Ως μια ιστορική και προοδευτική μεταρρύθμιση, που ενδυναμώνει τη δημοκρατία και την εκλογική συμμετοχή, χαρακτήρισε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.
Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελεί μία ιστορική τομή, μία ουσιαστικά προοδευτική μεταρρύθμιση, με στόχο την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές».
Όπως είπε, το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων ζητημάτων, διασφαλίζει τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία και παράλληλα καθιερώνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
«Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο στις προσεχείς Ευρωεκλογές», ανέφερε σχετικά.
Στα ευρύτερα ζητήματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι έως τις 19 Ιανουαρίου θα καταβληθούν περίπου 79,5 εκατομμύρια ευρώ σε 91.159 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ.
Εξ αυτών τα περίπου 14 εκ. αφορούν δικαιούχους επιδομάτων, τα 25 εκ. δικαιούχους δικαιωμάτων ανεργίας, τα 9 εκ. δικαιούχους προγραμμάτων απασχόλησης, τα 2 εκ. δικαιούχους προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, τα 12 εκ. δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου» και το 1,5 εκ. αφορά επιδοτούμενες άδειες μητρότητας.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι προχωράει η εφαρμογή του νέου νόμου επιλογής διοικήσεων στα Νοσοκομεία, με την προκήρυξη συνολικά 152 θέσεων Διοικητών και αναπληρωτών Διοικητών σε 95 νοσοκομεία, στο σύνολο των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας.
Ερωτηθείς για το επικείμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπου ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει ότι θα αφήσει ανοικτή τη δυνατότητα της αποχής σε διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «η αποχή είναι κοινοβουλευτική στάση». Ειδικότερα, ως προς την κριτική που άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς στη συγκεκριμένη επιλογή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο κ. Σαμαράς, κατά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης το 2015 είχε επιλέξει την αποχή.
«Ήταν ξεκάθαρο αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός. Εισηγείται τη νομοθετική παρέμβαση και ζητεί αρχικά από τους βουλευτές της ΝΔ να το υπερψηφίσουν. Είπε, επίσης, απευθυνόμενος σε όσους σκέφτονται να το καταψηφίσουν ότι είναι προτιμότερο να απέχουν», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.