9.8 C
Nicosia
Παρασκευή 25 Απριλίου 2025 | 6:20

Η Κύπρος το “βαρύτατο τίμημα” της χούντας λέει ο Πρόεδρος της Ελλάδας Κ. Τασούλας

Η παράνομη στρατιωτική κατοχή σχεδόν του 40% της Κύπρου από την Τουρκία είναι το “βαρύτατο τίμημα” της χούντας, είπε στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, για την επέτειο 58 χρόνων από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967.

“Το βαρύτατο τίμημα της εκτροπής εκείνης το βλέπουμε έως σήμερα στην Κύπρο όπου, παρά τα αντίθετα ψηφίσματα του ΟΗΕ, παραμένει υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας σχεδόν το 40% της έκτασης της. Ήταν το σκληρό τίμημα που πλήρωσε ο ελληνισμός πριν καταρρεύσει η δικτατορία υπό το βάρος των ανομημάτων της”, είπε ο Έλληνας Πρόεδρος.

Όπως σημείωσε, πριν από 58 χρόνια, το βράδυ της 21ης Απριλίου 1967, το Σύνταγμα της χώρας και οι ελευθερίες του ελληνικού λαού καταργήθηκαν πραξικοπηματικά με την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας που διήρκεσε μια επταετία. “Κατά τη διάρκεια αυτής της ζοφερής περιόδου η χώρα και η κοινωνία οπισθοδρόμησαν. Η χώρα αποκόπηκε από το διεθνές και δη το ευρωπαϊκό περιβάλλον, η ελευθερία της έκφρασης κατεπνίγη και ακόμη χιλιάδες πολίτες βασανίστηκαν και σύρθηκαν σε φυλακές και εξορίες”, είπε.

Πρόσθεσε ότι πριν την πτώση τους χούντας έπρεπε να προηγηθούν οι φοιτητικές εξεγέρσεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, να εκδηλωθεί το πραξικόπημα Ιωαννίδη και να συντελεστεί “το άλμα στον γκρεμό, το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Κύπρο, κατ’ εντολή της χούντας Ιωαννίδη, με σκοπό την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Μακαρίου”.

Ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι, 58 χρόνια μετά, η Ελλάδα διάγει τη μακρύτερη περίοδο δημοκρατικής διακυβέρνησης, κατά την οποία ακόμη και οι ακραίες πολιτικές συγκρούσεις δεν έχουν σταθεί ικανές να υπονομεύσουν τα ισχυρά, πλέον, θεμέλια της Ελληνικής δημοκρατίας, που στηρίζονται στη λαϊκή κυριαρχία, η οποία εκφράζεται μέσα από τις εκλογές και τις δημοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλει το Σύνταγμα, το Κράτος Δικαίου, και η αταλάντευτη σύνδεση της χώρας με την Ευρώπη.

“Αν πρέπει κάτι να διδαχθούμε από τη σημερινή «μαύρη επέτειο» είναι η υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τους θεσμούς, την εθνική μας ενότητα και την κοινή προσπάθεια για ομαλότητα και σταθερότητα”, είπε καταληκτικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!