Θέσεις μάχης εν όψει της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με την κατηγορία της συγκάλυψη των ενόχων της τραγωδίας των Τεμπών λαμβάνουν σήμερα τα κόμματα, στον απόηχο νέων αποκαλύψεων για παραποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων του δυστυχήματος.
Οι 32 βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσουν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της «χάλκευση» και «διοχέτευση σε φιλικά μέσα» ηχητικού υλικού για τον σταθμάρχη που αποτελεί προϊόν συρραφής.
Για τη συζήτηση της πρότασης απαιτούνται συνολικά 50 υπογραφές, οι οποίες φαίνεται να έχουν διασφαλισθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ στήριξη στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, αλλά με επιφυλάξεις, φαίνεται να παρέχουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό κανονισμό, με την υποβολή της πρότασης στον Πρόεδρο της Βουλής διακόπτεται η συζήτηση στην Ολομέλεια και η κυβέρνηση αποφασίζει εάν θα εκκινήσει αμέσως η τριήμερη συζήτηση ή το αργότερο μετά από δύο εικοσιτετράωρα.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη» για την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον θα δοθεί το πράσινο φως για την άμεση έναρξη της συζήτησης και την ολοκλήρωσή της τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ή της Παρασκευής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Μετατροπή σε πρόταση εμπιστοσύνης
Παράλληλα, θεωρείται πιθανό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασκήσει το δικαίωμά του, όπως έκαναν στο παρελθόν και προκάτοχοί του, μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί μια πρόταση εμπιστοσύνης διευκολύνει παραδοσιακά τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης να μιλούν εφ’ όλης της ύλης, ενώ στην πρόταση δυσπιστίας ασκείται μεγαλύτερη πίεση για συγκεκριμένες απαντήσεις, εν προκειμένω στις καταγγελίες περί συγκάλυψης των ενόχων στην υπόθεση των Τεμπών.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επανεκλογή της, δεν θα δυσκολευτεί να λάβει την εμπιστοσύνη των βουλευτών και να εμφανιστεί αρραγής στα μάτια της κοινής γνώμης.
Στον αντίποδα, όμως, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν την τριήμερη συζήτηση ως μια ευκαιρία για να κληθεί η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για την παραποίηση και διαρροή του ηχητικού υλικού, για το επίμαχο «μπάζωμα» του τόπου του δυστυχήματος, αλλά και για τα πεπραγμένα της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία άφησε εκτός του κάδρου των ευθυνών τους χειρισμούς των αρμόδιων υπουργών.
Το αυθεντικό ηχητικό και το αφήγημα «για όλα φταίει ο σταθμάρχης»
Χθες μάλιστα είδε το φως της δημοσιότητας το αυθεντικό ηχητικό ντοκουμέντο από τη νύχτα της τραγωδίας, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι κάποιοι αφαίρεσαν συνομιλίες από το υλικό που διοχετεύθηκε προς συγκεκριμένα ΜΜΕ για να στραφούν όλες οι ευθύνες προς τον σταθμάρχη.
Παράλληλα, πηγές της αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι η πρόταση μομφής θα υποχρεώσει και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για την υπόθεση στην Ολομέλεια, κάτι που δεν έπραξε κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.