30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 4 Οκτώβριος 2024 | 16:11

ΔΕΕ: Κανονισμοί FIFA για μεταγραφές αντιβαίνουν στο ενωσιακό δίκαιο

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ορισμένοι διεθνείς ποδοσφαιρικοί κανόνες που ρυθμίζουν τις μεταγραφές παικτών είναι αντίθετοι με το ενωσιακό δίκαιο, σε μια απόφαση, που χαρακτηρίζεται ως «ορόσημο», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει επί μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ του πρώην Γάλλου ποδοσφαιριστή Lassana Diarra και της FIFA, σχετικά με το τι συμβαίνει όταν οι παίκτες λύνουν μονομερώς το συμβόλαιό τους.

Σε μια πολυαναμενόμενη ετυμηγορία, οι δικαστές διαπίστωσαν ότι περιορίζοντας την ικανότητα των ποδοσφαιριστών να αναζητήσουν περαιτέρω απασχόληση, οι ισχύοντες κανόνες της FIFA εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση και τον ανταγωνισμό της ΕΕ μεταξύ των συλλόγων.

«Το Δικαστήριο κρίνει ότι όλοι αυτοί οι κανόνες είναι αντίθετοι με το δίκαιο της ΕΕ», ανέφερε.

Η απόφαση θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην προσοδοφόρα αγορά μεταγραφών, επιτρέποντας στους παίκτες να εγκαταλείψουν την ομάδα τους χωρίς να φοβούνται ότι θα παγιδευτούν νομικά στη συνέχεια.

«Κατά κάποιον τρόπο, η υπόθεση Lassana Diarra είναι η υπόθεση Bosman 2.0», είπε ο Βέλγος δικηγόρος του Diarra, Jean-Louis Dupont, πριν από την απόφαση, προβλέποντας το «τέλος» του τρέχοντος συστήματος σε περίπτωση ευνοϊκής ετυμηγορίας.

Ο Dupont συμμετείχε επίσης στην υπόθεση του ποδοσφαιριστή Jean-Marc Bosman το 1995, η οποία επέτρεψε στους παίκτες να μεταπηδήσουν σε άλλη ομάδα στο τέλος του συμβολαίου τους χωρίς να καταβληθούν έξοδα μεταγραφής και επίσης τερμάτισε τις ποσοστώσεις ξένων παικτών σε συλλόγους.

Για το ιστορικό της υπόθεσης, τον Αύγουστο του 2014, η Λοκομοτίβ έλυσε το συμβόλαιο του Diarra επικαλούμενη συμβατικές παραβιάσεις του παίκτη. Ο ρωσικός σύλλογος ζήτησε επίσης αποζημίωση 20 εκατομμυρίων ευρώ από τον μέσο.

Ο Diarra, σήμερα 39 ετών, αρνήθηκε και ζήτησε από τη Lokomotiv να του καταβάλει αποζημίωση.

Τελικά καταδικάστηκε από τη FIFA να πληρώσει στην πρώην ομάδα του 10 εκατομμύρια ευρώ, πρόστιμο που επικυρώθηκε από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο. Ο Diarra έλαβε επίσης αναστολή 15 μηνών.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA, εάν ένας παίκτης λύσει το συμβόλαιό του μονομερώς και «χωρίς δικαιολογημένη αιτία», πρέπει να καταβάλει αποζημίωση που περιλαμβάνει την αμοιβή και τα οφέλη του μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του.

Επιπλέον, ένας σύλλογος θα μπορούσε να θεωρηθεί από κοινού υπεύθυνος για οποιαδήποτε αποζημίωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να του απαγορευτεί να υπογράψει συμβόλαιο με νέους παίκτες για μια δεδομένη περίοδο.

Οι εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες αναγκάζονται επίσης να αρνηθούν να εκδώσουν πιστοποιητικό που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας μεταγραφής, όσο εκκρεμεί μια διαφωνία. Ως αποτέλεσμα, οι σύλλογοι δεν έσπευσαν να στρατολογήσουν στις τάξεις τους τον Diarra μετά την αποχώρησή του από τη Lokomotiv.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συντριβή μαχητικού F-18 στην Ισπανία

Μαχητικό αεροσκάφος F-18 συνετρίβη κοντά στην πόλη Τερουέλ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Συνεργεία διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή...

Με χτύπημα στις ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου απειλεί το Ιράν εάν δεχθεί επίθεση

Το Ιράν θα στοχεύσει ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, δήλωσε την Παρασκευή το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SNN, επικαλούμενο τον αναπληρωτή διοικητή...

To δείπνο της ΝΥ, τα επόμενα βήματα, το κεκτημένο του διαλόγου στο Cyprus Forum

Το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου μεταξύ του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ,...

Το πρώτο δημόσιο κήρυγμα Χαμενεΐ εδώ και 5 χρόνια: «Αν θέλει ο Θεός, θα καταστρέψουμε το Ισραήλ»

«Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό» διεμήνυσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα, στο κέντρο της Τεχεράνης, πραγματοποιώντας μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα ηγέτη...

Βοσνία: 14 νεκροί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες ώρες περιοχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ενώ υπάρχουν αναφορές...

Τιμές γραφείων στη Λεμεσό ψηλότερες από Λονδίνο και Άμστερνταμ

Οι τιμές των γραφειακών χώρων στην Κύπρο και δη στη Λεμεσό είναι σε μερικές περιπτώσεις ψηλότερες από το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, επεσήμαναν μεγάλες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!