Έντεκα εστιατόρια του Ντουμπάι τιμήθηκαν την Τρίτη με τα πρώτα αστέρια Michelin που απονέμονται σε εστιατόρια της Μέσης Ανατολής καθώς δεκάδες χώροι εστίασης της πόλης εισήλθαν στον διάσημο γαλλικό γαστρονομικό οδηγό.
Οι επιθεωρητές του οδηγού πέρασαν μήνες επισκεπτόμενοι εστιατόρια «από τα πιο πολυτελή ιδιοκτησίας παγκοσμίου φήμης σεφ μέχρι τα απλά μπιστρό που διευθύνουν φιλικοί ντόπιοι», όπως είπε ο Γκουεντάλ Πουλενέκ, ο διευθυντής του οδηγού Michelin στη διάρκεια εκδήλωσης στην Όπερα του Ντουμπάι.
«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για το Ντουμπάι και για τον οδηγό Michelin», σημείωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Από τα 69 εστιατόρια που επελέγησαν για την πρώτη έκδοση του οδηγού που είναι αφιερωμένη στο Ντουμπάι με ιταλική, ιαπωνική, αραβική, γαλλική και ινδική κουζίνα, δύο απέκτησαν τα δύο αστέρια κύρους που διακρίνουν «ένα εξαιρετικό εστιατόριο που αξίζει να επισκεφθείς».
Οι νικητές των δύο αστεριών είναι το ιταλικό εστιατόριο Il Ristorante του σεφ Νίκο Ρομίτο και το STAY του Γάλλου σεφ Γιανίκ Αλενό, που βρίσκονται αμφότερα στα τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα, τα Palm Islands.
Εννέα άλλα εστιατόρια του Ντουμπάι κέρδισαν ένα αστέρι, αλλά κανένα δεν κέρδισε τα τρία αστέρια για την «εξαιρετική» κουζίνα.
Ο οδηγός Michelin, που θεσπίστηκε το 1900 από τους αδελφούς Αντρέ και Εντουάρ Μισελέν της ομώνυμης εταιρείας ελαστικών, έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του φαγητού σε όλο τον κόσμο.
Όπως είπε ο Πουλενέκ, το 90% του απόδημου πληθυσμού της πόλης με τις 200 εθνικότητες έχει δημιουργήσει ένα “επικούρειο καλειδοσκόπιο” στην πόλη αυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.