Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επιστροφή της μετά από μισό αιώνα στην Σελήνη. Το 1972 ήταν η τελευταία φορά που ο άνθρωπος περπάτησε πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης αφού για διαφόρους λόγους η εξερεύνηση αλλά και η προσπάθεια εγκατάστασης μας εκεί διακόπηκε απότομα.
Όμως το ενδιαφέρον για τον φυσικό μας δορυφόρο αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια και όλες οι μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει πολλά σχέδια. Η NASA έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα Artemis στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν αρκετές επανδρωμένες αποστολές στην Σελήνη αρχής γενομένης το 2024 αν και διαφαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος χρονικός στόχος και ίσως η αποστολή μετατεθεί για λίγο αργότερα.
Έχει επίσης αποφασιστεί η δημιουργία εντός των επόμενων πέντε ετών ενός μεγάλου διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από την Σελήνη από την NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Κίνα και Ρωσία ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα συνεργαστούν για την δημιουργία μιας κοινής βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης ενώ η ESA έχει σχεδιάσει την δημιουργία μιας μεγάλης βάσης στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού την οποία έχει ονομάσει «Σεληνιακό Χωριό». Παράλληλα διάφορες εταιρείες παρουσιάζουν σχέδια κατοικιών στην Σελήνη για όσους θελήσουν να εγκαταλείψουν τον πλανήτη μας.
Όπως φαίνεται λοιπόν η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στον φυσικό μας δορυφόρο θα είναι πολύ έντονη και άρα είναι απαραίτητη η ανάπτυξη υποδομών που θα παρέχουν διάφορες χρήσιμες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό η ESA προτείνει την ανάπτυξη ενός δικτύου δορυφόρων που θα παρέχουν στα διαστημικά σκάφη που κινούνται κοντά στην Σελήνη, στους διαστημικούς σταθμούς που θα δημιουργηθούν εκεί, στους αστροναύτες και φυσικά στις βάσεις, τις αποικίες και τους κατοίκους της Σελήνης ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην Γη.
Η πιο σημαντική υπηρεσία που πρέπει να παρέχει το δορυφορικό δίκτυο σύμφωνα με την ESA είναι αυτή του εντοπισμού στίγματος, ένα σύστημα GPS δηλαδή ώστε να διευκολύνονται τα διαστημικά σκάφη στην προσελήνωση αλλά και όσοι βρίσκονται πάνω στην Σελήνη στις μετακινήσεις και τις εργασίες τους. Φυσικά οι όσο το δυνατόν πιο ποιοτικές τηλεπικοινωνίες θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες τόσο για οτιδήποτε υπάρχει και κινείται κοντά ή πάνω στην Σελήνη όσο και στην ομαλή διαβίωση των ανθρώπων εκεί.
Η ESA αναζητά εταιρείες που θα μπορούν να αναλάβουν το όλο εγχείρημα και ο αρχικός στόχος που θέτουν είναι η τοποθέτηση τουλάχιστον τριών δορυφόρων στην Σελήνη που θα παρέχουν υπηρεσίες GPS αλλά και τις υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Υπάρχουν δύο κονσόρτσιουμ με τα οποία θέτουν υποψηφιότητα για αυτό το εγχείρημα. Στο ένα επικεφαλής είναι η βρετανική εταιρεία κατασκευής δορυφόρων Surrey Satellite Technology Limited και στο άλλο επικεφαλής είναι η ιταλική εταιρεία ανάπτυξης διαστημικών συστημάτων Telespazio.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr