25.1 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 2:16

Καλλιέργεια βοδινού κρέατος σε εργαστήριο

Το κρέας, σε διάφορες μορφές, βρισκόταν ανέκαθεν στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπινων κοινωνιών, ωστόσο η αύξηση του πληθυσμού και της πίεσης στο περιβάλλον δημιουργεί δυσκολίες ως προς την κάλυψη αυτής της διατροφικής ανάγκης. Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές του University of Tokyo αναφέρουν πως ήταν σε θέση να προβούν σε πρωτοποριακή βιοκατασκευή βοδινού μυϊκού ιστού στο εργαστήριο, που θα μπορούσε να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις.

Η παραγωγή συνθετικού κρέατος αποτελεί έναν τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλοί επιστήμονες ανά τον πλανήτη, δεδομένου πως, από περιβαλλοντικής άποψης (γη- νερό) το κόστος της κτηνοτροφίας καθίσταται μη βιώσιμο, λαμβάνοντας υπόψιν και τις συνέπειες των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που αυτή συνεπάγεται. Ωστόσο τα περισσότερα βιοσυνθετικά προϊόντα κρέατος είναι άμορφα ή σαν κιμάς, κάτι που σημαίνει ότι δεν δίνουν την αίσθηση του πραγματικού κρέατος.

Επί της προκειμένης, οι ερευνητές χρησιμοποιούν τεχνικές που αναπτύχθηκαν για την αναγεννητική ιατρική, επιτυγχάνοντας την καλλιέργεια κομματιών κρέατος μεγέθους χιλιοστών, όπου η διάταξη των μυοσωλήνων είναι τέτοια που βοηθά στην προσομοίωση της αίσθησης του κρέατος. Για τον σκοπό αυτό μυοβλάστες από κανονικό βοδινό καλλιεργήθηκαν σε δοχεία υδροτζέλ που μπορούσαν να συνδυαστούν, επιτρέποντας «σύντηξη» σε μεγαλύτερα κομμάτια. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ποια ήταν τα βέλτιστα δυνατά πλαίσια/ «ικριώματα» και ηλεκτρικές διεγέρσεις για να επιτευχθούν οι επιθυμητές ιδιότητες ώστε να προσομοιώνεται καλύτερα η αίσθηση μιας μπριζόλας.

Κατά τους ερευνητές, ο συγκεκριμένος μυϊκός ιστός εμφανίζεται πολλά υποσχόμενος ως προς ένα εν δυνάμει υποκατάστατο μπριζόλας. Επίσης, δεν εντοπίστηκε μικροβιακή μόλυνση, κάτι που παρέχει πλεονεκτήματα ως προς την καθαρότητα και τη διάρκεια του συγκεκριμένου προϊόντος.

«Η μέθοδός μας ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη μεγαλύτερων κομματιών ρεαλιστικού καλλιεργημένου κρέατος που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ή να αντικαταστήσουν τις ζωικές πηγές» είπε ο Σότζι Τακεούτσι, senior και corresponding author της εν λόγω έρευνας- προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος μέχρι το καλλιεργούμενο σε εργαστήριο κρέας να μη διακρίνεται από το πραγματικό και να ξεπεραστούν εμπόδια που έχουν να κάνουν με την αποδοχή από τους καταναλωτές και πολιτισμικές ευαισθησίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!