Κάνουμε τον γύρο της Πελοποννήσου και σταματάμε εκεί που υπάρχει οργασμός φυσικών στοιχείων.
Φαράγγι Βουραϊκού
Περίπου 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Καλαβρύτων, το καταπράσινο φαράγγι του Βουραϊκού καλύπτει μια έκταση μήκους 20 χιλιομέτρων αποτελώντας μια προστατευόμενη περιοχή που θεωρείται Εθνικό Πάρκο. Το φαράγγι διαρρέει ο Βουραϊκός ποταμός, ο οποίος του έδωσε άλλωστε και την ονομασία του, ενώ η φύση της περιοχής είναι απαράμιλλης ομορφιάς και ιδιαιτέρως σημαντική, αφού εκεί συναντώνται σπάνια και προστατευμένα είδη χλωρίδας. Μπορείτε να διασχίσετε το φαράγγι με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1889, ολοκληρώθηκε το 1896. Ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού και ακολουθεί το φαράγγι σε μια υπέροχη διαδρομή που μέσα σε 60 λεπτά καταλήγει στην πόλη των Καλαβρύτων, στα 750 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Δείτε εδώ την εμπειρία μας στο φαράγγι του Βουραϊκού και στα Καλάβρυτα.
Δάσος Φολόης
Το οροπέδιο της Φολόης βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, στα σύνορα Αρκαδίας-Αχαΐας, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του όρους Ερυμάνθου κι όποιος φτάσει προς τα εκεί θα συναντήσει ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιών, που καλύπτει μια έκταση 42 χιλιάδων στρεμμάτων και είναι από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή στην Ευρώπη. Λόγω του οροπεδίου, το δάσος είναι εντελώς επίπεδο και η θέα, αν βγείτε εκτός δάσους, θα διαπιστώσετε ότι είναι εξωπραγματική –δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι ντόπιοι αποκαλούν το οροπέδιο ως «μπαλκόνι της Ηλείας». Με πλούσια χλωρίδα (καστανιές, οξιές, πλατάνια, πουρνάρια, αριές, κουμαριές, ρείκια, σπάρτα, καρυδιές, οπωροφόρα δέντρα και ορεινότερα σφάκα) και πανίδα (λαγούς, κουνάβια, αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους και χελώνες, πέρδικες, μπεκάτσες, φάσες, κίσσες, κούκους, τρυγόνια, τσαλαπετεινούς, κορυδαλλούς, δρυοκολάπτες, αετούς, αετομάχια, ξεφτέρια και κουκουβάγιες), το δάσος της Φολόης είναι πραγματικά ένα από αυτά τα σημεία της Πελοποννήσου, όπου η φύση «ζωγράφισε». Μην χάσετε την ευκαιρία να το περπατήσετε, ακόμη κι αν μπορείτε να διασχίσετε κάποια κομμάτια του με το αυτοκίνητο.
Φαράγγι Νέδας
Η Νέδα είναι ποτάμι της Πελοποννήσου, στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, το οποίο πηγάζει από το όρος Λύκαιο και εκβάλλει στο Ιόνιο, με μήκος 32 χιλιομέτρων. Μία από τις ιδιαιτερότητές του, αν και όχι η πιο σημαντική, είναι ότι αποτελεί ένα από τα δύο ποτάμια της Ελλάδας, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το φαράγγι της Νέδας είναι μια περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους με πλούσια βλάστηση, καταρράκτες, κατάφυτες πλαγιές, αλλά και με ιδιαίτερα πλούσια πανίδα. Η κατάβαση σε αυτό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και αποζημιώνει τους τολμηρούς, προσφέροντάς τους ως θέαμα εντυπωσιακούς καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εντυπωσιακό παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι Θεισόας.
Φενεός
Κυκλοφορεί και με το χαρακτηρισμό… «κορινθιακή Ελβετία», λόγω της θέσης του, της πανέμορφης αυτής περιοχής της ορεινής Κορινθίας. Δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί εντυπωσιακή, φυσική τοποθεσία, άλλωστε, με το οροπέδιο ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, την πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα, η οποία κυκλώνεται από τα Αροάνια όρη και τις κορυφές της Κυλλήνης και τα 9 χωριά που σίγουρα υπόσχονται να «γεμίσουν» τις αποδράσεις σας. Τις εντυπώσεις κλέβει η καταγάλανη λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία εκτός του ότι εξυπηρετεί τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών της περιοχής, έκανε το μέρος ακόμη πιο όμορφο, χαρίζοντάς του οικολογικό ενδιαφέρον. Μέσα στη λίμνη, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, θα δείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο, ενώ στο δασωμένο βουνό δεσπόζει η μονή Φενεού. Γύρω από τη λίμνη μπορείτε να κάνετε περιπάτους ποδηλατάδες και βόλτες με άλογα, νιώθοντας ακόμη περισσότερο το μεγαλείο της φύσης.
Πολυλίμνιο
Με έντονο το υγρό στοιχείο και το πράσινο, κοντά στο χωριό Χαραυγή και 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη της περιοχής, για αυτούς που δεν αρκούνται στα συνηθισμένα. Όπως φανερώνει και η ονομασία του, αποτελεί ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες που λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν λίμνες και καταρράκτες, σε ένα μαγευτικό θέαμα. Αν το επισκεφτείτε, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε 15 μικρές λίμνες σε διαδρομή συνολικά 3 χιλιομέτρων, ανάμεσά τους τις λίμνες Μαυρηλίμνα με το Κεφαλόβρυσο, Μαυρολίμνα, αλλά και τον καταρράκτης της Κάδης να δεσπόζει ανάμεσα στα μεγάλα και κοφτερά βράχια του φαραγγιού, με τα νερά του να σκάνε πάνω στην επιφάνεια της λίμνης από ύψος 25 μέτρων. Η βλάστηση της περιοχής είναι πυκνή και οι εικόνες που θα γεμίσουν τη φωτογραφική σας σας εγγυόμαστε ότι θα μοιάζουν με παραμύθι.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr