Του Djamel Agaoua*
Πριν από 10 χρόνια, μια παρέα φίλων συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να βρει λύση σε μια πρόκληση.
Ο ένας από αυτούς είχε μια σχέση εξ αποστάσεως και οι φίλοι του, νιώθοντας τον πόνο του για τους φουσκωμένους λογαριασμούς λόγω των διεθνών κλήσεων, κατάφεραν να μετατρέψουν τον πόνο αυτό σε μια ιδέα: Να προσφέρουν δωρεάν κλήσεις από κινητό σε κινητό μέσω Internet (VoIP). Στις 2 Δεκεμβρίου του 2010 παρουσίασαν στον κόσμο μια μοβ εφαρμογή με το όνομα Viber.
Με το λανσάρισμά του, το Viber αναστάτωσε το τοπίο των τηλεπικοινωνιών, προσφέροντας έναν απλό τρόπο σε όλους, όπου κι αν βρίσκονταν, να κάνουν απεριόριστες δωρεάν κλήσεις. Εκείνη την εποχή κάτι τέτοιο ήταν κυριολεκτικά απίστευτο.
Ποιος θα φανταζόταν ότι αυτή η μικρή ιδέα της δωρεάν επικοινωνίας θα οδηγούσε σε περισσότερα από 1 τρισ. λεπτά ομιλίας μέσω Viber μέσα σε μια δεκαετία. Αυτό ισοδυναμεί με ένα τηλεφώνημα που κρατάει για περισσότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια! Πραγματικά απίστευτο.
Το Viber γρήγορα μετατράπηκε σε έναν γίγαντα των μηνυμάτων, προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον όπου ανταλλάχθηκαν τρισεκατομμύρια μηνύματα (ναι, τρισ!). Οι χρήστες μπορούν να εκφραστούν γρήγορα και με κάθε τρόπο στο Viber, γνωρίζοντας ότι αυτό που στέλνουν θα το δουν μόνοι αυτοί που οι ίδιοι επιλέγουν.
Με το πέρασμα των χρόνων δημιουργήσαμε όλο και περισσότερους τρόπους για να σας επιτρέπουμε να τσατάρετε και να μιλήσετε με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε, διατηρώντας πάντα τη βασική μας υπόσχεση να σας διαθέτουμε την πιο ασφαλή εφαρμογή μηνυμάτων που υπάρχει.
Ο ρόλος του Viber στην ελευθερία του λόγου είναι στενά συνδεδεμένος με τη βασική μας αξία «Πρώτα το Ιδιωτικό Απόρρητο». Γι’ αυτό και από το 2016 έχουμε προεπιλεγμένη την κρυπτογράφηση end-to-end σε όλες τις ιδιωτικές συνομιλίες και κλήσεις.
Το «προεπιλεγμένη» είναι λέξη-κλειδί σε αυτήν την πρόταση, αφού σημαίνει ότι η κρυπτογράφηση end-to-end είναι πάντα ενεργοποιημένη στο Viber. Όταν συνομιλείτε στο Viber, μόνο εσείς και οι άνθρωποι στη συνομιλία σας μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα -ούτε οι προγραμματιστές μας δεν μπορούν να δουν το περιεχόμενο των συνομιλιών και των κλήσεών σας- κι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.
Το 2020 ανεβάσαμε κι άλλο το επίπεδο της ασφάλειας, προσθέτοντας αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα σε όλες τις συνομιλίες 1-προς-1. Έτσι κάναμε ευκολότερη από ποτέ την αποστολή μηνυμάτων που εξαφανίζονται μετά από λίγο.
Το ταξίδι του Viber αυτά τα 10 χρόνια δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τον χρόνο και την προσπάθεια που επένδυσαν τα πάνω από 800 μέλη της ομάδας του Viber αυτή την περίοδο, που είναι η καρδιά και η ψυχή της εταιρείας. Για τους περισσότερους από εσάς είναι ανώνυμοι, αλλά -πιστέψτε με- είναι η καλύτερη ομάδα που μπορεί να έχει κανείς.
Αρκετά όμως με το παρελθόν. Ας δούμε τώρα τι φέρνει το μέλλον. Οι συναρπαστικές δυνατότητες που θα μας δώσουν τα δίκτυα 5G και όσα θα αλλάξουν στον κόσμο μας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Με όλο και περισσότερες χρήσεις καθημερινά του AR, του VR και του AI μέσα στο ίδιο το Viber, η πραγματική και η ψηφιακή μας ζωή πρόκειται να γίνουν μία. Στο μέλλον, οι διαφορές μεταξύ των δύο κόσμων θα εξαφανιστούν και οι χρήστες θα περιμένουν την ίδια δυνατότητα έκφρασης συναισθημάτων όταν επικοινωνούν με τους φίλους τους ψηφιακά, με αυτήν που έχουν όταν βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο.
Ωστόσο, στο κοντινότερο μέλλον, ειδικά σε αυτήν την εποχή αναταραχής, υπάρχει μια σημαντική ερώτηση που ο κλάδος μας πρέπει να απαντήσει: Πώς κρατάμε την επικοινωνία συνεχή, δωρεάν, ασφαλή και ιδιωτική για όλους; Η απάντηση είναι απλή: Διαλειτουργικότητα.
Σήμερα, οι εφαρμογές μηνυμάτων είναι κλειστά δίκτυα, που σας απαγορεύουν να ξεκινήσετε μια συνομιλία με ανθρώπους που χρησιμοποιούν άλλη εφαρμογή. Εφαρμόζοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εφαρμογών μηνυμάτων, ο κόσμος θα μπορεί να ανταλλάσσει άμεσα μηνύματα μέσω οποιασδήποτε πλατφόρμας, ακόμη και μέσω ανταγωνιστικών εφαρμογών.
Φανταστείτε να διαλέγετε την εφαρμογή που προτιμάτε, με τις αγαπημένες σας λειτουργίες, ας πούμε το Viber, και να μπορείτε να στέλνετε μηνύματα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε άλλες εφαρμογές όπως τα WhatsApp, Facebook Messenger, Wechat ή Signal. Λογικό δεν σας φαίνεται;
Για να συμβεί αυτό, ο κόσμος της τεχνολογίας θα πρέπει να γίνει πιο ανοιχτός στην ιδέα, όπως ακριβώς στο παρελθόν έκαναν οι εταιρείες τηλεφωνίας για να ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό και να φέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους.
Με την ελευθερία της επιλογής, θα μπορούσατε να επιλέξετε το περιβάλλον και την εφαρμογή που σας αρέσει και δεν θα έπρεπε με το ζόρι να χρησιμοποιείτε μια πλατφόρμα την οποία δεν εμπιστεύεστε όσον αφορά την τήρηση του ιδιωτικού απόρρητου και τη συλλογή δεδομένων, κι έτσι θα μπορούσατε να επικοινωνείτε με οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε εφαρμογή μηνυμάτων. Θα αύξανε την ελευθερία των χρηστών να χρησιμοποιούν την καλύτερη πλατφόρμα γι’ αυτούς, θα ήταν ένα κίνητρο για τη βελτίωση της ασφάλειας και θα έδινε μια πραγματική ποικιλία επιλογών στους χρήστες.
*Ο κ. Djamel Agaoua είναι CEO της Rakuten Viber.