Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον WRO Hellas και με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE: πρωτοποριακές νέες λύσεις και ολοκληρωμένες ρομποτικές κατασκευές από τους μαθητές, εμπνευσμένες από την κλιματική αλλαγή, την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση, τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη και του Da Vinci
Τι μπορεί να κάνει ένα ρομπότ; Να χειρουργήσει, να καθαρίσει, να παίξει μουσική, να φτιάξει αυτοκίνητα; Όλα αυτά και πολλά περισσότερα όπως δείχνουν τα τεχνολογικά θαύματα. Τι χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για να φτιάξει ένα ρομπότ; Οπωσδήποτε να έχει γνώσεις πληροφορικής, ηλεκτρονικής και μηχανολογίας. Η ρομποτική επιστήμη είναι συνδυασμός άλλων επιστημών, μία από τις δραστηριότητες για παιδιά και για ενήλικες, που ακολουθεί το μοντέλο εκπαίδευσης S.T.E.M. Πρόκειται για το ακρωνύμιο από τα αρχικά των λέξεων: Science, Technology, Engineering, Mathematics. Με τον συνδυασμό της Φυσικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών, η εκπαιδευτική ρομποτική προσφέρει δημιουργικότητα, συνεργασία με τα μέλη της ομάδας, ερευνητικό πνεύμα και πραγματοποιεί τις πιο απίθανες ιδέες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο WRO Hellas, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης, διοργανώνει στη χώρα μας διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με την συμμετοχή –πλέον- πάνω από το 20% των ελληνικών σχολείων. Στρατηγικός συνεργάτης του WRO, είναι η COSMOTE, που διαχρονικά στηρίζει τους νέους και την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, με όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, όπου όλοι έχουν πρόσβαση στα οφέλη της τεχνολογίας.
Από το 2015 έως σήμερα, οι συμμετοχές των μαθητών έχουν ξεπεράσει τις 24.000. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το 85% των συμμετεχόντων δήλωσε, ότι βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στον προγραµµατισµό, ενώ 7 στους 10 μαθητές ανέφεραν ότι μετά την εμπειρία τους στους διαγωνισμούς, είναι πιθανότερο να επιλέξουν καριέρα σχετική µε τους τομείς του STEM.
Τα εμπόδια δεν σταματούν τα ρομπότ!
Εφέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες, ολοκληρώθηκε ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, με πολύ μεγάλη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα. Οι τελικοί αγώνες για τις ομάδες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου πραγματοποιήθηκαν είτε με εξ’ αποστάσεως αξιολογήσεις, είτε με φυσική παρουσία των μαθητών στις εγκαταστάσεις της OTE Academy – τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Σχεδόν 6.000 μαθητές και περισσότερες από 1.600 ομάδες από σχολεία σε όλη την επικράτεια συμμετείχαν στους τελικούς και παρά τις ιδιαιτερότητες της φετινής σχολικής χρονιάς, η συμμετοχή των παιδιών στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά. Με τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων, οι ομάδες συνεργάστηκαν αποτελεσματικά, παρουσιάζοντας έτσι πρωτοποριακές νέες λύσεις και ολοκληρωμένες ρομποτικές κατασκευές, εμπνευσμένες -μεταξύ άλλων- από την κλιματική αλλαγή, την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση, τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη και του Da Vinci, κ.ά. «Κάθε χρόνο εντυπωσιαζόμαστε από τα παιδιά που συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αλλά φέτος ειδικά οι μαθητές υπήρξαν πρότυπο συνέπειας και εργατικότητας στις προπονήσεις τους εν μέσω πανδημίας, φέρνοντας προς αξιολόγηση εξαιρετικές ρομποτικές λύσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του WRΟ Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης.
Πρωτοποριακές ιδέες
Οι ομάδες που αναδείχθηκαν νικητές είχαν εξαιρετικές ιδέες που τις υλοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο. Μέσα από εκείνους, βρεθήκαμε στην Αρχαία Ελλάδα, σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου οι ναοί ανεγείρονται με τη βοήθεια της ρομποτικής και όχι με την εκμετάλλευση δούλων. Ακούσαμε μουσική από Μηχανικό τύμπανο και ανακαλύψαμε πώς μπορούμε να κάνουμε σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, μέσω του SmartRecycling.
«Αξίζουν πολλά μπράβο σε αυτά τα παιδιά, που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία -ειδικά για τους μαθητές- συνέχισαν να δουλεύουν ομαδικά πάνω σε ρομποτικές λύσεις, για τη συμμετοχή τους στον φετινό διαγωνισμό» ανέφερε ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ, επισημαίνοντας πώς «Η COSMOTE θα συνεχίσει να επενδύει στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία. Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ομαδικότητας και της δημιουργικότητας, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας μας. Με το πάθος και τις ιδέες των νέων ανθρώπων και με τη δύναμη της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».
Εδώ οι ομάδες που αναδείχθηκαν νικητές του φετινού διαγωνισμού.
Πηγή: protothema.gr