Η Ρωσία εκτοξεύει σε λίγες ώρες την πρώτη της μη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την ίδια ημέρα που οι Ρώσοι θα επιχειρούν προσελήνωση στον νότιο πόλο, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από την Ινδία, η οποία μπαίνει δυναμικά στην διαστημική κούρσα.
Το Luna 25 έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Αυγουστου με τη χρήση ενός πυραύλου Soyuz από το κοσμοδρόμιο Vostochny στη ρωσική Άπω Ανατολή. Η εκτόξευση θα μεταδίδεται ζωντανά από την Roscosmos, την ρωσική διαστημική υπηρεσία, στον σύνδεσμο (Трансляция запуска автоматической станции «Луна-25» – YouTube)
Η Ρωσία δεν έχει στείλει ανιχνευτή στη Σελήνη από το 1976, όταν το επιτυχημένο ταξίδι του Luna 24 επέστρεψε στη Γη δείγματα σεληνιακού χώματος και βράχου. Σημειώνεται ότι εκείνη την εποχή ήταν η Σοβιετική Ένωση, η οποία κατέρρευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η αποστολή Luna 25
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το διαστημόπλοιο θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στο φεγγάρι και στη συνέχεια ο ανιχνευτής θα περάσει πέντε έως επτά ημέρες σε σεληνιακή τροχιά πριν επιχειρήσει μια προσεδάφιση κοντά στον νότιο πόλο.
Ένα μεγάλο μέρος της αποστολής Luna 25 περιλαμβάνει την επίδειξη διαφόρων τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για την εξερεύνηση της Σελήνης, καθώς η Ρωσία σχεδιάζει να συνεχίσει την εξερεύνηση της Σελήνης με άλλες αποστολές στο εγγύς μέλλον.
Η αποστολή Luna 25, η οποία αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο, θα εκτελέσει επίσης μια ποικιλία επιστημονικών πειραμάτων. Για παράδειγμα, ένα ρόβερ θα πάρει δείγματα βράχου από βάθος έως και 15 εκατοστών για να ελέγξει την παρουσία παγωμένου νερού που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή.
Το Luna 25 θα είναι η πρώτη πλήρως εγχώρια αποστολή της Ρωσίας στο βαθύ διάστημα από τον Νοέμβριο του 2011, όταν η διαστημοσυσκευή Phobos-Grunt εκτοξεύτηκε για μια αποστολή στον Αρη που είχε ως στόχο την επιστροφή στη Γη ενός δείγματος από τον κόκκινο πλανήτη. Ωστόσο, το Phobos-Grunt δεν έφτασε πολύ μακριά, κόλλησε στην τροχιά της Γης και τελικά κάηκε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, μόνο τρία έθνη έχουν προσγειώσει επιτυχώς ένα ανιχνευτή στο φεγγάρι: η Σοβιετική Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, ενώ αυτές τις ημέρες προσπαθεί και η Ινδία να μπει στο παιχνίδι.
Η μάχη Ινδίας – Ρωσίας, ινδική αποστολή την ίδια ημέρα στην ίδια περιοχή
Αυτές τις ημέρες γίνεται και προσπάθεια από την Ινδία, η οποία εκτόξευσε το Chandrayaan 3 που έφτασε σε σεληνιακή τροχιά στις 6 Αυγούστου. Το Chandrayaan 3 έχει προγραμματιστεί να τοποθετήσει ένα ρόβερ κοντά στο σεληνιακό νότιο πόλο στις 23 Αυγούστου.
Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, το Luna-25 αναμένεται να προσεληνωθεί επίσης στις 23 Αυγούστου στην ίδια περιοχή, τον νότιο πόλο.
Οπως αναφέρουν, καμία αποστολή μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει ομαλή προσελήνωση στον νότιο πόλο. Ως εκ τούτου, μια επιτυχής προσελήνωση του Chandrayaan-3 στο νότιο πόλο της Σελήνης θα είναι μια επίδειξη τεχνικής ικανότητας και τολμηρών φιλοδοξιών για την Ινδία αλλά και για την Ρωσία. Ποια άραγε θα το πετύχει και γιατί στον νότιο πόλο.
Ποια είναι λοιπόν η σημασία του νότιου πόλου;
Η σημασία του νότιου πόλου της Σελήνης
Ο νότιος πόλος του φεγγαριού έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους υποστηρικτές της διαστημικής εξερεύνησης επειδή πιστεύεται ότι διαθέτει μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού κυρίως στα μόνιμα σκιασμένα δάπεδα των κρατήρων.
Αυτός ο φυσικός πόρος θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει βάσεις στο φεγγάρι, δίνοντας στην ανθρωπότητα μια πρώτη αποικία στο βαθύ διάστημα.
Ο πάγος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή οξυγόνου και καυσίμων στο μέλλον. Στο εσωτερικό Ηλιακό μας Σύστημα, το νερό θα είναι ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους που θα μπορούν να αποκτήσουν οι εξερευνητές και αυτό διότι θα μπορούν να το πιούν, να καλλιεργήσουν φυτά για φαγητό, να το διαχωρίσουν σε υδρογόνο και οξυγόνο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο για την πολύτιμη αναπνοή. Τα δύο μαζί δίνουν καύσιμα. Μπορεί επίσης το νερό να χρησιμοποιηθεί ως προωθητικό, με έναν πύραυλο ατμού. Το νερό είναι επίσης μια τέλεια ασπίδα ενάντια στην ακτινοβολία. Η επιφάνεια της Σελήνης είναι εκτεθειμένη σε φορτισμένα σωματίδια από τον ηλιακό άνεμο καθώς και στη γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία, αλλά εάν κάποιος βρίσκεται κάτω από ένα μέτρο πάγου νερού θα είναι τόσο ασφαλής όσο και στην επιφάνεια της Γης.
Υπενθυμίζεται ότι η NASA στοχεύει να δημιουργήσει μία ή περισσότερες βάσεις κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μέσω του προγράμματος Artemis, που πήρε το όνομά της από την θεά της Ελληνικής Μυθολογίας. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προγραμματίζει να στείλει και τους πρώτους αστροναύτες στο φεγγάρι μετά από πολλές δεκαετίες. Μαζί με αυτούς, θα είναι και γυναίκες για πρώτη φορά.
Ο πόλεμος επηρέασε την αποστολή
Η εκτόξευση του Luna 25 έχει καθυστερήσει σημαντικά καθώς αρχικά η αποστολή έπρεπε να απογειωθεί τον Οκτώβριο του 2021. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, κάποιες λεπτομέρειες της αποστολής άλλαξαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), πχ απεσύρθη από την αποστολή και αφαίρεσε την κάμερα πλοήγησης Pilot-D από το Luna 25.