26.8 C
Nicosia
Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025 | 22:42

Β. Σπανούλης: Είναι μεγάλη νίκη για την Εθνική Ελλάδος

Είναι μεγάλη νίκη, ξέρουν την αντιπαλότητά τους με την Ισπανία, είπε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος, Βασίλης Σπανούλης, μιλώντας την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά την νίκη του ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος επί της Ισπανίας με 90-86, για την 5η και τελευταία αγωνιστική του Γ΄ομίλου του FIBA EuroBasket, στον οποίο κατέλαβε την 1η θέση. Η Εθνική Ελλάδος από τη Λεμεσό και το «Σπύρος Κυπριανού» μετέβη στη Ρίγα, όπου την Κυριακή θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη ομάδα του Ισραήλ για το νοκ άουτ παιχνίδι της φάσης των «16» του Ευρωμπάσκετ 2025.

Ο Βασίλης Σπανούλης, στην αρχική του τοποθέτηση συνεχάρη τον κόουτς Σκαριόλο για τη σπουδαία καριέρα του με την Ισπανία και του ευχήθηκε καλή τύχη στη νέα πρόκληση της καριέρας του.

«Συγχαίρω την ομάδα μου, έκανε ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο, από τα καλύτερα που έχει κάνει ποτέ. Σε άμυνα, σε επίθεση, σε ριμπάουντ, σε σουτ, στα πάντα. Μετά ρίξαμε ταχύτητα, αλλά δείξαμε χαρακτήρα, ακόμη κι όταν πέρασε μπροστά η Ισπανία. Βγάλαμε μεγάλες άμυνες και πήραμε τη νίκη που θα μας βοηθήσει για τη συνέχεια. Είναι μεγάλη νίκη, ξέρουμε την αντιπαλότητά μας με την Ισπανία», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι είδε και πάλι σε ένα ακόμη παιχνίδι με την Ισπανία τεράστια διαφορά στις βολές.

«Δεν γίνεται ο Λούκα να παίρνει 20-25 βολές και ο Γιάννης να παρακαλεί να πάρει βολές με τους αντιπάλους να τον αγκαλιάζουν.Πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους τους παίκτες με τον ίδιο τρόπο. Είναι πολύ λίγες οι βολές που παίρνει ο Γιάννης. Σέβομαι τον κόουτς Σκαριόλο και την Εθνική Ισπανίας για τα επιτεύγματά τους, αλλά θέλω να είμαι δίκαιος και να λέω την αλήθεια μου. Αυτό το ματς είναι παράδειγμα για όσα θα ακολουθήσουν. Τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσει τη συγκέντρωσή μας και θα πρέπει να έχουμε την ίδια συγκέντρωση σε όλο το ματς και όχι μόνο για ένα ημίχρονο», συμπλήρωσε.

Ο Βασίλης Σπανούλης είπε ότι σε όλη την πρώτη φάση εμπιστεύεται όλα τα παιδιά, έχει βάλει τους πάντες, «γιατί τους χρειαζόμαστε όλους», όπως ανέφερε.

«Σήμερα ο Ντίνος, που είναι από τους καλύτερούς μας παίκτες, έπαιξε λιγότερο, γιατί έπαιζαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο οι αντίπαλοι. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί και πολύ coachable. Θέλουμε το τουρνουά να έχει δρόμο ακόμη, πρέπει να μείνουμε ταπεινοί. Πρέπει να χτίσουμε πάνω στο πρώτο ημίχρονο και στο πώς αντιδράσαμε στο τέλος. Ο Παπανικολάου έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στην άμυνα σε όλο το τουρνουά, ο Σλούκας, που είναι από τους καλύτερους στις αποφάσεις στην Ευρωλίγκα, πήρε σωστές αποφάσεις στο τέλος», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, χαριτολογώντας ότι ο Γιάννης πρέπει να σκοτώσει τον αδερφό του, γιατί έχασε ένα καλάθι που του έδωσε πάσα.

«Εμπιστεύεται τους συμπαίκτες του, είναι πολύ σημαντικό και ήταν από τις πιο ώριμες εμφανίσεις του. Κάποια στιγμή θα χάσεις και διαφορές. Κι εμείς έχουμε πάρει μετάλλια έτσι. Βλέπουμε ομάδες να ξεφεύγουν και μπορεί να αλλάξει η ψυχολογία. Για μένα το πιο σημαντικό ήταν η αντίδρασή μας. Ίσως ήμασταν χαρούμενοι με το πρώτο ημίχρονο και χαλαρώσαμε, δώσαμε το μομέντουμ στην Ισπανία και δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Όμως κρατάμε την αντίδραση», σημείωσε.

Ο Αρχηγός της Εθνικής, Κώστας Παπανικολάου, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι έκαναν ένα φανταστικό πρώτο ημίχρονο, μετά κατέβασαν ταχύτητα σε άμυνα και επίθεση δίνοντας στην Ισπανία να τους κάνει ό,τι έκαναν εκείνοι στο πρώτο μέρος.

«Είμαι χαρούμενος που η ομάδα μου αντέδρασε στο τέλος, βγάλαμε μεγάλες φάσεις, βάλαμε μεγάλα σουτ και αυτά κάνουν τη διαφορά σε τέτοια ματς. Έτσι η ομάδα παίρνει ώθηση για τα επόμενα ματς», συμπλήρωσε.

Σε σχόλιο ότι μετρά πια 168 συμμετοχές με την Εθνική, αριθμός που τον φέρνει στη δέκατη θέση της σχετικής λίστας και συγκάτοικο του Νίκου Γκάλη, ο οποίος είχε σταματήσει στις 168, ο Κώστας Παπανικολάου είπε ότι είναι μεγάλη τιμή να είναι στη λίστα με τους σπουδαίους παίκτες που έπαιξαν στην Εθνική ομάδα και να είναι στη δεκάδα με τις περισσότερες συμμετοχές.

«Δεν το περίμενα, νιώθω ευλογημένος. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω, αλλά χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να εκπροσωπώ τη χώρα μου. Είμαι περήφανος, είναι μοναδικό συναίσθημα να φοράς αυτή τη φανέλα. Από το 2005 ή το 2006 που άρχισα να παίζω για τις Εθνικές Ομάδες, ποτέ δεν το πήρα ελαφρά και πάντα φοράω τη φανέλα με τιμή και ευθύνη. Ξέρω τι εκπροσωπεί και για μένα είναι κάτι ξεχωριστό», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κώστας Παπανικολάου είπε ότι θα ήταν άδικο για τον ίδιο να συγκρίνει κάθε προσπάθεια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην Εθνική Ομάδα. «Αυτό που μετρά είναι αυτό που κάνουμε τώρα. Κάθε χρόνο όλοι προσπαθούσαν, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι έξυπνο για να σχολιάσουμε το παρελθόν», σημείωσε.

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ισπανίας, Σέρτζιο Σκαριόλο, του οποίο το χθεσινό παιχνίδι ήταν το τελευταίο στον πάγκο της Εθνικής Ισπανίας και για τον οποίο με το τέλος της διάσκεψης όλοι οι δημοσιογράφοι σηκώθηκαν πάνω στην αίθουσα Τύπου και καταχειροκρότησαν αυτό τον κορυφαίο προπονητή, ο οποίος συγκινήθηκε και ευχαρίστησε όλους από καρδιάς για αυτό τον αποχαιρετισμό, σε δηλώσεις του συνεχάρη την Ελλάδα, και όπως είπε έχουν μια απίστευτη ομάδα, πολλούς καλούς παίκτες, έναν σούπερ σταρ, πολύ καλό προπονητή, είναι στα χαρτιά στις 4-5 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

«Στο ξεκίνημα σούταραν με απίστευτα ποσοστά. Κανείς δεν ονειρεύεται να χάνει στο τελευταίο του παιχνίδι, θα ήθελα να κερδίσω, αλλά δεν μπορώ να είμαι πιο περήφανος για την προσπάθεια των παικτών μου, που επέστρεψαν από το -15 και κατάφεραν να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό. Η ενέργεια, η ανταγωνιστικότητά τους, ήταν απίστευτη. Είμαι περήφανος που τελειώσαμε το παιχνίδι με δύο 19χρονους, γιατί το άξιζαν. Είναι το μέλλον, μαζί με άλλους, της Ισπανίας. Είμαστε περήφανοι που σε αυτό το Ευρωμπάσκετ τούς ρίξαμε στην αρένα και τα κατάφεραν», πρόσθεσε.

Το μέλλον, συνέχισε ο Σέρτζιο Σκαριόλο, είναι λαμπρό, και συμβούλευσε τους παίκτες του να μείνουν ενωμένοι, να αγαπάνε αυτή τη φανέλα και να έχουν εμπιστοσύνη στην εξαιρετική δουλειά που κάνει η Ομοσπονδία.

«Στο εξής θα είμαι ο πρώτος fan τους. Είμαι πάρα πολύ περήφανος για το πώς παλέψαμε ως το τέλος. Η ταυτότητα αυτής της ομάδας είναι να μην τα παρατά ποτέ. Η σχέση μου με την Εθνική Ομάδα ήταν μια ιστορία αγάπης που έφτασε στο τέλος της. Πλέον θα παρακολουθώ ως φίλος του μπάσκετ», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Σέρτζιο Σκαριόλο είπε ότι υπάρχουν εξαιρετικές ομάδες στο τουρνουά, η Σερβία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία παρά τους τραυματισμούς της, η Σλοβενία έχει έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο.

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο έκανε και μία αναδρομή από την πρώτη φορά που πήγε στην Ισπανία το 1997 και έβλεπε μπάσκετ.

Ο Ισπανός διεθνής, Γουίλι Ερνανγκόμεθ, σε δηλώσεις του είπε ότι δεν είναι ο τρόπος που ήθελαν να τελειώσει η διοργάνωση για αυτούς ή τον κόουτς. «Όμως είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα μας. Θα το πάρουμε ως διδακτική εμπειρία. Το μέλλον μας είναι λαμπρό, είδαμε νεαρά παιδιά να μπαίνουν στην ομάδα και θα εμφανιστούμε καλύτεροι στις επόμενες διοργανώσεις», πρόσθεσε.

Δηλώσεις στη μεικτή ζώνη

Ο Έλληνας διεθνής, Κώστας Σλούκας, σε δηλώσεις του στην μεικτή ζώνη είπε ότι κοιτούν το παιχνίδι, δεν μιλούν ούτε για εκδίκηση, ούτε για τίποτα άλλο.

«Το σημαντικό ήταν να πάρουμε τη νίκη. Μπήκαμε δυνατά, πήραμε διαφορά, αλλά θα πρέπει να κρατάμε το μυαλό μας καθαρό όταν παίρνουμε διαφορές για να μην τις χάνουμε. Πρέπει να έχουμε καλύτερες επιλογές. Χάσαμε το μυαλό μας σε επίθεση και άμυνα. Αυτό είναι το μπάσκετ, αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε σε όλο το παιχνίδι. Μπορούμε να παίξουμε σίγουρα πολύ καλύτερα. Η απόδοσή μας έπεσε, οι επιλογές μας δεν ήταν καλές, αλλά δείξαμε χαρακτήρα απέναντι σε μια ομάδα που έπαιζε με το μαχαίρι στα δόντια», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την επόμενη αντίπαλο της Εθνικής, το Ισραήλ, ο Κώστας Σλούκας είπε ότι δεν έχει ολοκληρωμένη άποψη.

«Έκανε ζημιά στη Γαλλία, αλλά τα επόμενα 24ωρα θα μάθουμε περισσότερα. Έχω εμπειρία και από θεωρητικά βατές και από κακές διαδρομές. Αυτό που κοιτάζω αυτή τη στιγμή είναι ότι φτάσαμε στους 16», σημείωσε.

Ο Tάιλερ Ντόρσεϊ, από την πλευρά του, είπε ότι έκαναν τη δουλειά τους, ήθελαν ένα δυνατό τεστ.

«Θα έπρεπε να είμαστε λίγο καλύτεροι στο τέλος. Το κάναμε λίγο δύσκολο. Το καταφέραμε όμως», ανέφερε.

Όσον αφορά το Ισραήλ, ο Tάιλερ Ντόρσεϊ είπε ότι γνωρίζει όλο το ρόστερ του Ισραήλ, όλη την ομάδα γιατί έχει παίξει εκεί.

«Θα είμαστε έτοιμοι για μια δύσκολη μάχη. Είναι καλό ότι έχουμε μια έξτρα ημέρα να προετοιμαστούμε για αυτό. Πάντα θέλεις την πρώτη θέση. Πάλεψαν και ήταν καλό που είχαμε μια ομάδα που πάλευε για τη ζωή της, γιατί και οι υπόλοιπες ομάδες θα κάνουν το ίδιο στα επόμενα παιχνίδια. Περιμέναμε να αντιδράσουν και θα πρέπει να δώσουμε σημασία στις μικρές λεπτομέρειες. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, πολύ συγκεντρωμένοι. Για τα δικά μου σουτ; Δεν ξέρω τι θα γίνει στα επόμενα παιχνίδια. Είμαι σουτέρ και θα συνεχίσω να σουτάρω. Ξεχνάω όμως το παιχνίδι, γιατί τα πάντα είναι δουλειά. Έχω μάθει να δουλεύω, όλα κρύβονται εκεί και στην επανάληψη. Το θέμα είναι να βοηθάμε όλοι την ομάδα», συμπλήρωσε.

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, στη δική του δήλωση είπε ότι τώρα αρχίζει το τουρνουά, τώρα θα δείξουν από τι είναι φτιαγμένοι.

«Βελτιωθήκαμε από παιχνίδι σε παιχνίδι. Ξέρουμε τους Ισπανούς, ξέρουμε ότι θα γυρίσουν και το έκαναν, αλλά μείναμε συγκεντρωμένοι. Ο Σλούκας, ο Τάιλερ, ο Γιάννης ήταν παντού, ο Παπανικολάου, όλα τα παιδιά βοήθησαν και πάμε τώρα στη Ρίγα για τα νοκ άουτ παιχνίδια», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΒ. Σπανούλης: Είναι μεγάλη νίκη για την Εθνική Ελλάδος