7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 8:38

Παρουσιάζεται σήμερα η πρόοδος του 1ου δορυφόρου που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο

Η πρόοδος κατασκευής του πρώτου δορυφόρου που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο και αναμένεται να εκτοξευθεί στο διάστημα το 2026, θα παρουσιαστεί σήμερα στο Κυπριακό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Καινοτομίας (C-SpaRC), στη Λευκωσία.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), Γιώργος Δανός, ο δορυφόρος θα κάνει πειράματα σε συνεργασία με τη ΝΑSΑ για τον διαστημικό καιρό, με χρήση αισθητήρων της NASA, για καλύτερη κατανόηση για την επιρροή των ηλιακών καταιγίδων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και στην βιολογία μας.

Επιπλέον, ο δορυφόρος θα παρακολουθεί από ψηλά το περιβάλλον και τα δάση μας για έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών.

“Το πιο σημαντικό όμως είναι το ότι αποκτούμε τη δικιά μας εγχώρια τεχνογνωσία και δυνατότητα παραγωγής μικρο-δορυφόρων, ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας διεθνώς. Σε λίγα χρόνια η έλλειψη μιας τέτοιας δυνατότητας θα είναι σαν μια χώρα τη σήμερον εποχή άνευ ψηφιοποίησης στη διακυβέρνηση”, είπε ο κ. Δανός.

Και αυτός ο δορυφόρος, τόνισε στο ΚΥΠΕ, “είναι απλά μια αρχή”.

Ο δορυφόρος θα είναι κατασκευασμένος από μέταλλο και θα έχει περίπου 30 εκατοστά μήκος.

“Δηλαδή με την υπερσύγχρονη τεχνολογία (όπως έγινε με τη σμίκρυνσή των κινητών) μπορούμε να έχουμε δορυφόρους τόσο μικρούς με δυνατότητες που είχαν πριν 20 χρόνια πολύ μεγαλύτεροι δορυφόροι” σημείωσε ο κ. Δανός.

Ο δορυφόρος, με τρισδιάστατα εκτυπωμένα μέρη, αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη NASA και τον COSPAR, τον κορυφαίο διεθνή οργανισμό διαστημικής έρευνας, και αναμένεται να εκτοξευτεί το 2026.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που αποκτήθηκε πρόσφατα για το C-SpaRC, όπου η υποδομή υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Αυτός περιλαμβάνει το μοναδικό στην Κύπρο, και ένα από τα λίγα πανευρωπαϊκά συστήματα μεταλλικής τρισδιάστατης εκτύπωσης Selective Laser Melting (SLM), ικανό να εκτυπώνει μέταλλα (αλουμίνιο, ατσάλι, πλατίνα κ.λπ.) με εξαιρετικά υψηλή ανάλυση, ποιότητα και μεγάλες διαστάσεις, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το SLM θα είναι σύντομα διαθέσιμο για χρήση στις κυπριακές επιχειρήσεις μέλη του Cyprus Space Cluster, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες τους στον τομέα του διαστήματος.

“Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την Κύπρο να εισέλθει δυναμικά στην παγκόσμια διαστημική αγορά, η οποία έχει έσοδα 570 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως (2023)” τονίζεται σε ανακοίνωση του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Θα παρουσιαστούν επίσης σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα από την έρευνα σε όλους τους τομείς, “αναδεικνύοντας το C-SpaRC ως το πρώτο κέντρο στον κόσμο που γεφυρώνει διεθνή συνεργασία και εδραιώνει την Κύπρο ως πρωταγωνιστή στο δυναμικό πεδίο της διαστημικής έρευνας και καινοτομίας”.

Οι εταίροι του έργου, από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (CING), το Κέντρο Αριστείας CYENS, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αρεταίειο Νοσοκομείο, καθώς και εκπρόσωποι της NASA και του Sodankylä Geophysical Observatory, θα παρουσιάσουν σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα του C-SpaRC σε τομείς όπως ο αντίκτυπος του Διαστημικού Καιρού στην ανθρώπινη βιολογία και η προγνωστική μοντελοποίηση Διαστημικού Καιρού και Επίγνωση Καταστάσεων Διαστήματος (SSA).

Το C-SpaRC, ένα έργο Στρατηγικής Υποδομής (Strategic Infrastructure 1222) της Κύπρου, υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και με συνδρομή και συνεργασία από τη NASA.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!