3.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 2:50

Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει σε έργο για τη δημιουργία Ακαδημίας BuildSkills

Την περίοδο μεταξύ 26ης και 28ης Ιουνίου 2023, έλαβε χώρα στη Σόφια, η εναρκτήρια συνάντηση του έργου «Academy for Transitional Skills in the Built Environment» (BuildSkills Academy), που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο BuildSkills Academy ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιουνίου 2023 συνολικού προϋπολογισμού 3.938.490 ευρώ. Την τριήμερη εκδήλωση φιλοξένησε ο Συντονιστής του έργου – Cleantech Bulgaria Ltd. – ένας οργανισμός δικτύου υποστήριξης καινοτομίας με έδρα τη Σόφια που εργάζεται ενεργά για τη πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Η κοινοπραξία συγκεντρώνει 17 εταίρους από 10 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θα εργαστούν μαζί για να επιτύχουν τον κοινό κύριο στόχο του BuildSkills Academy – τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου και συστήματος πιστοποίησης και αναβάθμισης γνώσεων και δεξιοτήτων για τη λεγόμενη «δίδυμη» μετάβαση (πράσινη και ψηφιακή ) με έμφαση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Σημαντικό ρόλο στο έργο διαδραματίζουν οι οργανισμοί που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) και κύρια δραστηριότητα τους θα είναι η προσαρμογή των προσφερόμενων υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με συμπερίληψη των αναδυόμενων νέων αναγκών στον τομέα των πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων.

Από την Κύπρο στο έργο συμμετέχουν 3 διαφορετικοί φορείς που με την γνώση και την εμπειρία τους θα συνεισφέρουν θετικά στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου: το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης (ΚΕΠ) και το ΚΥΚΛΟΙΚΟΔΡΟΜΙΟ.

Στο πλαίσιο του έργου, θα εκπονηθεί μια μεθοδολογία BuildEnrichedSkills για την προώθηση της παροχής εκπαιδεύσεων που σχετίζονται με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, κατά την εφαρμογή της προσέγγισης «δια βίου μάθησης», συμπεριλαμβανομένης της επανεκπαίδευσης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων.

Θα αναπτυχθεί επίσης μια διαδικασία για την υποστήριξη των κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την ενίσχυση της ταχείας προσαρμογής του εργατικού δυναμικού στη δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ένας άλλος κορυφαίος στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου πιστοποίησης για την αναγνώριση δεξιοτήτων και ικανοτήτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της δίδυμης μετάβασης, το οποίο θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο για τη βελτίωση και την πιστοποίηση των υπηρεσιών ΕΕΚ.

Τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν από το έργο θα μεταφερθούν σε 12 πιλοτικά έργα σε 6 χώρες, στα οποία συμμετέχουν 300 εκπαιδευόμενοι και θα φτάσουν 100 παρόχους επαγγελματικής κατάρτισης, 1.000 εταιρείες και 20 οργανισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της βελτίωσης των δεξιοτήτων του προσωπικού του τομέα των κατασκευών, επιτυγχάνοντας έτσι τουλάχιστον 100 συνεργασίες μεταξύ της δια βίου μάθησης και του κλάδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!