7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 11:02

Σημάδια ζωής θα ψάξει το ρόβερ της NASA, λέει ο Γ. Δανός, στον Αρη φθάνουν ονόματα και Κυπρίων

Σημάδια αρχαίας εξωγήινης μικροβιακής ζωής θα αναζητήσει στον πλανήτη Αρη η διαστημοσυσκευή της NASA Perseverance, εντός της οποίας βρίσκονται και τρία μικροτσίπ που φέρουν τα ονόματα σχεδόν 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και αρκετών από την Κύπρο. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το ρόβερ θα προσεδαφιστεί σήμερα στις 2255 ώρα Κύπρου.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός, το
μη επανδρωμένο Mars 2020 Perseverance Rover θα αναζητήσει σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής. Επίσης, θα δοκιμαστούν τεχνολογίες που θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική εξερεύνηση του Άρη από ανθρώπους.

Μια πρωτιά αυτής της μοναδικής αποστολής, συνέχισε, είναι η χρήση ενός ελικοπτέρου για την εξερεύνηση του Άρη. Το ελικόπτερο, με την ονομασία Ingenuity θα χρησιμοποιηθεί για να δοκιμαστεί τεχνολογία για εντοπισμό περιοχών ενδιαφέροντος στον Άρη και ταυτόχρονα θα βοηθήσει στον σχεδιασμό της καλύτερης δυνατής διαδρομής για ρόβερ που θα ακολουθήσουν σε μελλοντικές αποστολές, είπε ο κ. Δανός.

Το Perseverance ξεκίνησε το ταξίδι του στις 30 Ιουλίου 2020 διανύοντας 471 εκατ. χιλιόμετρα για να φθάσει στον Αρη.

Ο στερεός αυτός πλανήτης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των ερευνών πολλών διαστημικών υπηρεσιών, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών, καθώς θεωρείται ο πρώτος υποψήφιος για μια μελλοντική ανθρώπινη αποικία εκτός της Γης μας. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που η αποστολή αυτή, η οποία ονομάστηκε MARS2020, φέρει όργανα και τεχνολογία που θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

Στόχος όλων, όπως φαίνεται, είναι να καταστεί το ανθρώπινο είδος ένα διαπλανητικό είδος με αποικίες και σε άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της ανθρωπότητας έστω και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στην βιολογία του ανθρώπινου οργανισμού.

Ονόματα Κυπρίων θα φθάσουν ξανά στον Αρη
——————-

Όπως και με άλλες αποστολές της NASA στον Άρη, έτσι και με αυτήν, ταξιδεύουν εντός του ρόβερ μικροτσιπ σιλικόνης ενσωματωμένα πάνω σε μια πλακέτα. Εκεί έχουν αναγραφεί τα ονόματα 10,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που δήλωσαν συμμετοχή στην εκστρατεία της NASA “Στείλε το όνομά σου στον Άρη”.

Το ενδιαφέρον του κόσμου να στείλει το όνομά του στον Άρη ήταν πολύ μεγαλύτερο από άλλες αποστολές και έτσι η NASA αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τρία μικροτσίπ προκειμένου να αποθηκευτούν όλα τα ονόματα.

Στον Άρη λοιπόν ταξιδεύουν νοητά σχεδόν 11 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί από την Κύπρο. Το ενδιαφέρον των Κυπρίων ήταν έκδηλο και σε προηγούμενες αποστολές.

Συζήτηση και ζωντανή σύνδεση στη Λευκωσία
————————-

Για να γιορτάσει αυτή την σημαντική ημέρα, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) διοργανώνει απόψε στις 10 το βράδυ μαζί με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία μια ζωντανή συζήτηση με καλεσμένο του κ. Δανού τον Wes Stange, υπεύθυνο για θέματα επιστημών και τεχνολογίας στην Πρεσβεία.

Στη διάρκεια της συζήτησης θα γίνει ζωντανή σύνδεση με την NASA για παρακολούθηση των όσων μεταδίδονται σε σχέση με την προσεδάφιση, η οποία αναμένεται να σημειωθεί στις 2255 ώρα Κύπρου.Η συζήτηση θα μεταδίδεται στους πιο κάτω συνδέσμους https://www.facebook.com/CyprusSpaceExplorationOrganisation/events/ ή https://www.facebook.com/USEmbassyCyprus/events/ ή https://www.space.cy/spaceworks.

Πλησιάζουμε στον εντοπισμό αρχαίας εξωγήινης ζωής;
———————-

Ο Άρης δεν ήταν πάντα ένας έρημος, και άγονος πλανήτης. Σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις από προηγούμενες αποστολές, στον Άρη έρεαν κάποτε μεγάλα ποτάμια πριν ο πλανήτης μετατραπεί σε μια παγωμένη και σκονισμένη έρημο. Νωρίτερα στην ιστορία του, ο Άρης είχε θερμότερο περιβάλλον και ως εκ τούτου θα μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής.

Ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της επιστήμης της αστροβιολογίας είναι κατά πόσον υπάρχουν σημάδια προηγούμενης μικροβιακής ζωής στον Άρη. Η αποστολή αυτή φιλοδοξεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Διευθυντής της NASA, Δρ Τζέιμς Γκριν είπε ότι στη διάρκεια της ζωής μας θα απαντήσουμε στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα 30-40 χρόνια θα είναι συναρπαστικά σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος.

Αναφέρθηκε στη θεωρία της πανσπερμίας σύμφωνα με την οποία υλικό από συγκρούσεις – που προέρχεται από μεμονωμένους πλανήτες που μπορεί να φιλοξενούν ζωή – ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα και έπειτα πέφτει σε έναν άλλο πλανήτη ευνοώντας την ανάπτυξη ζωής σε αυτόν τον πλανήτη.

Πρόσθεσε ότι αν εντοπίσουμε ζωή στον Άρη και την μελετήσουμε διεξοδικά τότε ίσως να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση αν η καταγωγή μας είναι από άλλο ουράνιο σώμα όπως ο Άρης, βασιζόμενοι στη θεωρία της πανσπερμίας.

Από επιστημονικής άποψης, πρόσθεσε, «αν εντοπίσουμε ζωή – και δεν χρειάζεται να είναι ευφυής ζωή – αλλά μικροβιακή ζωή ή ακόμα και πολυκυτταρικοί οργανισμοί – αυτό θα είναι πραγματικά επαναστατικό».

Διότι τότε, εξήγησε, αυτό «θα σημαίνει ότι υπάρχει ζωή σε όλο το γαλαξία και θα σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πιθανώς ορισμένες περιοχές όπου η νοήμων ζωή έχει δημιουργηθεί και εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, το πρώτο βήμα θα ήταν πραγματικά να ψάξουμε για ζωή στο ηλιακό μας σύστημα».

Το πρώτο ελικόπτερο σε ξένο ουράνιο σώμα
——————-

Όταν το Perseverance της NASA προσεδαφιστεί στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, θα μεταφέρει έναν μικρό αλλά ισχυρό επιβάτη: το Ingenuity, το πρώτο ελικόπτερο του Άρη.

Το μικροσκοπικό αυτό ελικόπτερο, το οποίο ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά στη Γη θα είναι το πρώτο ιπτάμενο που θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη.

Το Ingenuity θα επιχειρήσει ένα πείραμα για να αποδειχθεί εάν είναι δυνατόν πτητικά μέσα να πετάξουν στην ατμόσφαιρα του Άρη η οποία έχει περίπου το 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας μας στη Γη.

Το ιπτάμενο Ingenuity θα κάνει έως και πέντε δοκιμαστικές πτήσεις μέσα σε ένα παράθυρο 30 αρειανών ημερών (μία ημέρα στον Αρη διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά).

Εάν το Ingenuity πετύχει στην αποστολή του, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη, θα περιλαμβάνουν προηγμένα ρομποτικά ιπτάμενα οχήματα.

Σημειώνεται ότι η αποστολή MARS2020 θα στοιχίσει 2.75 δισ. δολάρια για περίοδο 11 ετών.

Συνωστισμός στον Αρη, με Αραβες και Κινέζους ήδη σε τροχιά
——————–

Ηδη πριν μερικές ημέρες είχαν φθάσει για πρώτη φορά στην ιστορία τους με διαστημικές συσκευές που τις έθεσαν σε τροχιά γύρω από τον Αρη δύο άλλες χώρες. Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αποστολές από την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι πρώτες στην ιστορία των χωρών. Κατάφεραν αυτό που πριν χρόνια φάνταζε ακατόρθωτο, να φθάσουν εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά ανοίγοντας δρόμους για περαιτέρω έρευνες για τον κόκκινο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Η αποστολή των ΗΑΕ γνωστή ως “Ελπίδα” είναι η πρώτη διαπλανητική αποστολή της χώρας. Ξεκίνησε το ταξίδι της τον Ιούλιο του 2020, και μετά από 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα και τέθηκε σε τροχιά επιτυχώς. Στόχος της είναι να ξεκινήσει επιστημονικές παρατηρήσεις για καλύτερη κατανόηση της ατμόσφαιρας και του καιρού στον Άρη.

«Ο κόκκινος πλανήτης κυριεύει την ανθρώπινη φαντασία για αιώνες. Τώρα, βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου γνωρίζουμε πολλά για τον πλανήτη και έχουμε το όραμα και την τεχνολογία για να εξερευνήσουμε περαιτέρω», αναφέρει η διαστημική υπηρεσία των ΗΑΕ.

Ο Άρης, σημειώνει, είναι ένας προφανής στόχος για εξερεύνηση για πολλούς λόγους. «Από την επιδίωξή μας να βρούμε ζωή έως μια μέρα να επεκτείνουμε τον ανθρώπινο πολιτισμό σε άλλους πλανήτες, ο Άρης χρησιμεύει ως μακροπρόθεσμο και συνεταιρικό έργο για ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή».

Μια μέρα μετά, το κινεζικό Tianwen-1 (που μεταφράζεται ως Ουράνια Ερωτήματα) εισήλθε στην τροχιά του Άρη. Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη διαπλανητική αποστολή της Κίνας και αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα στις φιλοδοξίες και τις δυνατότητες της χώρας για κατάκτηση του διαστήματος.

Στόχος είναι να χαρτογραφήσει τη μορφολογία και τη γεωλογία του Άρη, ενώ θα χρησιμοποιήσει ένα ραντάρ για εξερεύνηση του υπεδάφους. Θα συλλέξει επίσης δεδομένα για την ιονόσφαιρα και τα ηλεκτρομαγνητικά και βαρυτικά πεδία γύρω από τον πλανήτη. Ακόμα, θα ψάξει για σημάδια παλαιάς και υπάρχουσας ζωής και θα χρησιμεύσει ως ένα δίκτυο επικοινωνίας για να στέλνει και να λαμβάνει πληροφορίες από τη Γη στο ρόβερ.Το διαστημικό σκάφος θα προετοιμαστεί επίσης για την απόπειρα προσεδάφισης του ρόβερ της αποστολής, το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει τον Μάιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!