Συγκινημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως για να φτάσουμε να τεθεί σε λειτουργία «περάσαμε από 40 κύματα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους Θεσσαλονικείς να το αγαπήσουν και να το προστατεύσουν. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Ant1, μέσα από τον εμβληματικό σταθμό Βενιζέλου, ξεκαθάρισε επίσης ότι το 2027 θα είναι πάλι υποψήφιος για πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε ότι και αυτή την τετραετία η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της.
«Πιστεύω πολύ στην προοπτική της Θεσσαλονίκης ως ένα κέντρο πολιτισμού και καινοτομίας», είπε ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς για την καταγγελία του Ν. Ταχιάου κατά του προέδρου του Άρη, σχολίασε πως «η κυβέρνηση αυτή δεν χειραγωγείται, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν», ενώ πρόσθεσε «πως η υπόθεση είναι πλέον ζήτημα της Δικαιοσύνης». Σημείωσε δε πως έχουν ληφθεί μία σειρά από μέτρα, όπως τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. «Αν κάποιοι παράγοντες πιστεύουν ότι εδώ είναι Βαλκάνια, φοβάμαι πως θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις», συμπλήρωσε.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
«Η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία δική μου και της κυβέρνησης και είναι διαρκής. Δεν γίνεται με την βρετανική κυβέρνηση, αλλά με το Βρετανικό Μουσείο», είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα.
«Όχι αν, αλλά όταν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα είναι μία δικαίωση για τη Μελίνα Μερκούρη που πρώτη κινητοποίησε τη διεθνή κοινή γνώμη», συμπλήρωσε. Σημείωσε πάντως ότι οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σημαντικές και δεν περιορίζονται σε αυτό το θέμα.
«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά πιστεύω θα γυρίσουν. Η συζήτηση με το Βρετανικό Μουσείο είναι ενεργή», τόνισε.
Οι σχέσεις με Αλβανία και η υπόθεση Μπελέρη
Σε ερώτηση για το πώς βλέπει την προκλητική ρητορική Ράμα, είπε: «Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μας με την Αλβανία πέρασαν από αρκετές αναταράξεις με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη, ο οποίος σήμερα είναι εκλεγμένος στην Ευρωβουλή εκπροσωπώντας και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας».
«Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η αλβανική κυβέρνηση θα σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και θα υπάρχει αιρεσιμότητα σε κάθε βήμα. Η Ελλάδα έχει σοβαρή διαπραγματευτική ισχύ σήμερα. Αν θέλει η Αλβανία να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. πρέπει οριστικά να επιλύσει τα ζητήματα με τη μειονότητα», ξεκαθάρισε.
Οι προκλήσεις των Σκοπίων
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες προκλήσεις από τη γειτονική χώρα, τόνισε: «Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη αρκετές δυνάμεις στα Βαλκάνια που πιστεύουν ότι θα έχουν δύναμη, αν ξυπνήσουν τα φαντάσματα του εθνικισμού. Αυτό ισχύει με τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Εγώ είχε εκφράσει ενστάσεις για την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας. Ωστόσο η ισχύς της Συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα δεν αμφισβητείται. Είναι απολύτως σαφές ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία».
Διαγραφή Σαμαρά – εκλογικός νόμος και Προεδρία Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, λέγοντας πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγή του, ενώ πρόσθεσε πως πιστεύει σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Όσον αφορά στη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, επανέλαβε ότι θεώρησε προσβλητικό το να αμφισβητείται ο πατριωτισμός του, ενώ ερωτηθείς για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σημείωσε πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να καταθέσει κάποια πρόταση.
Ακρίβεια και φοροδιαφυγή
Για τους μισθούς αναγνώρισε πως οι αυξήσεις τους εξουδετερώθηκαν από την ακρίβεια, ενώ πρόσθεσε πως η μάχη με τις ανατιμήσεις και η προσπάθεια για στήριξη των εισοδημάτων είναι συνεχής.
Προτεραιότητα όπως είπε είναι και η πάταξη της φοροδιαφυγής. «Δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων – τα κορόιδα που πληρώνουν και οι άλλοι», διεμήνυσε.