15.3 C
Nicosia
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 | 7:30

Brexit: Σύγχυση για τα ταξίδια από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Aνησυχίες έχουν δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες ότι οι πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να μην επιτρέπεται να επιβιβάζονται σε πτήσεις προς τη χώρα λόγω σύγχυσης που δημιουργήθηκε από τους νέους κυβερνητικούς κανόνες σχετικά με τις ταυτότητες και τα διαβατήρια.

Από την 1η Οκτωβρίου, οι πολίτες της ΕΕ που δεν έχουν το δικαίωμα μετά το Brexit να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν εθνικές ταυτότητες ΕΕ, ΕΟΧ ή Ελβετίας για να εισέλθουν στη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της ΕΕ που δεν έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και φθάνουν για σύντομες επισκέψεις ή διαμονή για βίζα θα πρέπει να επιδείξουν διαβατήριο σύμφωνα με τους κανόνες μετανάστευσης μετά το Brexit. Όσοι εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν δελτία ταυτότητας έως το 2025.

Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα δυσκολευτούν να κάνουν τη διάκριση στις πύλες επιβίβασης επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εκδώσει στους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Brexit με φυσικά έγγραφα διαμονής.

Αντ ‘αυτού, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να συνδεθούν σε έναν κυβερνητικό ιστότοπο και να ελέγξουν έναν ψηφιακό κωδικό που μπορεί να δημιουργήσει ο επιβάτης στο τηλέφωνο ή το φορητό υπολογιστή του για να αποδείξει την κατάστασή του.

Αυτή είναι η ανησυχία ότι το θέμα τέθηκε σε μια συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ για τα δικαιώματα των πολιτών την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της βρετανικής κυβέρνησης.

Φοβούνται ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα αρνηθούν την επιβίβαση σε πολίτες της ΕΕ με δελτία ταυτότητας επειδή δεν θα κατανοήσουν την πολυπλοκότητα του νέου καθεστώτος διαμονής του Ηνωμένου Βασιλείου για υπηκόους της ΕΕ μετά το Brexit.

«Είναι πολύ σαφές στο Ηνωμένο Βασίλειο ποιοι είναι οι κανόνες, αλλά φοβόμαστε ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν γνωρίζουν τους κανόνες», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν χορηγήσει απλά δικαιώματα διαμονής στους Βρετανούς υπηκόους, το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να κατηγοριοποιήσει τους πολίτες της ΕΕ σε τρεις ομάδες: όσοι έχουν εγκατασταθεί και το καθεστώς εγκατάστασης για εκείνους στη χώρα για λιγότερα από πέντε χρόνια και εκείνους στη χώρα για πέντε χρόνια ή περισσότερο, και μια πρόσθετη κατηγορία για τους 450.000 πολίτες της ΕΕ που εξακολουθούν να περιμένουν απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών στους οποίους χορηγείται πιστοποιητικό αίτησης για να αποδείξουν τα δικαιώματά τους.

Ανησυχία για το σχέδιο διακανονισμού

«Είχαμε πολλές αναφορές ότι οι αεροπορικές εταιρείες απλώς δεν καταλαβαίνουν το σχέδιο διακανονισμού, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση σε ειδική πύλη που χρησιμοποιεί η Συνοριακή Δύναμη για αυτόματη διασταύρωση διακανονισμού», αναφέρουν ομάδες δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ.

Πηγή της ΕΕ σημείωσε ότι «οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται με τους όρους εισόδου» των κρατών μελών και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αξιώσεις αποζημίωσης εάν κατά λάθος αρνηθούν να επιβιβάσουν τους πολίτες της ΕΕ.

Η Ryanair δήλωσε ότι ήταν προετοιμασμένη για την αλλαγή και ότι «οι επιβάτες που έχουν άδεια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου αλλά και χωρίς περιορισμό του προγράμματος της ΕΕ για τον προ-διακανονισμό και τον διακανονισμό, θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας ταυτότητες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!