Αν κάτι μας απέδειξαν οι τελευταίες ημέρες με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο είναι ότι από τη μία ημέρα στην άλλη, η ασφάλεια μιας πόλης και μιας χώρας μπορεί να κάνει φτερά. Κάποιες πόλεις, ωστόσο, έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας παραπάνω σύμφωνα με το insidermonkey.com, με τα δεδομένα πριν τον πόλεμο.
Η Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα οι χώρες της ΕΕ, αν και σύμφωνα με αναφορές των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζουν μείωση του εγκλήματος, παρουσιάζονται συγκεχυμένα αποτελέσματα όσον αφορά τους δείκτες εγκληματικότητας στην Ευρώπη συνολικά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποιες πόλεις, όμως, κατακτούν τη «σκοτεινή» κορυφή;
Mitrovica, Κόσοβο
Γνωστή για βίαιες διαδηλώσεις που συνήθως πραγματοποιούνται χωρίς προειδοποίηση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών με σημαντικές απώλειες και ζημιές, η Mitrovica δεν τα πάει και πολύ καλά από θέμα ασφάλειας. Σύμφωνα με το crisisgroup, στην πόλη παρατηρείται λαθρεμπόριο και παρενοχλήσεις, ενώ οι μικροκλοπές είναι επίσης πρόβλημα, ειδικά για τους τουρίστες. Η πόλη χωρίζεται σε δύο διοικητικές περιφέρειες, οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται δεν διοικούνται σωστά και ειδικά το βόρειο μέρος παρουσιάζει αρνητικό ρεκόρ στην ανυπακοή των νόμων.
Σόφια, Βουλγαρία
Η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας κυκλοφορεί με κακή φήμη στην Ευρώπη όσον αφορά τα μικροαδικήματα και το εντυπωσιακό είναι ότι παρ’ όλο που το έγκλημα συνολικά στη χώρα παρουσιάζει μείωση, η πρωτεύουσα σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό. Σύμφωνα με την αναφορά Osac, τα πιο συχνά εγκλήματα είναι οι ληστείες και οι κλοπές αυτοκινήτων και ΑΤΜ. Σύμφωνα με την αναφορά, η χώρα είδε 9 και 10% μείωση στις ληστείες και στις κλοπές οχημάτων το 2019, αλλά το 40-50% αυτών των εγκλημάτων πραγματοποιήθηκε στη Σόφια. Το θετικό είναι ότι εγκλήματα όπως οι ανθρωποκτονίες παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα με δείκτη 1,71 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.
Τιφλίδα, Γεωργία
Οι υψηλοί δείκτες εγκληματικότητας εδώ δεν είναι δομικοί, αλλά περιστασιακοί. Βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην πόλη από το 2008 με τον πόλεμο μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, με αποτέλεσμα αυτή η μόνιμη αναταραχή να οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας. Το 2016, από τα εγκλήματα που αναφέρθηκαν στη χώρα, το 40,5% πραγματοποιήθηκε μόνο στο Tbilisi και από τα πιο συνηθισμένα είναι τα εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, η παρουσία συμμοριών, η τρομοκρατία. Πολλοί εγκληματίες, μάλιστα, εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να διαπράξουν τα εγκλήματά τους.
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Λόγω των πολλών περιστατικών μικροκλεψιών και επιθέσεων με μαχαίρι, το Λονδίνο περνά μπροστά στις επικίνδυνες πόλεις. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, περισσότεροι από το 30% των κατοίκων της πόλης έχουν πέσει θύματα επίθεσης και ληστείας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η έρευνα, ωστόσο, είναι του 2004 που σημαίνει ότι πολλοί θα αναρωτιούνται αν τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σήμερα. Απ’ ό,τι φαίνεται όχι ακριβώς, με τους δείκτες να δείχνουν αύξηση την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο καταγράφηκαν 139.380 περιστατικά εγκλήματος το 2010-2011, τα οποία έφτασαν τα 222.000 περιστατικά το 2019-2020.
Μπράντφορντ, Ηνωμένο Βασίλειο
Με ετήσιο δείκτη εγκληματικότητας 177% του εθνικού δείκτη εγκληματικότητας, το Μπράντφορντ μάλλον κερδίζει μια θέση ως μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης. Εγκλήματα βίας φτάνουν το ποσοστό του 38%, με εγκλήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά να έρχονται αμέσως μετά. Οι υψηλοί δείκτες εξηγούνται από κάποιους ειδικούς από τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στην πόλη, με πολύ υψηλούς δείκτες σε real estate, εισόδημα χαμηλότερο του μέσου όρου και ανεργία μεγάλης κλίμακας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, η βία και τα σεξουαλικά εγκλήματα είναι αυτά που διαπράττονται πιο συχνά στην πόλη για το 2019-2020, με 5% αύξηση των καταγγελιών το καλοκαίρι του ’21 σε σχέση με το καλοκαίρι του ’20.