20.8 C
Nicosia
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 | 20:43

Η κλιματική αλλαγή πλήττει ιστορικούς κήπους σε όλη την Αγγλία

Στο Παλάτι του Χάμπτον Κορτ, ο επικεφαλής κηπουρός Γκράχαμ Ντίλαμορ επιθεωρούσε το καμένο γρασίδι των εντυπωσιακών κλασικών κήπων νοτιοδυτικά του Λονδίνου, οι οποίοι διαμορφώθηκαν τον 17ο αιώνα.

«Αν έχουμε ένα καλοκαίρι σαν αυτό και του χρόνου θα είναι μια πραγματική μάχη», είπε ο Ντίλαμορ, ο οποίος έχει αφιερώσει περισσότερα από 20 χρόνια στη φροντίδα των κήπων του μπαρόκ και του παλατιού των Τυδώρ από κόκκινο τούβλο, όπου κάποτε διασκέδαζε ο βασιλιάς Ερρίκος VIII.

Δημιουργημένοι από κορυφαίους σχεδιαστές όπως ο Λάνσελοτ Μπράουν και ο Γουίλιαμ Κεντ, οι κήποι των μεγαλοπρεπών κατοικιών όπως το Χάμπτον Κορτ, το Παλάτι του Μπλένχαϊμ και το Τσάτσγουορθ Χάουζ συγκαταλέγονται στα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Αγγλίας.

Ωστόσο, το ιστορικό στυλ φύτευσής τους και τα αιωνόβια δέντρα τους πλήττονται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των ρεκόρ καύσωνα και ξηρασίας που σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι.

Το προσωπικό των ιστορικών κήπων που ερωτήθηκαν από το National Lottery Heritage Fund νωρίτερα φέτος δήλωσε ομόφωνα ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις, όχι μόνο η ξηρασία, αλλά και οι ισχυρές καταιγίδες και οι υπερβολικές βροχοπτώσεις το χειμώνα που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και εντόμων.

Οι ιστορικοί κήποι βρίσκονται «πραγματικά στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Ντρου Μπενελίκ, επικεφαλής της πολιτικής για τη γη, τη θάλασσα και τη φύση του Heritage Fund, και «οι αλλαγές συμβαίνουν πλέον πραγματικά αρκετά γρήγορα». «Έχουμε δει τοποθεσίες που έχασαν το 80% της δασικής τους κάλυψης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κλιματικά μοντέλα που εκπόνησαν ερευνητές των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Κιου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, προβλέπουν ότι έως το 2090, το 50% των δέντρων τους θα κινδυνεύει με θάνατο.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός κηπουρικής Royal Horticultural Society ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει μέρος της συλλογής ορτανσιών που υποφέρουν από τη ζέστη από το Σάρεϊ, νοτιοδυτικά του Λονδίνου, σε άλλες περιοχές της Αγγλίας.

«Οι κήποι αφηγούνται την ιστορία του Χάμπτον Κορτ εξίσου με το παλάτι, οπότε δεν μπορώ να συσκευάσω αυτόν τον κήπο και να τον μεταφέρω», δήλωσε ο Ντίλαμορ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την αίσθηση, το πνεύμα του τόπου».

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΗ κλιματική αλλαγή πλήττει ιστορικούς κήπους σε όλη την Αγγλία