23.4 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 4:08

Δεν συζητά ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, λέει η Αθήνα για τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Κάσου

Η Αθήνα επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου, αλλά στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, είπε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Παύλος Μαρινάκης, σχετικά με την κατάσταση στα ανοικτά της Κάσου, όπου εμφανίστηκε σχηματισμός τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, στην περιοχή νότια της Κάσου και της Καρπάθου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και στο σημείο που γίνονται οι έρευνες από το ιταλικό σκάφος, υπάρχει ένας σχηματισμός τουρκικών πολεμικών πλοίων. Τέσσερα ελληνικά πολεμικά πλοία έσπευσαν στην περιοχή.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, σχετικά με την κατάσταση στα ανοικτά της Κάσου, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι, «η Κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό». Σημείωσε ότι, διάλογος «δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια».

«Από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα», πρόσθεσε.

Όπως εξάλλου μεταδίδει η ΕΡΤ, πραγματοποιούνται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την «αποσυμφόρηση» της κατάστασης που έχει προκληθεί νότια της Κάσου και της Καρπάθου.

Η ιστοσελίδα του κρατικού καναλιού αναφέρεται σε διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες, το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Η διαδικασία αφορά την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο.

Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι έρευνες του πλοίου αφορούν περιοχή ελληνικών χωρικών υδάτων με ένα μόνο σημείο εκτός, σε απόσταση μισού μιλίου, αλλά βάσει της οριοθέτησης με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία των 12 μιλίων και αυτό το σημείο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ.

Η Τουρκία με Navtex υποστήριξε ότι το σημείο ερευνών αφορά την τουρκική υφαλοκρηπίδα και επικαλέστηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, σημειώνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική

Το πρόγραμμα της Cyprus League by Stoiximan από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική ανακοίνωσε σήμερα η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει...

Συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο -3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (φωτό)

Συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού,...

Ο Σερ Στέλιος απένειμε για δεύτερη χρονιά βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας

Για δεύτερη χρονιά, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης της easy family of brands και ιδρυτής και πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation βράβευσε τη...

Ακυρώνει πρόστιμο της Κομισιόν κατά της Google για την υπηρεσία AdSense το ΓΔΕΕ

Στην ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ στην Google για τον τρόπο λειτουργίας της διαφημιστικής πλατφόρμας AdSense, επικυρώνοντας...

Μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες χάθηκε, ενώ πετούσε από Ιταλία προς Γαλλία

Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τρεις Γάλλοι χάθηκε από το πρωί της Τρίτης στη βορειοκεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ορεινών διασώσεων της...

Πτώση σημείωσε το ΧΑΚ

Σε πτωτική πορεία επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μετά τα κέρδη της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 182,71 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!