Ο Ποσειδώνας είναι ο όγδοος, κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο, πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, ενώ αν παρατηρηθεί με ισχυρό τηλεσκόπιο μοιάζει με πράσινο δίσκο. Είναι τέταρτος μεγαλύτερος πλανήτης σε διάμετρο στο ηλιακό σύστημα με τη μάζα του να είναι 17 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης. Περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο μία φορά κάθε 164,8 χρόνια και η μεγάλη του απόσταση από εμάς καθώς και το γεγονός ότι δεν έχουν οργανωθεί κάποιες αποστολές παρατήρησης και εξερεύνησης του παρά μόνο κάποια γρήγορα περάσματα ορισμένων διαστημικών σκαφών όπως το Voyager 2 δεν έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν σε βάθος τα κάθε είδους φαινόμενα που εξελίσσονται στον πλανήτη καθώς και οι αλληλεπιδράσεις του με το διαστημικό του περιβάλλον.
Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά εμφανισιακά στοιχεία του Ποσειδώνα είναι τα λευκά νέφη που υπάρχουν διάσπαρτα στη μπλε ατμόσφαιρα του. Από το 2019 άρχισε να παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των λευκών νεφών στον Ποσειδώνα ώσπου τελικά εξαφανίστηκαν με ελάχιστα να κάνουν την εμφάνιση τους στο νότιο πόλο του πλανήτη. Το φαινόμενο πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες αφού τα τελευταία 30 χρόνια όπου υπήρχαν και συχνές καταγραφές εικόνων του Ποσειδώνα από διαστημικά τηλεσκόπια και κυρίως από το Hubble δεν είχε εντοπισθεί ξανά απουσία των νεφών του πλανήτη.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Icarus» ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η εξαφάνιση των νεφών οφείλεται στην ηλιακή δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα στον 11ετη κύκλο της ηλιακής δραστηριότητας η οποία επηρεάζει σε διάφορα επίπεδα και τη Γη αφού ως γνωστόν όταν η ηλιακή δραστηριότητα είναι πιο έντονη παράγονται έντονα φαινόμενα όπως οι γεωμαγνητικές καταιγίδες που φτάνουν στον πλανήτη μας παράγοντας ατμοσφαιρικά φαινόμενα όπως το σέλας προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα ηλεκτρικά δίκτυα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές Ποσειδώνας δέχεται ισχυρή ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία η οποία προκαλεί φωτοχημικές αντιδράσεις στον μηχανισμό δημιουργίας των νεφών του Πλανήτη οι οποίες εμποδίζουν την παραγωγή αυτών των νεφών.
«Ακόμα και τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, οι πιο πρόσφατες εικόνες που τραβήξαμε τον περασμένο Ιούνιο εξακολουθούν να δείχνουν ότι τα σύννεφα δεν έχουν επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα. Αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό και απροσδόκητο, ειδικά αφού η προηγούμενη περίοδος χαμηλής δραστηριότητας σύννεφων του Ποσειδώνα δεν ήταν τόσο δραματική και παρατεταμένη» αναφέρει ο Εράντι Τσάβες, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Είναι συναρπαστικό να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τηλεσκόπια στη Γη για να μελετάμε το κλίμα ενός κόσμου που απέχει περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια χλμ. από εμάς. Η πρόοδος στην τεχνολογία και οι παρατηρήσεις μας επέτρεψαν να μελετήσουμε τα ατμοσφαιρικά μοντέλα του Ποσειδώνα, τα οποία είναι βασικά για την κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ του κλίματος του πλανήτη και του ηλιακού κύκλου» λέει ο Κάρλος Αλβάρεζ, αστρονόμος στο Αστεροσκοπείο Keck στη Χαβάη, μέλος της ερευνητικής ομάδας.