Προς μια νέα αρχή, με νέους στόχους, που θα οδηγήσουν σε βιωσιμότητα και ανάπτυξη το Θέατρο «Σκάλα» στη Λάρνακα, προσανατολίζεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» Μάριος Κουκουμάς ανέφερε ότι «μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Μελέκκη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου, κάνουμε μια νέα αρχή, με στόχο σε όλα τα έργα που θα παρουσιάζονται να συμμετέχουν και Λαρνακείς συντελεστές». Ωστόσο, είπε, «μετά την αποχώρηση του κ. Μελέκκη, ύστερα από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας του στο Θέατρο, αποφασίστηκε όπως προς το παρόν, δεν θα υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής».
Πρόσθεσε ότι «ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο η πρώτη μας ουσιαστική επιτυχία είναι το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να μπούμε στο πρόγραμμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού με την ονομασία «Θυμέλη» και ενώ είχαμε εγκριθεί για τρεις παραγωγές, λόγω οικονομικών δυσκολιών τελικά θα γίνουν μόνο δύο». Σημείωσε ότι «προσπάθεια μας είναι να εντάξουμε όσους περισσότερους Λαρνακείς δημιουργούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και ανθρώπους του θεάτρου στις νέες παραστάσεις».
Πρόσθεσε ότι το ένα έργο που θα ανεβάσει το Θέατρο στα πλαίσια του προγράμματος Θυμέλη μέχρι το καλοκαίρι, είναι το «Αντιγόνη μετά τον Σοφοκλή», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Βαρνακίδου, που θα μεταφραστεί για πρώτη φορά στα ελληνικά, και το δεύτερο είναι το «Ημερολόγιο μη Συμβάντων» σε σκηνοθεσία του Ονησίφορου Ονησιφόρου. «Σκοπός είναι και στα δύο αυτά έργα να συμμετέχουν και Σκαλιώτες συντελεστές, αφού αυτή θα είναι και η θέση που θα υιοθετήσουμε στο εξής» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά «θα δούμε νέες μεθόδους και νέους τρόπους λειτουργίας του Θεάτρου και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους βιωσιμότητας του Θεάτρου της Λάρνακας». Ακόμα, πρόσθεσε, συζητούμε τη δυνατότητα συνεργασιών με άλλες παραγωγές που δεν είναι δικές μας, αλλά θα είναι μέρος του προγράμματος μας και ταυτόχρονα επιθυμία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα έργα που ανεβάζονται να περιοδεύουν σε όλη την Κύπρο».
Στόχος μας, συνέχισε «είναι το Θέατρο «Σκάλα» να συμπεριληφθεί στην προσπάθεια που καταβάλλει η Λάρνακα να καταστεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030. Το στάτους του Θεάτρου θα παραμείνει ως είχε μέχρι σήμερα, ενώ ίδια θα παραμείνει η συνεργασία και η στήριξη από τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος εδώ και χρόνια παραχώρησε, με ενοίκιο, το πρώην Κινηματογράφο «Αττικόν» ως στέγη του «Σκάλα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουκουμά είπε πως «το Θέατρο «Σκάλα» αλλά και η Λάρνακα οφείλουν πολλά στον Ανδρέα και τη Μόνικα Μελέκκη και σύντομα θα διοργανωθεί εκδήλωση για να τιμηθούν αυτοί οι δύο άνθρωποι, αφού η προσφορά και η σφραγίδα τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Λάρνακας είναι ανεξίτηλη».
Εξάλλου το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωσήφ Χατζηιωσήφ ανέφερε ότι «κάνουμε μια νέα προσπάθεια λειτουργίας του Θεάτρου, αφού η εναλλακτική λύση που τέθηκε ενώπιον του Σώματος, μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Μελέκκη, ήταν το κλείσιμο του. Η οικονομική ζημιά που έχει το Θέατρο ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ».
Ταυτόχρονα ευχαρίστησε «τους σκηνοθέτες που έκαναν τις προτάσεις για να υποβληθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Θυμέλη» και σημείωσε πως «όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εργάζονται αφιλοκερδώς με στόχο το Θέατρο να κάνει μια νέα αρχή και να δώσουμε στη Λάρνακα την ευκαιρία να έχει τη δική της θεατρική σκηνή.
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηιωσήφ απάντησε πως «στόχος του Δ.Σ είναι να προσελκύσουμε κόσμο στο θέατρο για να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις. Ακόμα προσπαθούμε να συνεργαστούμε με εταιρείες και φιλανθρωπικά ιδρύματα προκειμένου να δίνονται κάθε φορά που έχουμε παράσταση, εισιτήρια προς χρήση από ανθρώπους και συνεργάτες τους».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «το Σώμα αποφάσισε, λόγω οικονομικών δυσκολιών να μην έχει προς το παρόν τουλάχιστον, καλλιτεχνικό διευθυντή. Στόχος μας είναι μετά από δύο σεζόν λειτουργίας του Θεάτρου να προχωρήσουμε στην προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή και να προσληφθεί το κατάλληλο άτομο. Αυτό θα γίνει όταν το νέο Δ.Σ. καταλάβει πώς θέλει να προχωρήσει το Θέατρο». Σημείωσε πως «στόχος μας δεν είναι να μην έχει το θέατρο καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά να γίνει, όταν οι οικονομικές μας δυνατότητες είναι καλές».
Φιλοξενία στο Θέατρο Σκάλα του έργου CRY
Στο μεταξύ, στο Θέατρο Σκάλα θα δοθούν παραστάσεις του έργου CRY. Όπως ανέφερε η Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του «Λάρνακα 2030», αναφέρθηκε στην άφιξη στη Λάρνακα από την Ελλάδα, της Λένας Κιτσοπούλου, σκηνοθέτη, συγγραφέα, performer και της ομάδας της για να παρουσιάσει το έργο CRY, το οποίο υπογράφει ως συγγραφέας και σκηνοθέτης, ενώ συμμετέχει και ως ηθοποιός.
Πρόσθεσε ότι θα δοθούν δύο παραστάσεις του έργου στις 29 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου στο Θέατρο Σκάλα με ώρα έναρξης στις 20.30 το βράδυ, με υπέρτιτλους στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.
Όπως είπε η κα. Διαπούλη «κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Λάρνακα, η Λένα Κιτσοπούλου θα συναντήσει καλλιτέχνες του θέατρου της πόλης ώστε να τεθούν τα θεμέλια μιας κοινής θεατρικής δημιουργίας, που θα δρομολογηθεί στο προσεχές μέλλον ως δράση του Οργανισμού 2030».