Πάντα ο στόχος της είναι να ξεπερνά τον εαυτό της, λέει σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η Κύπρια Πρωταθλήτρια του στίβου, Ολίβια Φωτοπούλου, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να τιμήσει την Κύπρο όσο καλύτερα μπορεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Η Ολίβια Φωτοπούλου θα βρεθεί για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες με την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και δηλώνει πως θα προσπαθήσει σίγουρα και για την επόμενη Ολυμπιάδα, με την ευχή να τα καταφέρει.
Η Κύπρια πρωταθλήτρια μιλά στο ΚΥΠΕ για την πορεία της στον πρωταθλητισμό, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «δρόμο μοναχικό» που θέλει υπομονή, επιμονή, θέληση, συγκέντρωση και αγάπη, μιλά για την επιστημονική της κατάρτιση και πως αυτή συνδυάζεται με τον αθλητισμό, αλλά και για την πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιάδα με την αποστολή της ΚΟΕ, χαρακτηρίζοντας την μοναδική εμπειρία.
Η Ολίβια Φωτοπούλου θα αγωνιστεί στα προκριματικά των 100μ. στις 2 Αυγούστου, με τον πρώτο γύρο να είναι ορισμένος για την ίδια μέρα, τα ημιτελικά και ο τελικός στις 3 Αυγούστου.
Θα αγωνιστεί, επίσης, στα 200μ., που ο πρώτος γύρος είναι ορισμένος για τις 4 Αυγούστου, ενώ το ρεπεσάζ (δεύτερη ευκαιρία), που εγκαινιάζεται για πρώτη φορά στο Παρίσι 2024, μετά την απόφαση της World Athletics, -στην περίπτωση που δεν προκριθεί στα ημιτελικά από τον πρώτο γύρο – έχει οριστεί για τις 5 Αυγούστου. Την ίδια μέρα έχουν οριστεί τα ημιτελικά, ενώ ο τελικός είναι στις 6 Αυγούστου.
Στα ρεπεσάζ έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες που δεν προκρίθηκαν από τον πρώτο γύρο στα ημιτελικά. Το αγώνισμα των 100μ παραμένει ως έχει, δηλαδή προκριματικά, πρώτος γύρος, ημιτελικά και τελικός.
Η Ολίβια Φωτοπούλου είναι αθλήτρια του ΓΣΠ και προπονητής της είναι ο Κώστας Βογιατζάκης. Εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω της θέσης της στην παγκόσμια κατάταξη (50η στα 100μ. και 29η στα 200μ.).
«Ακόμα να το συνειδητοποιήσω ότι θα πάω στην Ολυμπιάδα»
Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της προς το Παρίσι και το γεγονός ότι θα μετέχει σε δύο αγωνίσματα στο στίβο, η Ολίβια Φωτοπούλου είπε ότι ακόμη δεν το έχει συνειδητοποιήσει ότι θα πάει στην Ολυμπιάδα.
«Νομίζω ότι θα το συνειδητοποιήσω όταν θα πατήσω το πόδι μου στο Ολυμπιακό Χωριό. Θα είναι μοναδική εμπειρία γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πίσω τους ιστορία, αξία. Εγώ πάλευα να πάω σε ένα αγώνισμα και ξαφνικά ανακαλύπτω πριν 3 χρόνια ότι το αγώνισμα που μου ταιριάζει είναι το 200αρι» έτσι όπως είναι χτισμένο το σώμα μου και η προπόνηση που μπορώ να κάνω, είπε. «Οπόταν πάλευα να πάω στα 200μ. στην Ολυμπιάδα», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το 100αρι, ανέφερε πως θα κάνει την προσπάθειά της. Στην Ολυμπιάδα του Τόκιο, είπε, που έχασε την πρόκριση για 10 θέσεις, προσπαθούσε να εξασφαλίσει την πρόκριση στα 100μ., και μετά ξεκίνησε προπόνηση για τα 200μ., χωρίς να ξέρει αν είναι καλή.
«Όμως το γεγονός ότι πάω σε δύο αγωνίσματα με κάνει να νιώθω για τον εαυτό μου περήφανη, γιατί μόνο εγώ ξέρω πόσες θυσίες έκανα για να φτάσω εδώ. Μόνο και μόνο να δεις το ιστορικό μου ότι άλλαξα 4 χώρες, 6 προπονητές, μπορεί να δει κάποιος ότι πραγματικά η Ολίβια Φωτοπούλου είχε ως στόχο να ανεβεί ψηλά. Και όσο πιο κοντά έφτανα τόσο πιο πολύ δίψα είχα να το πετύχω. Να πετύχω το στόχο μου. Φυσικά ως Ολίβια δεν θεωρώ τίποτε δεδομένο. Η κάθε χρονιά είναι διαφορετική, κάθε χρονιά παλεύω να γίνομαι καλύτερη, να ξεπερνώ τον εαυτό μου και με βάση τα αποτελέσματα μου, γιατί κρινόμαστε από τα αποτελέσματα μας, φαίνεται ότι έχω μια σταθερή άνοδο», συμπλήρωσε.
Όπως επισημαίνει, καλύτερα είναι να κάνεις μικρά βήματα, να φτάνεις το στόχο σου, όσο μακρινός και να είναι, παρά να κάνεις γρήγορα βήματα, διότι «όσο πιο γρήγορα φτάνεις στην κορυφή τόσο πιο εύκολα πέφτεις». Ενώ με μικρά σταθερά βήματα χτίζεις και ξεκινάς την επόμενη χρονιά από εκεί που έμεινες, λέει.
Ο αθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης
Ερωτηθείσα πως συνδύαζε πρωταθλητισμό και σπουδές σε ένα απαιτητικό κλάδο όπως αυτό της Βιολογίας και της εμβρυολογίας, η Ολίβια Φωτοπούλου είπε ότι είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι ο αθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης.
«Είμαι συνειδητοποιημένο άτομο. Ξέρω ότι μπορεί να συμβεί , γιατί ποτέ δεν ξέρεις αύριο τι θα σου έρθει. Οπότε εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχει και ένα σχέδιο Β στη ζωή μου, δηλαδή ήθελα ως Ολίβια να έχω ένα πτυχίο». Είπε ότι σπούδασε στην Αμερική Βιολογία, ακ ακι ήξερε ότι δεν ήταν εύκολο. «Επειδή ήθελα να ακολουθήσω την εμβρυολογία, διάλεξα Βιολογία ως πρώτο πτυχίο. Στην Αμερική μπορείς να σπουδάζεις και να κάνεις αθλητισμό, ενώ στην Κύπρο είμαστε πάρα πολύ πίσω σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο, συνέχισε, για ένα αθλητή που είναι στην Κύπρο να κάνει πρωταθλητισμό με σπουδές, ενώ στην Αμερική είναι πιο εύκολο διότι το πρόγραμμα είναι χτισμένο με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μπορεί ένας αθλητής να κάνει αθλητισμό και τις σπουδές του.
«Φυσικά εγώ τα περισσότερα τεστ που έδινα, τα έδινα σε άλλα Πανεπιστήμια, διότι κάθε εβδομάδα ταξιδεύαμε» λόγω αθλητικών υποχρεώσεων και «όποτε είχα τεστ έπρεπε να τα δώσω στην πόλη που ήμουν». Ακολούθως, αναφέρεται στην απόφασή της να έρθει στην Κύπρο, να αλλάξει προπονητή και να μεταβεί στην Ισπανία. «Όταν πήγα Ισπανία και έχασα την Ολυμπιάδα στο Τόκιο για 10 θέσεις, αποφάσισα ότι θα ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου, το οποίο πήρα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έκανα πρακτική στην κλινική στην Βαλένθια και μετά έκανα 3 με 4 ώρες προπόνηση», σημείωσε.
Είναι, είπε, κάτι που την γεμίζει, το να βοηθάς κόσμο που δεν μπορεί να κάνει παιδιά και να του δίνεις χαμόγελα, να νιώθεις ότι προσφέρεις στην ανθρωπότητα με ένα διαφορετικό, όπως είπε, τρόπο.
«Με τον στίβο εγώ γνώρισα τον εαυτό μου, γνώρισα πραγματικά ποια είναι η Ολίβια. Γνώρισα ποιες είναι οι δυνάμεις μου, γιατί για να φτάσεις ψηλά πιστεύω ότι το 90% με 95% είναι η νοοτροπία, πως σκέφτεται ένας αθλητής, το πως διαχειρίζεται τα συναισθήματα του, την ένταση, την πίεση στον αγώνα» είπε.
Όταν είμαι στο εργαστήρι πρέπει να είμαι 100% συγκεντρωμένη, για κάποια δευτερόλεπτα που θα είναι η δουλειά μου, και στον στίβο που τρέχω σε κάποια δευτερόλεπτα πάλι πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη, συνέχισε. Ο στίβος την έμαθε να είναι συγκεντρωμένη στο στόχο της και «όταν θέλω κάτι, το κυνηγώ». «Όπως είμαι στο στίβο, είμαι και εκτός στίβου. Ο ίδιος άνθρωπος», πρόσθεσε.
Σημειώνει ότι είναι πραγματικά πανευτυχής, ικανοποιημένη για τον εαυτό της και περήφανη γιατί κατάφερε δύο πράγματα που είναι δύσκολο να τα καταφέρει κάποιος. «Για μένα όταν ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει και τα δύο πράγματα μαζί είναι επιτυχία. Και το ότι μπόρεσα να πιάσω το πτυχίο μου, να τελειώσω κορυφαία στην τάξη μου και να φτάσω στην Ολυμπιάδα δείχνει, πιστεύω, τι άνθρωπος είμαι», συμπλήρωσε.
Στόχος μου να ξεπερνώ τον εαυτό μου
Σε ερώτηση ποιος είναι ο στόχος της για την Ολυμπιάδα του Παρισιού, η Ολίβια Φωτοπούλου είπε ότι «πάντα ο στόχος μου είναι να ξεπερνώ τον εαυτό μου, δηλαδή να φτάσω τα ατομικά μου ρεκόρ που πλέον έχω τα περισσότερα παγκύπρια ρεκόρ. Το μόνο που μου έμεινε είναι το ρεκόρ της Ελένης Αρτυματά στα 200μ. που στόχος δεν είναι να σπάσω το ρεκόρ , στόχος είναι να καταφέρνω να γίνομαι καλύτερη».
«Στην Ολυμπιάδα πιστεύω ότι θα μπω στο εντυπωσιακό γήπεδο του Παρισιού, με το μωβ ταρτάν, θα νιώθω τόσο ενθουσιασμένη, τόσο πολύ θα θέλω να τρέξω σε ένα γήπεδο γεμάτο από θεατές, θα νιώθω δέος και θα είμαι πιο έτοιμη για να τρέξω. Οπότε πιστεύω ότι θα τα πάω καλά. Όταν μπαίνω σε μεγάλο αγώνα δεν αγχώνομαι, θέλω να τρέξω», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη με περηφάνια για τον προπονητή της, η Κύπρια πρωταθλήτρια είπε ότι ο προπονητής της την έμαθε και η προπόνηση του της ταιριάζει.
«Όταν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ προπονητή και αθλητή/τρια νομίζω ότι είναι το νούμερο 1 κλειδί για να υπάρχει μια καλή σχέση και για να ξεκινήσουν οι επιτυχίες. Είναι το νούμερο 1 για μένα η επικοινωνία. Η προετοιμασία πάει καλά. Έχω την υγεία μου που είναι πολύ σημαντικό για ένα αθλητή», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα ποια είναι τα σχέδια της μετά το Παρίσι, η Ολίβια Φωτοπούλου είπε ότι μετά το Παρίσι θα συνεχίσει την αγωνιστική της σεζόν, γιατί το Σεπτέμβριο του 2025 είναι το Παγκόσμιο στην Ιαπωνία και η κατάταξη ξεκινά από 1η Αυγούστου.
Θα τιμήσει την Κύπρο όσο καλύτερα μπορεί σε αυτή την Ολυμπιάδα
Στέλνοντας τα δικά της μηνύματα ενόψει Ολυμπιακών, η Κύπρια πρωταθλήτρια είπε ότι «θα προσπαθήσω να τιμήσω την Κύπρο όσο καλύτερα μπορώ σε αυτό το μεγάλο γεγονός».
«Εύχομαι να έχουμε τη στήριξη του κόσμου, να μας βλέπει, να δίνουμε ενθάρρυνση στα μωρά, δηλαδή να μας βλέπουν και να θέλουν να φτάσουν και αυτά σε αυτό το επίπεδο. Απλά να ξέρουν ότι για να φτάσει κανείς ψηλά, ειδικά σε ένα ατομικό αγώνισμα, ο δρόμος είναι μοναχικός και πάντα θα είναι μοναχικός σε ένα πρωταθλητή και θέλει υπομονή, επιμονή, πολύ θέληση, συγκέντρωση και αγάπη για αυτό που κάνεις. Πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, να ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε στη ζωή μας και αυτό που θέλουμε να το κυνηγήσουμε μέχρι τέλος», πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, πως «δεν υπάρχει λάθος και σωστό για μένα στις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας». «Για μένα υπάρχει το τι προσπάθεια καταβάλλεις στην επιλογή που κάνεις για να φτάσεις το στόχο σου. Να βάζεις στη ζωή σου, στην πορεία σου μικρούς στόχους και να τους κατακτάς και όταν τους κατακτάς μπορεί να πας πολύ ψηλά».
Δυστυχώς συνέχισε πολλά νέα παιδιά στο στίβο χάνονται γιατί δυσκολεύονται όταν φτάσουν την ηλικία των 18 χρονών που πρέπει να σπουδάσουν. «Εκεί χάνονται διότι στην Κύπρο είναι δύσκολο να σπουδάσεις και να κάνεις πρωταθλητισμό. Θέλει πραγματικά θέληση και υπομονή και ο αθλητισμός έχει πολύ λίγες ευτυχισμένες στιγμές, αλλά για εκείνες τις στιγμές αξίζουν όλα, ό,τι θυσία και να κάνεις. Εμένα η θυσία μου ήταν να είμαι μακριά από την οικογένεια μου», συμπλήρωσε.
Η Ολίβια Φωτοπούλου ευχαρίστησε την οικογένεια της, τον προπονητή της, τους ανθρώπους που είναι κοντά της και την στηρίζουν καθημερινά, την ΚΟΕΑΣ, την ΚΟΕ και τους χορηγούς της. Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι θα προσπαθήσει σίγουρα και για την επόμενη Ολυμπιάδα, με την ευχή να τα καταφέρει.