Στην εκδήλωση Eurojam 2024 που προσκαλεί κάθε χρόνο εξέχουσες προσωπικότητες από διάφορους κοινωνικούς τομείς να διατυπώσουν «νέες σκέψεις για την Ευρώπη» θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) από το ινστιτούτο «Tu was für Europa» (Κάνε κάτι για την Ευρώπη) επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Το EuroJam πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά και οι διοργανωτές δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι συμπίπτει με τις επικείμενες ευρωεκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές θέλουμε να μιλήσουμε για τις ιδέες και τα ζητήματα που μπορούν να προχωρήσουν την Ευρώπη» αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι οι ομιλίες γίνονται χωρίς συγκεκριμένους όρους και οδηγίες και χωρίς κεντρικό σύνθημα ή θέμα. «Το μοναδικό αίτημα είναι: νέες σκέψεις για την Ευρώπη» σημειώνουν.
Η εκδήλωση αρχίζει στις 19:00 ώρα Ελλάδος. Ο κ. Τσίπρας θα τοποθετηθεί στα Αγγλικά και οι υπόλοιποι ομιλητές στα Γερμανικά. Εκτός από τον κ. Τσίπρα στη συζήτηση θα μετέχουν: α) η καθηγήτρια ιατρικής ηθικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Αλίνα Μπούιξ, η οποία βραβεύθηκε από το γερμανικό κράτος για τον ρόλο της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, β) η συγγραφέας, πολεμική ανταποκρίτρια και ακτιβίστρια Ντούτσεν Τεκάλ (κουρδικής και γερμανικής καταγωγής) η οποία αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Γερμανία, γ) ο Youtuber και μέλος της LGBTQIA+ κοινότητας, Αλιόσα Μουτάρντι, ο οποίος διατηρεί ένα από τα δημοφιλέστερα γερμανόφωνα vegan κανάλια στην εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα, δ) ο «νεορεαλιστής» καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Ενόπλων Δυνάμεων του Μονάχου, Κάρλο Μασάλα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους ειδικούς για ζητήματα ασφάλειας στη Γερμανία και ε) οι τρεις νικήτριες του διαγωνισμού ρητορικής Europe16 που ενθαρρύνουν τους Γερμανούς ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Το προφίλ Τσίπρα: η έξοδος από την κρίση και η Συμφωνία των Πρεσπών
Στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης αναφέρεται ότι διετέλεσε πρωθυπουργός (2015 – 2019) της Ελλάδας κατά της διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της κρίσης ελληνικού χρέους και ότι κατά τη διάρκεια της
θητείας του η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση και επέστρεψε στην οικονομική ανάκαμψη. Σημειώνεται επίσης ότι στον ίδιο και στον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, απονεμήθηκε το Βραβείο «Ewald von Kleist», το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας και το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης για τη συμβολή τους στην επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.