάκης απέρριψε κάθε σκέψη για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Σκελετοί στον ΣΥΡΙΖΑ για τα περιβόητα ‘μαύρα ταμεία’»

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη αναφορικά με το χρέος της Ν.Δ., ο κ .Μαρινάκης είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα βάζει όλα σε ένα μίξερ και συμπέρασμα δεν βγαίνει. «Τα οικονομικά της η Ν.Δ. τα παρουσιάζει κάθε χρόνο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και δεν υπάρχει δράκος στο παραμύθι του κ. Κασσελάκη» είπε, προσθέτοντας ότι «αντίθετα υπάρχουν σκελετοί στον ΣΥΡΙΖΑ για τα περιβόητα μαύρα ταμεία, αν υπάρχουν ή όχι». Για τα κόκκινα δάνεια είπε πως «ας μάθει ο κ. Κασσελάκης ποιος κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και έδώσε στα funds τη δυνατότητα να κατάσχουν σπίτια». «Όλο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν θα προστάτευε τους ευαλωτους κατέρρευσε σε μια νύχτα στις εκλογές του 2023» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο πόθεν έσχες του κ.Κασσελάκη είπε ότι δεν θα αποφανθεί για το εάν το υπέβαλε ή όχι, αφού ακολουθείται μια διαδικασία για όλους.

«Fake news για την εξαήμερη εργασία»

Αναφερόμενος στα περί εξαήμερης εργασίας και τη διάσταση που έχουν δώσει ξένα ΜΜΕ χαρακτήρισε fake news τα όσα γράφονται, και είπε ότι δεν ισχύει ότι θεσμοθετήθηκε 6ημερη εργασία στην Ελλάδα. «Εξάγονται fake news, εξήχθησαν fake news στο εξωτερικό. Δεν μιλάμε για 6ημερη εργασία συνολικά. Η ρύθμιση αφορά πολύ λίγες επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας ή κάποιες 5ήμερης ή 6ήμερης λειτουργίας» είπε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για έκτακτη μέρα εργασίας υπό προϋποθέσεις που θα δηλώνεται στην Εργάνη.

Το μέτρο αυτό προστατεύει τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι είδαμε έως τώρα να καθιερώνεται η 6ήμερη εργασία. Θα απαντάμε με στοιχεία. Απαντάμε με την πραγματικότητα, και δεν έχουμε αντιπαράθεση με δίκτυα ξένων ΜΜΕ».

Σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας στο Ψυχικό και το γιατί ο ύποπτος ήταν εκτός φυλακής παρά το ότι ήταν καταδικασμένος, είπε ότι η νομιμότητα παντού που υλοποιεί η κυβέρνηση, χωρίζεται σε δυο υποκατηγορίες. Η πρώτη με την καθημερινότητα των πολιτών, με την αλλαγή συνθηκών στα γήπεδα τα πανεπιστήμια κ.ά. και η δεύτερη με το βαρύ έγκλημα, όπου γίνονται δεκάδες συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία, για διαφθορά π.χ. στη ΔΟΥ Χαλκίδας και τις φυλακές Ιωαννίνων, ή τους δημοτικούς υπαλλήλους. Παράλληλα εξήρε τα αντανακλαστικά της Αστυνομίας στη δολοφονία του Ν.Ψυχικού. «Υπάρχει σχέδιο στην Αστυνομία, δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Υπάρχει η πολιτική βούληση να μην υπάρξει η παραμικρή εξαίρεση».

Ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε στο νομικό πλαίσιο, και είπε ότι στο παρελθόν συνελήφθη το ίδιο πρόσωπο και εφαρμόστηκαν μια σειρά από διατάξεις που ψηφίστηκαν την τετραετία 15-19 «που ήταν η χαρά των εγκληματιών» όπως είπε. Τόνισε ότι δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη τότε και τα αποτελέσματα είναι ορατά και σήμερα.

«Εάν η Δικαιοσύνη αποφασίσει ότι είναι ένοχος, δεν θα έχει τη δυνατότητα της χρήσης όλων αυτών των διατάξεων. Είναι πιο σκληρός σήμερα ο ποινικός κώδικας και διαφορετική η αντιμετώπιση της έκτισης της ποινής. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα παραθυράκια που υπήρχαν. Αυτό μπορεί να κάνει το κράτος και όχι να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Αυτή θα αποφασίσει για την υπόθεση» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ερωτηθείς για τη «μαφία της οικοδομής στη Μύκονο» είπε ότι η πάταξη δεν επέρχεται με το πάτημα ενός κουμπιού και προσέθεσε πως η μηδενική ανοχή αποδεικνύεται από τον τρόπο που κινούνται οι Αρχές και τα εργαλεία που έχει δώσει η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς τέλος για ανάρτηση του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «απαντήσαμε εξαντλητικά για τον κ. Αυγενάκη». «Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι αυτονόητα και πρωτοφανή και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα συμπεριφοράς. Ακαριαίες είναι οι αποφάσεις από τον κ. Μητσοτάκη σε τέτοια ζητήματα. Δεν θα αφήσουμε να αμφισβητηθεί το πολιτικό σύστημα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και το δείχνουμε με πράξεις» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πτωτικά κινείται το ΧΑΚ την Πέμπτη

Ζημιές παρουσιάζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:50) να υποχωρεί στις 162,63 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,59%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κατέγραφε...

Η Πετρολίνα τριπλά βραβευμένη για την διαχρονική και έμπρακτη στήριξή της στην κυπριακή κοινωνία

Με το Χρυσό Βραβείο για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού Petrolina Community και Petrolina Kids Community, με Αργυρό για τις Δράσεις προς την Κυπριακή Κοινωνία και...

Α.Δημητρίου: Το Κυπριακό δεν μπορεί να διαβάζεται μονοθεματικά

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δεν στηρίζει απλά την Κύπρο, στηρίζει τη νομιμότητα δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα...

Επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής

Επίσκεψη στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή πραγματοποιεί από την Πέμπτη 18 έως το Σάββατο 20 Ιουλίου ο...

Το Δ.Σ. Πάφου ανακαλεί τον τίτλο Επίτιμου Δημότη στον Μενέντεζ μετά την ενοχή του

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ανακάλεσε την απόφαση για απονομή στον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Πάφου και του Χρυσού Κλειδιού...

Νέα υποχώρηση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο

Νέα ετήσια μείωση, την εντέκατη συνεχόμενη από τον περασμένο Αύγουστο, παρουσίασε ο Δείκτης Κατασκευαστικών Υλικών τον Ιούνιο, με τη μείωση να ωθείται κυρίως από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!