22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 17:42

Αφόρητη ζέστη και λίβας με 42 βαθμούς στην Ελλάδα

Ο καύσωνας, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει ως το τέλος του μήνα, κορυφώνεται σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή, σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), την υψηλότερη θερμοκρασία (41 βαθμούς Κελσίου) αναμένεται να τη δούμε την Πέμπτη στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά, ενώ ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για 42 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλό θερμικό φορτίο αναμένεται ιδιαίτερα και στην Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να εντάσσονται στην κατηγορία 0 κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, σύμφωνα με τη νέα κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών που εφαρμόζει πιλοτικά το meteo, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων.

Αναμένονται κίνδυνοι για την υγεία ευάλωτων πληθυσμών (βρέφη, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, άστεγοι κ.ά.) στην Αθήνα. Συνίσταται επομένως, προσοχή και μέριμνα για άτομα που ανήκουν σε αυτές τις πληθυσμιακές κατηγορίες της πρωτεύουσας.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης των υψηλών θερμοκρασιών χωρίζεται ως εξής:

  • Κατηγορία 0: Υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία ευάλωτων ατόμων
  • Κατηγορία 1: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη – Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα
  • Κατηγορία 2: Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε προφυλάξεις – Προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα
  • Κατηγορία 3: Ακραίες θερμοκρασίες: Σημαντικός κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξεις

Αναλυτική πρόγνωση

Σήμερα, στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στη Θράκη τους 32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα και τις παραθαλάσσιες περιοχές θα φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα και στην κεντρική Μακεδονία. Στη δυτική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα στη Θράκη βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς και στη Θράκη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές τις απογευματινές ώρες στα ορεινά, όπου πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές, με τοπικούς όμβρους στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 39 βαθμούς και στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 και στην Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση Αρναούτογλου – Μαρουσάκη

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, από το πρωί της Πέμπτης θα έχουμε ηλιοφάνεια παντού και ζέστη, ενώ από το μεσημέρι και μετά στη βόρεια Ελλάδα θα έχουμε έντονη συννεφιά. Έτσι σε περιοχές όπως Θράκη, Αν. Μακεδονία και Κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν διάσπαρτα έντονα φαινόμενα με βροχές, χαλάζι και μπουρίνια. Το βράδυ ο καιρός θα φτιάξει και δεν αποκλείονται φαινόμενα στην Κεντρική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία την Πέμπτη θα φτάσει τους 40-41 στα ηπειρωτικά και στην Θράκη έως 29 βαθμούς. Στην κεντρική Μακεδονίας στους 34 βαθμούς, στο Ιόνιο στους 35 και στο Αιγαίο στους 31.

Στην Αττική θέλει προσοχή ο δυτικός άνεμος και χρειάζεται προσοχή στην Κόρινθο. Η θερμοκρασία από 27 έως 38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αν και αρχικά θα έχουμε ηλιοφάνεια, η αστάθεια δεν θα αργήσει με αποτέλεσμα να έχουμε καταιγίδες. Η θερμοκρασία από 23 έως 33 βαθμούς.

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μανουσάκης είπε ότι την Πέμπτη «θα φτάσουμε στο μέγιστο της θερμής μεταφοράς με θερμοκρασίες έως 41 και 42 βαθμούς Κελσίου αλλά για λίγο», κυρίως στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλία, στη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά.

Ο μετεωρολόγος προειδοποίησε επίσης ότι την Πέμπτη θα υπάρχει και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω λίβα σε περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής χώρας.

Τέλος, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος για «επικίνδυνες καταιγίδες» από την Πέμπτη το απόγευμα στα βόρεια-βορειοανατολικά της χώρας, λόγω μιας διαταραχής που μας πλησιάζει και δεν αποκλείεται την Παρασκευή να επηρεαστούν τμήματα της κεντρικής και ανατολικής χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!