Ο Κρόνος διαθέτει περισσότερους από 80 δορυφόρους και γνωρίζαμε ότι ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι το Τιτάνας. Οι διάφορες παρατηρήσεις και κυρίως οι αποστολές εξερεύνησης του δορυφόρου με κυριότερη την αποστολή Cassini αποκάλυψαν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι βρισκόταν η Γη στην βρεφική της ηλικία.
Για αυτόν τον λόγο ο Τιτάνας αποτελεί πλέον μόνιμο στόχο μελέτης αφού από την μια πλευρά μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας αλλά παράλληλα ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί στον δορυφόρο κάποιες μορφές ζωής.
Οι διαστημικές εταιρείες μελετούν διάφορες προτάσεις εξερεύνησης του Τιτάνα και ειδικότερα των λιμνών υδρογονανθράκων που διαθέτει. H NASA έχει πάντως αποφασίσει να εκτοξεύσει το 2027 ένα σκάφος με προορισμό τον Τιτάνα το οποίο θα μεταφέρει ένα drone που θα εξερευνήσει τον δορυφόρο. Η πρόσφατη επιτυχής αποστολής του drone στον Άρη δημιουργεί αισιοδοξία ότι το ίδιο θα συμβεί και στον Τιτάνα.
Όμως ομάδα επιστημόνων της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας σχεδιάζει μια ακόμη αποστολή ακόμη πιο φιλόδοξη. Μηχανικοί του Κέντρου Ερευνών Γκλεν της NASA έλαβαν χρηματοδότηση 125 χιλιάδων δολαρίων από το πρόγραμμα NIAC που προσφέρει οικονομική στήριξη σε ερευνητικές προσπάθειες που ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών εξερεύνησης του Διαστήματος.
Η ερευνητική ομάδα θα σχεδιάσει μια αποστολή στην οποία ένα σκάφος θα πάει στον Τιτάνα θα συλλέξει δείγματα από τις λίμνες του και θα επιστρέψει στην Γη για να μελετηθούν τα δείγματα ευελπιστώντας ότι σε αυτά μπορεί να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Μάλιστα το σκάφος θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει ως καύσιμα τους υδρογονάνθρακες των λιμνών για να ανεφοδιαστεί στον δορυφόρο για το ταξίδι της επιστροφής.
Η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας πραγματοποίησε πετυχημένη αποστολή συλλογής δειγμάτων από αστεροειδή και επιστροφής τους πίσω στην Γη ενώ επιστρέφει στον πλανήτη μας και το σκάφος που έστειλε η NASA σε άλλο αστεροειδή από τον οποίο πήρε δείγματα. Ανάλογες αποστολές σχεδιάζονται να γίνουν και στον Άρη.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr