Με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 επιστημόνων στο πεδίο της Νομικής, μελών της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Frederick και άλλων ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου η ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Δίκαιο και Τεχνολογία: οι προκλήσεις του μέλλοντος».
Η συζήτηση, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία κυκλοφορίας του νέου βιβλίου του Δρα Κωνσταντίνου Κουρούπη, Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Νομικής, με τίτλο “Privacy and security in light of the European Digital Agenda” (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη). Με το βιβλίο ως έναυσμα, οι ομιλητές στην ανοιχτή συζήτηση αναφέρθηκαν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο της σύγχρονης εποχής και της προσπάθειας ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Ο Διευθυντής της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας Κύπρου, κος Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ συζήτησης, αναφέρθηκε στην Κυβερνοασφάλεια και την υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής ασφάλειας της Κύπρου δίνοντας παραδείγματα για το θέμα όπως οι επιθέσεις στην Πύλη Εμβολιασμού κατά την περίοδο της πανδημίας της νόσου Covid-19.
Την εκδήλωση άνοιξε με δική του ομιλία ο κος Γιώργος Χριστοφίδης, Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και μέλος του Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Νομικής, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο βιβλίο του Δρα Κουρούπη όσο και στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα θέματα τεχνολογίας στο κυπριακό δίκαιο.
Ο κος Ανδρέας Πασχαλίδης, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Νομικής ανέλυσε την άρση του απόρρητου τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, μια απόφαση που απασχόλησε έντονα τη νομική επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη. Με πρόσφατη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας έκρινε ότι οι πρόνοιες του περί Διατήρησης Τηλεπικοινωνιακών Δεδομένων με σκοπό τη Διερεύνηση Σοβαρών Ποινικών Αδικημάτων Νόμου παραβιάζουν το Ενωσιακό Δίκαιο και άρα είναι ανίσχυρες.
Η Δρ Ήβη Λάμπρου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick, αναφέρθηκε στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης και δημοκρατίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η Δρ Λάμπρου ξεκίνησε την ομιλία της από το θέμα αλλαγής ιδιοκτησίας του Twitter που αποκτήθηκε πρόσφατα από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, προχώρησε σε σύγκριση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και των παραδοσιακών μέσων ως πηγών ενημέρωσης και έθιξε το ζήτημα αξιοπιστίας ως προς τη σωστή πληροφόρηση του κοινού.
Τέλος, τον λόγο πήρε ο Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης ο οποίος στο καταληκτικό του σχόλιο αναφέρθηκε στη νομικά πολύπλοκη αλλά αναγκαία προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην ψηφιακή εποχή. «Στην κορυφή όλων των προσπαθειών μας πρέπει να βρίσκεται η ανθρώπινη αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Δρ Κουρούπης εξειδικεύεται σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Έχει προσφέρει πληθώρα δημοσιευμάτων στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα.