33.8 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Ιούλιος 2024 | 22:42

Πρόταση δυσπιστίας κατά κυβέρνησης ΝΔ – Κατατέθηκε από τον Ν. Ανδρουλάκη – Όλες οι εξελίξεις

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε –όπως είχε προαναγγελθεί- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Σε κάθε σκάνδαλο, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, είπε ότι ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ η εξεταστική επιτροπή απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες. «Δικό σας ρουσφέτι ήταν ο σταθμάρχης» ανέφερε επίσης.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση δυσπιστίας

Στην πρόταση δυσπιστίας γίνεται λόγος για «εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης», στην οποία «προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων», σε ό,τι αφορά την τραγωδία των Τεμπών.

Γίνεται επίσης λόγος για «απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση» που «δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Στην πρόταση δυσπιστίας γίνεται επίσης αναφορά στις υποκλοπές, αλλά και στα μαζικά emails στους ομογενείς.

Την πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να υπερψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ., «αναδεικνύοντας τόσο την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για το έγκλημα των Τεμπών, μαζί με τις προσπάθειες συγκάλυψης, όσο και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

  • H πρόταση δυσπιστίας, όπως προαναφέραμε, πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
  • Kατ’  εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η διαδικασία στη Βουλή

  • H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
  • H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
  • Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Νωρίτερα, πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «πάρα πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας. «Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία» ανέφεραν προσθέτοντας πως «κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά, μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, όπως είναι προγραμματισμένο. Με την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος σημείωσε πως δεδομένου πως έχει προαναγγελθεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, «μάλλον δεν είναι δόκιμο να ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου και λόγω της σοβαρότητας του περιεχομένου της πρότασης δυσπιστίας, η οποία από στιγμή σε στιγμή θα κατατεθεί στο προεδρείο».

«Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προϋποθέτει Ολομέλεια εν εξελίξει. Άρα αυτή τη στιγμή προσφέρουμε Ολομέλεια εν εξελίξει για να υποβληθεί η πρόταση δυσπιστίας όπως έχει αναγγελθεί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί πειράζει η Ολομέλεια εν εξελίξει που είναι η μόνη περίπτωση για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και εξήγησε ότι μόλις κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας διακόπτεται η διαδικασία του νομοθετικού έργου, διακόπτονται οι επιτροπές και καθορίζεται ο χρόνος έναρξης και διεξαγωγής της συζήτησης.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε εκ νέου σήμερα την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη» για την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα δοθεί το πράσινο φως για την άμεση εκκίνηση της συζήτησης.

Πυρά Π. Μαρινάκη κατά Στ. Κασσελάκη και Ν. Ανδρουλάκη

Με φόντο την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει μετά το δημοσίευμα περί αλλοίωσης των ηχητικών συνομιλιών από το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, από την κυβέρνηση τονίζουν πως θέλουν να δοθούν απαντήσεις και να χυθεί άπλετο φως από τη Δικαιοσύνη. «Το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Το Βήμα της Κυριακής’ επιχείρησε με παραπλανητικό τρόπο να θέσει εν αμφιβόλω το πως μεταφέρθηκε η επιχειρηματολογία περί ανθρωπίνου λάθους. Ουδείς αμφισβητεί πως η δικαστική έρευνα προχώρησε με τα πλήρη στοιχεία και πως αυτή προς το παρόν τουλάχιστον κατέληξε στη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους, ασφαλώς και εξετάζονται και άλλες πτυχές της τραγωδίας» σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Έστρεψε παράλληλα τα βέλη του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας τον χρονισμό του δημοσιεύματος με την προαναγγελία Ανδρουλάκη για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας: «Έρχεται ο πρόθυμος κ. Ανδρουλάκης για να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, όταν μιλάμε για συγκεκριμένη εφημερίδα δεν μιλούμε αορίστως, εμείς δεν επιτιθέμεθα σε πρόσωπα, παραθέτουμε γεγονότα και μιλάμε για ταύτιση συμφερόντων. Βγαίνει ένα δημοσίευμα που αποδομείται σημείο προς σημείο και μετά ένας πολιτικός αρχηγός σπεύδει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Ενώστε τις τελείες και θα καταλάβετε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε πυρά και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με αιχμή το αίτημά του για διενέργεια εκλογών και ευρωεκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι γίνεται συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος και τόνισε ότι «περνά σε άλλη πίστα και από την πολιτική γελοιοποίηση γίνεται υπονομευτής του πολιτεύματος. «Θεωρώ πως αυτές οι δηλώσεις δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα γίνει κανονικά αύριο η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου όπως ήταν προγραμματισμένο, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή κατά τη κυβέρνησης το υπουργικό δεν μπορεί να γίνει αύριο αλλά μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Στ. Κασσελάκης: Διενέργεια εκλογών – και των ευρωεκλογών – παρουσία διεθνών παρατηρητών

Είχε προηγηθεί το άρθρο του κ. Κασσελάκη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το αίτημά του για τη διενέργεια εκλογών, αλλά και τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. «Επιμένω στη διενέργεια εκλογών και των ευρωεκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών και προσβλέπω στη συνδρομή των ευρωπαϊκών θεσμών» ανέφερε, σημειώνοντας πως «το επιχείρημα ότι αυτό δεν συμβαίνει στις προηγμένες Δημοκρατίες δεν ισχύει δυστυχώς για τη χώρα μας σήμερα».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!