10.8 C
Nicosia
Παρασκευή 25 Απριλίου 2025 | 5:37

Μονόδρομος η Χάγη εάν η Τουρκία συνεχίσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Μονόδρομος θεωρείται η Χάγη εάν η Τουρκία συνεχίσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτό είναι το «συμπέρασμα» μόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας.

Οι αντιδράσεις από τη γείτονα θεωρούνταν δεδομένες για το Μέγαρο Μαξίμου δεδομένου ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας και έχουν εκφραστεί δημόσια.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά προϊόν πολύμηνης προσπάθειας πολλώ δε μάλλον μετά από μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με βάση την οποία έως τις 27 Απριλίου θα έπρεπε η Ελλάδα να εκδώσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. 

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι το ότι λύνονται εκκρεμότητες δεν σημαίνει ότι δεν θέλει η Αθήνα θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά πρωτίστως γιατί είναι η  πρώτη φορά που αποτυπώνονται τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. 

Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν πως είναι μία σημαντική πράξη που έρχεται σε συνέχεια άλλων, όπως η αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Exxon και της Chevron, δυτικά και νότια της Κρήτης αντίστοιχα.

Άλλωστε όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ «πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, διότι προσδιορίζονται οι ανθρώπινες δράσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν στα θαλάσσια όρια της Ελλάδας, της ελληνικής δικαιοδοσίας. Και από την άλλη πλευρά προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο ασκείται αυτή η δικαιοδοσία».

Το συνυποσχετικό

Για την Βασιλίσσης Σοφίας αναφορικά με τις διαφορετικές εκδοχές, την ελληνική εκδοχή και την τουρκική εκδοχή, υπάρχει μία οδός η οποία θα μπορούσε να τις επιλύσει, εφόσον όπως τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης «θεωρούμε ότι και οι δύο αγόμεθα κυρίως από το διεθνές δίκαιο» και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού για να επιλυθεί η διαφορά για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Αθήνα, άλλωστε, η μία και μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία είναι αυτή της οριοθέτησης της ΑΟΖ σε αντίθεση με την Άγκυρα που βάζει στο «τραπέζι» ένα πακέτο προβλημάτων όπως αυτά έχουν να κάνουν με τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το FIR αλλά και τις μουσουλμανικές μειονότητες.

Τα «πυρά» τις αντιπολίτευσης

Την ίδια στιγμή «φωνές» τις αντιπολίτευσης, επ αφορμής της δημοσιοποίησης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού έστρεψαν τα βέλη κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για σχέδιο «απάντηση» σε δημοσίευμα τουρκικών ΜΜΕ.

Από το Μαξίμου διευκρινίζεται πως ο Χωροταξικός σχεδιασμός αποτελείται από σειρά ρυθμιστικών κειμένων μεγάλης έκτασης με τεχνικές λεπτομέρειες.

Όπως υπογραμμίζουν ο σχεδιασμός είναι αυτονόητως προϊόν πολύμηνης προσπάθειας πως  η Τουρκία αντέδρασε στον σχεδιασμό της Ελλάδας και όχι το αντίστροφο και πως πρόκειται για μία αναμενόμενη αντίδραση.

Η αντίδραση της Άγκυρας και η απειλή με αντι-χάρτη

Υπενθυμίζεται ότι σε απάντησή της η Άγκυρα μέσω… διαρροής στην τουρκική Milliyet παρουσίασε το χάρτη της γαλάζιας πατρίδας που μοιράζει το αιγαίο στη μέση γιατί δεν αναγνωρίζει την επήρεια των νησιών.

Ενώ λίγες ώρες αργότερα ήρθε απάντηση και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όπου κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και προσθέτει πως «ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό» (ΘΧΣ) που έχει ανακοινωθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ, παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία θα υποβάλει το δικό της ΘΧΣ(Θαλάσσιο Χωραταξικό Σχεδιασμό) στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών».

Στο… βάθος το καλώδιο

Παράλληλα, κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι σχετικά με το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, επαναλαμβάνουν πως το έργο θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο που θα καθοριστεί με βάση και τον προγραμματισμό του ερευνητικού πλοίου.

Όπως τονίζουν, πρόκειται για έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος το οποίο δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με άλλες ενέργειες τις οποίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την επίλυση χρονίζοντων προβλημάτων του παρελθόντος.

«Όλα τα έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη θα συνεχιστούν κανονικά και θα γίνουν με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου είναι επίσης σημαντικό. Είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος. Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω, είναι ένα έργο, το οποίο θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο που θα επιλεγεί, με βάση και τον προγραμματισμό της αναδόχου εταιρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε πως «υπάρχουν ζητήματα, τα οποία είναι αμιγώς τεχνικά. Η έρευνα για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου στο συγκεκριμένο έργο θα πάρει περίπου 6 μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι και μόνο να μπορέσεις να δημιουργήσεις μια χωροταξία σε ό,τι αφορά τις NAVTEX, οι οποίες θα εκδοθούν, είναι από μόνο του ένα σύνθετο έργο. Υπάρχει όμως και ο κατάλληλος χρονισμός».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!