10.8 C
Nicosia
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 | 14:46

ΒΙΝΤΕΟ: Ανακαλύφθηκε στην Αλβανία η μεγαλύτερη θερμική λίμνη στον κόσμο

Ερευνητική ομάδα από την Τσεχία ανακάλυψε τη μεγαλύτερη υπόγεια θερμική λίμνη στον κόσμο σε μια σπηλιά στη νότια Αλβανία.

Η λίμνη είχε αρχικά εντοπιστεί από αυτή την ερευνητική ομάδα πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά δεν είχε τότε τα κατάλληλα όργανα για να κάνει μετρήσεις και συλλογή άλλων δεδομένων όπως αναφέρει το Neuron Foundation, ένας οργανισμός που προωθεί το έργο Τσέχων επιστημόνων.

Η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στη λίμνη το 2024 με υπερσύγχρονους σαρωτές 3D, επιβεβαιώνοντας ότι το κρυμμένο υδάτινο σώμα είναι το μεγαλύτερο του είδους του που είναι γνωστό στην επιστήμη. Οι επιστήμονες ονόμασαν τη λίμνη «Neuron» από το ίδρυμα, το οποίο χρηματοδότησε την πρόσφατη αποστολή. Η λίμνη έχει μήκος 138 μέτρα και πλάτος πόδια 15 μέτρα.

«Για να μπορέσει η τσέχικη επιστήμη να παρουσιάσει αυτήν την εκπληκτική ανακάλυψη, ήταν απαραίτητο να διεξαχθεί επιστημονική έρευνα και ακριβείς μετρήσεις» αναφέρει σε δήλωση του ο Μάρεκ Όντι, ένας εξερευνητής σπηλαίων που ηγήθηκε και των δύο αποστολών. Οι θερμικές λίμνες βιώνουν ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τη δημιουργία διακριτών ζωνών στο νερό τους  λόγω διαφορών στο θερμοκρασιακό τους καθεστώς.  Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά αυτό τον κρυμμένο υπόγειο υδάτινο θάλαμο κατά την εξερεύνηση της συνοριακής περιοχής μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, η οποία υπόκειται σε πολιτικές εντάσεις για πάνω από έναν αιώνα και ως εκ τούτου ήταν εκτός ορίων για κάποια έρευνα.

Κατά την εξερεύνηση της περιοχής γύρω από την πόλη Λεσκοβίκι στην Αλβανία η ερευνητική ομάδα εντόπισε μια τεράστια στήλη ατμού να εκτινάσσεται από μια οροσειρά και μετά από προσεκτική αναζήτηση είδε ότι η στήλη υψωνόταν από ένα άνοιγμα βάθους 100 μέτρων Οι ερευνητές κατέβηκαν στο βαθύ λάκκο και βρήκαν ένα εκτεταμένο σύστημα σπηλαίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με ιαματικές πηγές και ενός που περιείχε αυτή την λίμνη. «Κατά την αρχική μας εξερεύνηση, δημιουργήσαμε έναν βασικό χάρτη χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό μας και αμέσως συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε ανακαλύψει κάτι εξαιρετικό» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μπούντα, μέλος της ερευνητικής αποστολής.

Πηγή: Naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!