To 2016 η NASA εκτόξευσε το OSIRIS-Rex, ένα σκάφος μεγέθους μικρού λεωφορείου, με προορισμό τον αστεροειδή Μπενού σε απόσταση περίπου 390 εκατομμυρίων χλμ. από την Γη. Στόχος ήταν να τεθεί το σκάφος σε τροχιά γύρω από τον διαμέτρου περίπου 500 μέτρων αστεροειδή για να πραγματοποιήσει σειρά μελετών αλλά και να προσπαθήσει να συλλέξει κάποια δείγματα του διαστημικού βράχου τα οποία να φέρει πίσω στην Γη για να αναλυθούν.
Τον Δεκέμβριο του 2018 το σκάφος έφτασε στον Μπενού και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν. Πριν από επτά μήνες το OSIRIS-Rex προσεδαφίστηκε σε ένα μικρό κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο του αστεροειδή. Το σκάφος απελευθέρωσε ένα ρομποτικό απορροφητικό βραχίονα μήκους 3,5 μέτρων ο οποίος συνέλεξε δείγματα από σκόνη και πέτρες. Τα στελέχη της είχαν κάνει λόγο τότε για «απίστευτο κατόρθωμα».
Πριν από λίγες μέρες το σκάφος έκανε τις τελευταίες παρατηρήσεις και καταγραφές δεδομένων από τον Μπενού και στην συνέχεια ξεκίνησε τις διαδικασίες για να επιστρέψει στην Γη. Σήμερα το βράδυ το OSIRIS-Rex θα κάνει τις μανούβρες που είναι απαραίτητες και θα ξεκινήσει την πορεία της επιστροφής του στην Γη.
Η NASA θα μεταδώσει ζωντανά εδώ στις 11 το βράδυ της Δευτέρας την εκκίνηση της επιστροφής του σκάφους στον πλανήτη μας. Αν όλα πάνε καλά το OSIRIS-Rex θα επιστρέψει το 2023 και θα ρίξει μια κάψουλα στην έρημο της πολιτείας Γιούτα. Στην κάψουλα που θα πέσει στην Γη με αλεξίπτωτο θα βρίσκονται τα δείγματα του αστεροειδούς.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr