31.8 C
Nicosia
Τετάρτη 25 Σεπτέμβριος 2024 | 17:28

Μητσοτάκης στο CNN: Σημαντικό για ΕΕ να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα

Τις διεθνείς συγκρούσεις, το μεταναστευτικό, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την πολιτιστική κληρονομιά με έμφαση στα γλυπτά του Παρθενώνα, κάλυψε η συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ.

Σχετικά με τις κατηγορίες κατά του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος για επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης τις αρνήθηκε, τονίζοντας ότι η προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να σώζει ζωές και να συνεργάζεται με την Τουρκία για την ασφαλή διαχείριση της μετανάστευσης. Εξήγησε την προσέγγιση της Ελλάδας στη μετανάστευση, προτείνοντας την ανάγκη για ισχυρό έλεγχο των συνόρων αλλά και για νόμιμες οδούς μετανάστευσης, και υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα”.

Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπάιντεν, λέγοντας ότι αυτή ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς σηματοδοτούσε το τέλος της μακράς πολιτικής του καριέρας και τόνισε την ανάγκη ηγεσίας των ΗΠΑ σε παγκόσμια θέματα.

Όσον αφορά τη νέα προσφυγική κρίση που προκάλεσε η Iσραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εστιάζοντας στη βελτιωμένη συνεργασία, ιδιαίτερα στο ζήτημα της μετανάστευσης. Υπογράμμισε τη σημασία της διακοπής των λέμβων πριν εισέλθουν στη θάλασσα και τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε όπου διαφωνούμε – και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ’ όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο διεθνές δίκαιο, αλλά και να συνεργαστούμε σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό», υπογράμμισε.

«Είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να δημιουργήσει νόμιμες οδούς μετανάστευσης και να το κάνει με οργανωμένο και πειθαρχημένο τρόπο, για ανθρωπιστικούς αλλά και οικονομικούς λόγους», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, όπως η υποδοχή Αφγανών γυναικών προσφύγων, και τόνισε ότι η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να ισορροπεί μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν εκμεταλλεύτηκε ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου του Ισραήλ, υποστηρίζοντας την ανάγκη για εκεχειρία για τη μείωση των ανθρωπιστικών απωλειών.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις σε στρατηγικές προσαρμογής και ευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ανέφερε ότι «όταν εξετάζουμε τους πόρους που διαθέτουμε στην Ευρώπη, εστιάζουμε πολύ στην Πράσινη Συμφωνία, αλλά εστιάζουμε πολύ λίγο στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, τονίζοντας τη σημασία της επανένωσης των γλυπτών στην Αθήνα.

«Πιστεύω, σημαντικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι τα Γλυπτά αυτά να εκτεθούν στην Αθήνα ως σύνολο με αυτά που ήδη υπάρχουν, γιατί μιλάμε για επανένωση, όχι για επιστροφή», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αστυνομία: Στο Δικαστήριο 4 υποθέσεις εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Στις τέσσερις ανέρχονται οι υποθέσεις για έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον Κακουργιοδικείου, όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών...

Προς περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των πτήσεων Κύπρου-Κίνας

Κύπρος και Κίνα υπογράφουν την Πέμπτη διακρατική συμφωνία στον τομέα των αερομεταφορών, που προβλέπει περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, έχοντας ως επιδιωκόμενο...

Σαρδηνία: Οικογενειακή τραγωδία με τρεις νεκρούς – 50χρονος πυροβόλησε τη σύζυγο και την κόρη του και αυτοκτόνησε

Βαρύς ο απολογισμός νέας οικογενειακής τραγωδίας, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Νουόρο της Σαρδηνίας. Δράστης ο 50χρονος Ρομπέρτο Γκλεμπόνι, εργάτης σε τοπική βιομηχανία, ο οποίος έπειτα από καυγά,...

Eurostat: Οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες στην Κύπρο και ΕΕ

Περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής έχουν μπροστά τους οι γυναίκες στην Κύπρο και στην ΕΕ από τους άντρες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα...

Τα κόμματα καταδίκασαν τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για αναγνώριση ψευδοκράτους

Με σφοδρό τρόπο καταδίκασαν τις δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με την αναγνώριση της «τδβκ» ως κράτους καθώς...

Υπουργικό: “Κόβονται” η επιδότηση στον ηλεκτρισμό και ο μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά είδη

Η επέκταση του μέτρου της κλιμακωτής επιδότησης ηλεκτρισμού από τον τιμολογούμενο μήνα Νοέμβριο 2024 και εντεύθεν, ως επίσης και η συνέχιση της εφαρμογής του μηδενικού...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!