Μια ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού Αύγουστου στη ναυμαχία του Ακτίου κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας το 31 π.χ., αποτελεί η Πρέβεζα. Μια πόλης με τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, τουριστική ανάπτυξη, ναυτικό τουρισμό, με άπειρες ομορφιές, καταπράσινη φύση, πλούσια ιστορία και μνημεία. Δίκαια για πολλούς χαρακτηρίζεται ευλογημένος τόπος. Φέτος η τουριστική κίνηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, και αφήνοντας ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον, σύμφωνα με τον Λεωνίδα Αργυρό, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεβέζης και Αντιδήμαρχο Τουρισμού. Η Πρέβεζα, είπε, προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα ενός νησιού, χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα.
Ο Λεωνίδας Αργυρός, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεβέζης και Αντιδήμαρχος Τουρισμού σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως βρισκόμαστε στο σημείο που άλλαξε ο ρους της ιστορίας ακριβώς απέναντι από το Άκτιο όπου έγινε η ναυμαχία του Ακτίου όπου σταμάτησε η ρωμαϊκή δημοκρατία και άρχισε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης που αφορμή, όπως είπε, για την ίδρυση της στάθηκε η νίκη του Γάιου Ιουλίου Καίσαρα Οκταβιανού, μετέπειτα Αυγούστου (27 π.χ.) στη ναυμαχία του Ακτίου ενάντια στη βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα και τον ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Αντώνιο.
Ο κ. Αργυρού μίλησε με συγκίνηση για την περιοχή του που φιλοξενεί δεκάδες μοναστήρια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, και ένα επιβλητικό φαράγγι αυτό του Βίκου. Η Πρέβεζα, συνέχισε, αποτελεί έναν προορισμό για όλες τις εποχές γιατί καταφέρνει και συνδυάζει απίθανες διαδρομές μέσα στη φύση αλλά και πανέμορφες παραλίες που βρέχονται από τα νησιά του Ιονίου Πελάγους.
Είναι, συνέχισε, μια καθαρά τουριστική πόλη που οι αρχές της στοχεύουν σε μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, προσθέτοντας πως φέτος η επισκεψιμότητα ανήλθε στο 150% σε σύγκριση με το 2019. Ενδεικτικά σημείωσε πως το αεροδρόμιο της Πρέβεζας θα ξεπεράσει το 1 εκατομ. κινήσεις φέτος με πάνω από 40 ευρωπαϊκούς προορισμούς και με σύνδεση σε όλη την Ευρώπη. Το 40% του ακαθάριστου προϊόντος της περιοχής προέρχεται από τον τουρισμό και τα παρεμφερή επαγγέλματα. Πρόσθεσε πως η Πρέβεζα έχει εξαιρετική γαστρονομική παράδοση. Η σαρδέλα και η γαρίδα είναι πολύ γνωστά προϊόντα της περιοχής ενώ σε μια από τις ταινίες του ο Τζέημς Μπόντ παραγγέλνει γαρίδα Πρεβέζης.
Όσον αφορά τη δημοτική μαρίνα αυτή, συμπλήρωσε, προσφέρει τεράστια τουριστική κίνηση περίπου πέντε χιλιάδες σκάφη το καλοκαίρι τα οποία ξεκινούν τον Απρίλιο και τελειώνουν στον Νοέμβριο.
Αναφέρθηκε και στην ενετική αρχιτεκτονική με τις ταβέρνες και τα ουζερί που δέχονται έναν ατελείωτο αριθμό από τουρίστες, αλλά και στα κάστρα της Πρέβεζας που οι αρχές της πόλης, όπως είπε, προωθούν την διαδικασία ανάδειξης τους. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα κάστρα του Αγίου Ανδρέα, στο καλοδιατηρημένο κάστρο – φρούριο της Λασκάρας που χτίστηκε το 2ο μισό του 19ου αιώνα και του Παντοκράτορα αρχές του 19ου αιώνα.
Επιπρόσθετα, συνέχισε, η Πρέβεζα βρίσκεται στο δίκτυο των ιαματικών πηγών της Ελλάδας με στόχο την κατακόρυφη αύξηση του ιαματικού τουρισμού. Ακόμη συνέχισε, προσφέρουν έναν εξαιρετικό οικολογικό τουρισμό μέσα στο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου, ένα πραγματικό παράδεισο, όπου βρίσκονται τα 300 από τα 400 συνολικά είδη πουλιών των Βαλκανίων. Επίσης στον Αμβρακικό κόλπο μπορεί να θαυμάσει κάποιος τα δελφίνια που οργώνουν τα νερά της περιοχής.
Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς αποτελεί και η παραλία στο Μονολίθι που αποτελεί, όπως είπε, τη μεγαλύτερη αμμώδης παραλία της Ευρώπης που προσφέρει Ιππική βόλτα στο ηλιοβασίλεμα. Ο κ. Αργυρός εξέφρασε την ικανοποίηση του που η πλειοψηφία των παραλιών της Πρέβεζας προσφέρει διευκολύνσεις στα άτομα με ειδικές ανάγκες και είναι προσβάσιμες.
Προσπάθειες συνέχισε γίνονται και για την προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται, όπως είπε σε διαδικασίες συνεχούς αναβάθμισης.
Είπε τέλος ότι “η Πρέβεζα διακρίνεται για τη φιλοξενία της και όποιος τη γνωρίζει την ερωτεύεται”.
Σημειώνεται πως ο Δήμος Πρεβέζης είναι αδελφοποιημένος με τον Δήμο Πάφου, αλλά και με την κοινότητα του Αγρού στο Δίκτυο της δωδεκάδας.