Οι κανονισμοί με τους οποίους FIFA και UEFA μπλόκαραν την δημιουργία της διασυλλογικής διοργάνωσης Superleague, αλλά και οι κανόνες που αφορούν την εμπορική εκμετάλλευση ποδοσφαιρικών παιχνιδιών, είναι αντίθετοι με το δίκαιο της ΕΕ, έκρινε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προδικαστική απόφαση, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και την ελευθερία της παροχής υπηρεσιών.
Η προδικαστική απόφαση του ΔΕΕ έρχεται μετά από αίτημα δικαστηρίου στη Μαδρίτη, στο οποίο προσέφυγαν οι σύλλογοι που συμμετείχαν στην προσπάθεια για δημιουργία της Superleague. Το ισπανικό δικαστήριο είχε ζητήσει γνωμοδότηση του ΔΕΕ, ωστόσο η τελική απόφαση εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο.
Ειδικότερα, το ΔΕΕ θεωρεί παράνομους τους κανόνες της FIFA και της UEFA που απαιτούν προηγούμενη έγκρισή τους για κάθε νέα διασυλλογική διοργάνωση όπως η Super League, καθώς και την απαγόρευση σε συλλόγους και παίκτες να αγωνίζονται σε αυτές τις διοργανώσεις.
Όπως τονίζεται, δεν υπάρχει πλαίσιο που να διασφαλίζει ότι οι κανόνες της FIFA και της UEFA είναι διαφανείς, αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και αναλογικοί.
Παράλληλα, το ΔΕΕ θεωρεί ότι οι κανόνες που δίνουν σε FIFA και UEFA τον αποκλειστικό έλεγχο της εμπορικής εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις εν λόγω διοργανώσεις είναι τέτοιοι που περιορίζουν τον ανταγωνισμό, δεδομένης της σημασίας που έχουν για τα μέσα ενημέρωσης, τους καταναλωτές και τους τηλεθεατές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η FIFA και η UEFA, ενώσεις ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Ελβετία προωθούν και ορίζουν τους για το ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, έχουν αναλάβει την εξουσία να εγκρίνουν τις ποδοσφαιρικές διασυλλογικές διοργανώσεις στην Ευρώπη, και να εκμεταλλεύονται τα διάφορα δικαιώματα αναμετάδοσης.
Οι δύο ενώσεις είχαν διαφωνήσει με την πρόθεση 12 ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων, να δημιουργήσουν τη νέα διοργάνωση Super League μέσω της ισπανικής εταιρείας European Superleague Company. Η FIFA και η UEFA απείλησαν επίσης πως θα επιβάλουν κυρώσεις σε συλλόγους και παίκτες που θα αποφάσιζαν να συμμετάσχουν.
Η European Superleague Company άσκησε αγωγή κατά της FIFA και της UEFA ενώπιον του Εμπορικού Δικαστηρίου της Μαδρίτης (Ισπανία), υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες τους σχετικά με την έγκριση των διοργανώσεων και την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης έρχονται σε αντίθεση με το δίκαιο της ΕΕ.
Το ισπανικό δικαστήριο, έχοντας αμφιβολίες μεταξύ άλλων για το κατά πόσο FIFA και UEFA κατέχουν μονοπώλιο στην εν λόγω αγορά, το ισπανικό δικαστήριο παρέπεμψε τα ερωτήματα στο Δικαστήριο της ΕΕ ζητώντας προδικαστική απόφαση.
Το ΔΕΕ αναφέρει στο σκεπτικό του ότι η διοργάνωση διασυλλογικών ποδοσφαιρικών αγώνων και η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης αποτελούν, προφανώς, οικονομικές δραστηριότητες, και για αυτό πρέπει να τηρούν τους κανόνες ανταγωνισμού και να σέβονται τις ελευθερίες κυκλοφορίας, παρά το γεγονός πως η επιχειρηματική διάσταση του αθλητισμού έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η ύπαρξη ενώσεων που διαθέτουν ρυθμιστικές και ελεγκτικές εξουσίες και την εξουσία επιβολής κυρώσεων. Το ΔΕΕ παρατηρεί επίσης ότι, παράλληλα με τις εξουσίες αυτές, η FIFA και η UEFA διοργανώνουν οι ίδιες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.
Το Δικαστήριο διαπιστώνει ακόμα ότι όταν μια οντότητα που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά έχει την εξουσία να καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους δυνητικοί ανταγωνιστές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή, η εξουσία αυτή πρέπει να υπόκειται στα κατάλληλα κριτήρια ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία, λόγω του κινδύνου συγκρούσεως συμφερόντων.
Ωστόσο, οι εξουσίες της FIFA και της UEFA δεν υπόκεινται σε τέτοια κριτήρια, οι δύο οργανισμοί καταχρώνται της δεσπόζουσας θέσης τους. Ακόμα, λόγω του αυθαίρετου χαρακτήρα τους, οι κανόνες έγκρισης, τον ελέγχου και κυρώσεων πρέπει να θεωρηθούν αδικαιολόγητοι περιορισμοί της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι ένας διαγωνισμός όπως το Super League πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί, σημειώνει το Δικαστήριο, υπενθυμίζοντας πως ρωτήθηκε γενικά για τους κανόνες της FIFA και της UEFA και η απόφασή του αφορά τη συγκεκριμένη προσπάθεια.
Παράλληλα, το Δικαστήριο παρατηρεί ότι οι κανόνες της FIFA και της UEFA για την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων αναμετάδοσης είναι τέτοιοι που βλάπτουν τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες, όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές ΜΜΕ και, εν τέλει, τους καταναλωτές και τους τηλεθεατές.
Εναπόκειται, ωστόσο, στο Εμπορικό Δικαστήριο της Μαδρίτης να εξακριβώσει αν οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς του ποδοσφαίρου, εξασφαλίζοντας, για παράδειγμα, μια αλληλέγγυα αναδιανομή των κερδών που παράγονται από τα δικαιώματα αυτά.