Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επιτυχή έκβαση του διαδικτυακού Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Σελήνη, το οποίο διεξήχθη από τις 6 μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, με απόλυτη επιτυχία, εξέφρασε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Οργανισμό, σε συνεργασία με τον Διεθνή Σύνδεσμο του Σεληνιακού Χωριού (Moon Village Association).
«Οι στόχοι μας επιτευχθήκαν και είδαμε τα σημαντικότερα έθνη στην εξερεύνηση του διαστήματος να παρουσιάζουν, να συζητούν και να συνεργάζονται για τα επόμενα μεγάλα βήματα της ανθρωπότητας που σχεδιάζουν βάσεις και οικισμούς στη Σελήνη. Συζητήθηκαν το παρόν και το μέλλον των σεληνιακών διαστημικών αποστολών», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.
Πρόσθεσε πως «το σημαντικό για την Κύπρο είναι ότι γεφυρώσαμε όλα τα μεγάλα έθνη στα θέματα του διαστήματος και παράλληλα παρουσιάσαμε στο παγκόσμιο κοινό την Λευκωσία και την Κύπρο και όλα όσα κάνουν το νησί μας έναν υπέροχο τόπο για συνεργασίες».
Ο κ. Δανός είπε πως «για το μέλλον της εξερευνήσεως της Σελήνης και των μεγαλεπήβολων στόχων δημιουργίας μόνιμων βάσεων στη Σελήνη, είναι άκρως απαραίτητη μια παγκόσμια συνεργασία και ένα πλαίσιο βιώσιμων αρχών για συνύπαρξη και συνεργασία στη Σελήνη, με όλα τα θετικά αποτελέσματα για τον πλανήτη Γη».
«Η συνεργασία που ξεκινά εκεί πάνω μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των μέγα θεμάτων που έχουμε εδώ στη Γη. Το είδαμε στο παρελθόν με την συνεργασία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και το χρειαζόμαστε αυτό για το παρόν και το μέλλον μας στον πλανήτη αυτό, που κινδυνεύει από την ανθρώπινη δραστηριότητά. Και η έρευνα από το διάστημα φέρνει λύσεις για μια βιώσιμη διαβίωσή στη Γη μας», επεσήμανε.
Πρόσθεσε πως «για αυτή τη συνεργασία ανακοινώσαμε από την Κύπρο, στο περσινό Παγκόσμιο Συνέδριο, την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομάδας Ειδικών για τη Βιώσιμη Σεληνιακή Δραστηριότητά (GEGSLA)».
Όπως είπε «σε αυτή μετέχουν οι κυβερνήσεις όλων των μεγαλύτερων χωρών του πλανήτη, και μαζί και η Κύπρος. Έπειτα από τακτικές συνεδριάσεις υπήρξε πρόοδος στο έργο της ομάδας αυτής που τα τελικά της αποτελέσματα και γραπτές καθοδηγητικές γραμμές της θα παρουσιαστούν στο τέλος του 2022 στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.
Ο κ. Δανός είπε ακόμη πως το συνέδριο είδε και τον Πρώτο Παγκόσμιο Διαγωνισμό για το Σχεδιασμό Λύσεων για τη Σελήνη, ένα διαγωνισμό που συνίδρυσαν ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και το Moon Village Association (MVA). Στόχος του, ανέφερε, είναι η προώθησή της καινοτομίας και συμπερίληψης των ανερχόμενων νεανικών ταλέντων στα ερευνητικά δρώμενα της εξερεύνησης της Σελήνης.
Όλες οι συμμετέχουσες χώρες στο Συνέδριο συνεχάρησαν τόσο τον MVA όσο και τον CSEO για την άψογη διοργάνωση, κάτι που αφήνει την χώρα μας ιδιαίτερα υπερήφανη, επεσήμανε.
Σημείωσε πως «ο CSEO συνεχίζει το έργο του για την ανέλιξη της Κύπρου σε ένα πρωτοποριακό πυλώνα συνεργασίας του παγκόσμιου διαστημικού και σεληνιακού οικοσυστήματος».
Το ΚΥΠΕ ήταν χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου.