Αυτή την στιγμή σε τροχιά γύρω από την Γη βρίσκονται περίπου τρεις χιλιάδες δορυφόροι. Όμως μεγάλες εταιρείες όπως η Space X, η Amazon και άλλες έχουν ξεκινήσει μια μάχη για την επικράτηση στον τηλεπικοινωνιακό τομέα μέσω τεράστιων στόλων δορυφόρων που θα παρέχουν προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους συνδρομητές τους. Κάθε στόλος θα αποτελείται από χιλιάδες δορυφόρους και ήδη οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν ήδη εκτοξεύσει δεκάδες δορυφόρους και προγραμματίζουν την συνεχή εκτόξευση νέων τους επόμενους μήνες και χρόνια.
powered by Rubicon Project
Η ύπαρξη αυτών των στόλων έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις για διαφόρους λόγους. Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσουν τις παρατηρήσεις από τα επίγεια τηλεσκόπια. Ειδικοί λένε ότι πολλαπλασιάζεται εκθετικά η πιθανότητα συγκρούσεων των δορυφόρων με τα αμέτρητα διαστημικά σκουπίδια που κυκλοφορούν γύρω από την Γη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα πηγή παραγωγής τους.
Ομάδα επιστημόνων με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» υποστηρίζει ότι οι πολυπληθείς στόλοι τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στο στρώμα του όζοντος της Γης. Σύμφωνα με τους ερευνητές κάποιοι από τους δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους που θα αποτελούν τον κάθε στόλο θα παθαίνουν βλάβες με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα χημικές ουσίες οι οποίες θα προκαλέσουν μεταβολές στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Οι μεταβολές αυτές θα έχουν άγνωστες παρενέργειες αλλά οι ερευνητές αναδεικνύουν μια από αυτές. Όπως υποστηρίζουν οι δορυφόροι που θα έχουν υποστεί βλάβες θα απελευθερώνουν αλουμίνιο, μια χημική ουσία η οποία είναι διαπιστωμένο ότι προκαλεί ζημιά στο στρώμα του όζοντος. Το ζήτημα αυτό τέθηκε στις εμπλεκόμενες εταιρείες χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από αυτές μέχρι στιγμής.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr