9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:38

Η Ινδία πανηγυρίζει την πρώτη της προσσελήνωση

Στις 15:32 ώρα Ελλάδας η σεληνάκατος Vikram της Ινδίας προσεδαφίστηκε ομαλά στην επιφάνεια του νότιου πόλου της Σελήνης. Το σκάφος που στα σανσκριτικά σημαίνει «Γενναιότητα», καθώς και ένα ρόβερ, το ρομποτάκι Pragyan (το όνομα σημαίνει «Σοφία») θα εξερευνήσουν την επιφάνεια της Σελήνης.

Επιτυχημένες προσσεληνώσεις έχουν κάνει μέχρι σήμερα μόνο τρεις άλλες χώρες, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η πρώτη απόπειρα της Ινδίας, πριν από τέσσερα χρόνια, απέτυχε όταν το προσωπικό εδάφους έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο λίγο πριν από την άφιξή του στη Σελήνη. Η επιτυχία της αποστολής θα επιτρέψει στην Ινδία να οργανώσει νέες πιο σύνθετες αποστολές στη Σελήνη με στόχο να μπορέσει να αποκτήσει ζωτικό χώρο στο φυσικό μας δορυφόρο και να εδραιώσει την παρουσία της εκεί ώστε να παίξει ρόλο στο διαστημικό-γεωπολιτικό παιχνίδι που θα παιχθεί εκεί τις προσεχείς δεκαετίες.

Παρών στο κέντρο ελέγχου της αποστολής ήταν ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ο οποίος αμέσως μετά την προσσελήνωση του σκάφους χαιρέτησε την επιτυχία της χώρας του μιλώντας τόσο στα ινδικά όσο και στα αγγλικά λέγοντας ότι η Ινδία ανήκει πλέον στις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις του πλανήτη. Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν η σεληνάκατος και το ρόβερ λειτουργούν σωστά και θα εκτελέσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε περίπου δύο ώρες θα ξεκινήσει η προσπάθεια προσσελήνωσης του σκάφους της ινδικής αποστολής Chandrayaan-3. Την προσπάθεια μπορείτε να δείτε εδώ.

Εφόσον η αποστολή κυλήσει όπως είναι προγραμματισμένο, το διαστημόπλοιο θα προσσεληνωθεί κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης μια περιοχή που δεν έχει εξερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Επιτυχημένες προσσεληνώσεις έχουν κάνει μέχρι σήμερα μόνο τρεις άλλες χώρες, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η πρώτη απόπειρα της Ινδίας, πριν από τέσσερα χρόνια, απέτυχε όταν το προσωπικό εδάφους έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο λίγο πριν από την άφιξή του στη Σελήνη.

Το Chandrayaan-3 μεταφέρει ένα σκάφος προσσελήνωσης, το Vikram, που στα σανσκριτικά σημαίνει «Γενναιότητα», καθώς και ένα ρόβερ, το ρομποτάκι Pragyan (το όνομα σημαίνει «Σοφία») που θα εξερευνήσει την επιφάνεια της Σελήνης. Το Chandrayaan-3 χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει στη Σελήνη, σε σύγκριση με τις αποστολές Apollo της NASA, τις δεκαετίες του 1960-70, που έφταναν στον δορυφόρο της Γης μέσα σε μερικές ημέρες. Ο ινδικός πύραυλος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ο Sarurn, ο πύραυλος του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος. Έκανε πέντε ή έξι ελλειπτικές περιφορές γύρω από τη Γη για να αναπτύξει ταχύτητα, προτού να ακολουθήσει την πορεία του προς τη Σελήνη.

Αν όλα πάνε καλά το Vikram θα απελευθερώσει ένα ρομποτικό εξερευνητή, το ρόβερ Pragyan που θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με το Vikram που σειρά γεωλογικών και ατμοσφαιρικών μελετών. Η διάρκεια των ερευνών έχει οριστεί σε δύο εβδομάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!