Αποκαλυπτική είναι νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) για τις διακοπές που προτιμούν πλέον οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες λόγω του υπερτουρισμού.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιλέγουν όλο και περισσότερο να επισκέπτονται ασυνήθιστα μέρη αντί για τους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, παραμένοντας όμως εντός της ηπείρου.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ETC, το 77% των Ευρωπαίων σκοπεύει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον ένα ταξίδι μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Μεταξύ αυτών, η συντριπτική πλειοψηφία, το 91%, σχεδιάζει να ταξιδέψει εντός της ηπείρου.
Η άνθιση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και μικρών αποστάσεων, οι καλύτερες συνδέσεις και διαδρομές, καθώς και η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα εκτός Ευρώπης, ιδίως στη Μέση Ανατολή, έχουν συμβάλει σε αυτή την αλλαγή, σημειώνει το Euronews που παρουσιάζει την έρευνα.
Η Μεσόγειος συνεχίζει να αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για διακοπές
Η Μεσόγειος εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής περιοχή, με το 13% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών να επιλέγουν την Ισπανία.
Το 10% σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ιταλία, το 8% επιλέγει τη Γαλλία και το 6% την Ελλάδα.
Μόνο το 8% των Ευρωπαίων τουριστών αποκάλυψε ότι σκεφτόταν να ταξιδέψει εκτός της ηπείρου εντός των επόμενων έξι μηνών.
Η έρευνα διεξήχθη σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Τουρίστες στη Μαδρίτη.
Οι ενδιάμεσες περίοδοι προσελκύουν περισσότερους Ευρωπαίους
Παράλληλα με την αποφυγή των πολυσύχναστων τουριστικών κέντρων, ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων επιθυμεί επίσης να ταξιδεύει κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων περιόδων, δηλαδή τους μήνες μεταξύ της υψηλής και της χαμηλής τουριστικής περιόδου, συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπως τον Σεπτέμβριο.
Αν και οι καλοκαιρινοί μήνες όπως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση, με το 25% των ταξιδιωτών να επιλέγει τον καθένα από αυτούς, ο Σεπτέμβριος ακολουθεί από κοντά με 22%.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυτή η λιγότερο πολυσύχναστη περίοδος του έτους φέρνει λιγότερους τουρίστες, πιο ήπιο καιρό, μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα εργασίας και φθηνότερες τιμές για τους κορυφαίους προορισμούς.
Σε πολλά μέρη, οι ενδιάμεσες περίοδοι προσφέρουν ήσυχη πολυτέλεια και πολιτιστικές εμπειρίες για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα προσφέρουν δραστηριότητες περιπέτειας για να προσελκύσουν νεότερους τουρίστες, όπως σημειώνει το Euronews.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Ευρωπαίοι είναι αυτοί που επιθυμούν περισσότερο να ταξιδέψουν
Οι Ευρωπαίοι ηλικίας 55 ετών και άνω παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ζήτηση για ταξίδια τους επόμενους μήνες, με το 82% να σχεδιάζει ταξίδια, ακολουθούμενο από το 79% των Ευρωπαίων ηλικίας 45-54 ετών. Το 78% των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών επίσης σκόπευε να ταξιδέψει μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Από την άλλη πλευρά, μόνο το 66% των νεότερων ταξιδιωτών ηλικίας 18-24 ετών σχεδίαζαν να ταξιδέψουν, κυρίως λόγω χρονικών και οικονομικών περιορισμών.
Ωστόσο, παρά την οικονομική αστάθεια, το 62% των Ευρωπαίων εξακολουθούσε να σκοπεύει να διατηρήσει τα ίδια επίπεδα δαπανών για ταξίδια κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών, ενώ το 22% ήταν πιθανό να δαπανήσει ακόμη περισσότερα.
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων σχεδίαζε να δαπανήσει μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ ανά άτομο ανά ταξίδι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τα έξοδα διαμονής τείνουν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των ταξιδιών, με ποσοστό 32%, ενώ τα έξοδα για φαγητό και ποτό αντιπροσωπεύουν το 24%, αν και αυτό διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα.
Ενώ οι ταξιδιώτες άνω των 45 ετών είναι πιο πιθανό να ξοδέψουν χρήματα για ποιοτικά γεύματα και άνεση, οι κάτω των 35 ετών αναζητούν αγορές, δραστηριότητες, αναβάθμιση του τρόπου ζωής και εμπειρίες ευεξίας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.
«Τα τελευταία μας στοιχεία δείχνουν ότι, ακόμη και εν μέσω των μεταβαλλόμενων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν συμβιβασμούς όσον αφορά τα ταξίδια», δήλωσε ο Μιγκέλ Σανθ, πρόεδρος της ETC, σε δελτίο Τύπου.
Οι ταξιδιώτες είναι πιο ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τον υπερτουρισμό
Με αρκετούς γνωστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, η Ρώμη, η Βενετία και η Βαρκελώνη, να αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υπερτουρισμού, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες προσπαθούν συνειδητά να βρουν μέρη που δεν είναι τόσο δημοφιλή.

Διαδήλωση ενάντια στον υπερτουρισμό στα Κανάρια Νησιά.
Το 55% των ταξιδιωτών αναζητά ενεργά εξειδικευμένους προορισμούς για τα επόμενα ταξίδια τους, μια αύξηση από το 48% την άνοιξη του τρέχοντος έτους.
Το 11% των ταξιδιωτών αποκάλυψε επίσης ότι η επιλογή ενός λιγότερο πολυσύχναστου προορισμού αποτελεί πλέον την κύρια προτεραιότητά τους.
Ο Σανθ σημείωσε: «Οι προορισμοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την τάση προωθώντας λιγότερο πολυσύχναστες, μη συμβατικές εμπειρίες, ιδίως κατά τους ενδιάμεσους μήνες, και ενισχύοντας τις βιώσιμες προσπάθειες μάρκετινγκ που απευθύνονται στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες».
Τα ταξίδια με αυτοκίνητο γνώρισαν επίσης μεγάλη αύξηση στη δημοτικότητά τους, με το 32% των ταξιδιωτών να τα επιλέγουν για να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε απομακρυσμένους προορισμούς.
Ωστόσο, τα αεροπορικά ταξίδια παρέμειναν ο πιο δημοφιλής τρόπος μεταφοράς, με το 53% των ταξιδιωτών να τα προτιμούν, κυρίως λόγω της καλής σχέσης ποιότητας – τιμής και της ταχύτητάς τους.
Πηγή: In.gr