Την ανάγκη θέσπισης πρωτοκόλλου για περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών αθλητών τονίζει σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών.
Όπως αναφέρεται, το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή της ΠΑΕΕΚ Odera Peter Ofornadu το περασμένο Σάββατο στον αγώνα ΠΑΕΕΚ – Αναγέννηση Δερύνειας, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα ο 19χρονος Νιγηριανός να χάσει τις αισθήσεις του και να χρειαστεί η παρέμβαση του γιατρού της ομάδας για να τον επαναφέρει.
Ο ΠΑΣΠ σημειώνει ότι η θέσπιση πρωτοκόλλου σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού είναι αναγκαία καθώς η απουσία πρωτοκόλλου έχει, μεταξύ άλλων, ως συνέπεια την ανεπίτρεπτη καθυστέρηση έλευσης του ασθενοφόρου, αφού για σοβαρούς τραυματισμούς ο χρόνος που θα πρέπει να φτάσει το ασθενοφόρο στο γήπεδο πρέπει να είναι πολύ λιγότερος.
Προστίθεται πως η εμπειρία, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, δείχνει ότι τέτοιου είδους ή παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν εν ώρα αγώνα αρκετές φορές και η άμεση αντίδραση σώζει ζωές.
Ο Σύνδεσμος εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τα ακατάλληλα ιατρεία σε αριθμό γηπέδων και την έλλειψη συντονισμού και εκπαίδευσης όλου του προσωπικού, ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες όπου δεν υπάρχει ασθενοφόρο στο γήπεδο, ενώ αναφέρει πως παρά τις επανειλημμένες επαφές με ΚΟΠ και ΚΟΑ δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα κανένα σχετικό μέτρο.
Κλείνοντας, ο ΠΑΣΠ σημειώνει την ανάγκη εκπαίδευσης των γιατρών των γηπέδων βάσει του άρθρου 17 Annex E του UEFA football doctors programme, το οποίο επιχορηγείται με 10.000 ευρώ τον χρόνο στην ΚΟΠ αλλά ουδέποτε έχει εφαρμοστεί, και προτείνει σειρά μέτρων όπως την κατάρτιση Γραπτού Σχεδίου Δράσης Έκτακτης Ανάγκης για σοβαρό τραυματισμό ή ΑΚΑ (Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή), τον ορισμός συντονιστή Δράσης Έκτακτης Ανάγκης, την ενημέρωση όλου του προσωπικού για τις τοποθετήσεις των AED και την προετοιμασία εκπαιδευμένου προσωπικού σε CPR και AED.