Αν αυτές τις νύχτες παρατηρείτε κάποιο ιδιαίτερα φωτεινό ουράνιο σώμα πιθανόν να παρατηρείτε τον πλανήτη Δία, ο οποίος το βράδυ της 25 με 26 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη τα τελευταία 59 χρόνια.
Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος φαίνεται ως το τρίτο πιο λαμπρό σώμα του νυχτερινού ουρανού, μετά την Πανσέληνο και τον πλανήτη Αφροδίτη, παρόλο που είναι πιο μακριά από τους πλανήτες Άρη και Ερμή σε σχέση με τη Γη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός Στέλιος Τσαγγαρίδης.
Άρα, συνέχισε, “αν αυτές τις νύχτες παρατηρείτε κάποιο ιδιαίτερα φωτεινό “άστρο” στον νυχτερινό ουρανό, πιθανό να παρατηρείτε τον Δία”, σημειώνοντας ότι η Αφροδίτη δεν είναι ορατή κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.
Κατ’ ακρίβεια, είπε, η καλύτερη νύχτα για να παρατηρήσετε τον πλανήτη θα είναι το βράδυ 25-26 Σεπτεμβρίου, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αυτή τη βραδιά θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη τα τελευταία 59 χρόνια, σε απόσταση περίπου 590 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Σημείωσε ότι ο λόγος που η απόσταση του Δια από τη Γη διαφέρει κατά το κοντινότερο ή οποιοδήποτε άλλο πέρασμα τους είναι επειδή και οι δύο πλανήτες περιφέρονται σε τροχιές που έχουν μικρή ελλειπτικότητα από τον τέλειο κύκλο. Ο δεύτερος λόγος, πρόσθεσε, είναι ότι θα βρίσκεται και σε αντίθεση, θα είναι δηλαδή πίσω από τη Γη σε σχέση με τον Ήλιο και έτσι θα είναι ορατός ολόκληρος ο δίσκος της επιφάνειάς του. Ο κ. Τσαγγαρίδης εξήγησε ότι αντίστοιχο φαινόμενο συμβαίνει όταν το Φεγγάρι είναι στην πανσέληνο.
“Ο συνδυασμός των δύο φαινομένων θα κάνει τον Δία να φαίνεται ακόμα πιο φωτεινός και πιο μεγάλος”, τόνισε.
Είπε ότι παρόλο που αντιθέσεις και κοντινά περάσματα συμβαίνουν σχετικά συχνά, σχεδόν κάθε χρόνο, είναι αρκετά σπάνιο να συμβούν ταυτόχρονα τα δύο φαινόμενα.
“Αρα η τύχη φέτος θα ευνοήσει τους αστροπαρατηρητές που θα έχουν ξάστερους ουρανούς τη νύχτα αυτή”, είπε, και σημείωσε ότι όμορφες θα είναι και οι παρατηρήσεις για λίγα βράδια πριν αλλά και μετά.
Ωκεανοί πιθανόν εντός δύο δορυφόρων του Δία
———————-
Τα μυστήρια του σύμπαντος είναι τόσα πολλά και ακόμη ανεξερεύνητα και κάποιες υποθέσεις ή ενδείξεις φαντάζουν μαγικές, όπως η πιθανή ύπαρξη ωκεανών εντός δύο δορυφόρων του Δία.
Σημειώνοντας ότι ιστορικά ο Δίας αποτελεί μόλις το δεύτερο σώμα γύρω από το οποίο παρατηρήθηκαν δορυφόροι μετά την ίδια τη Γη, είπε ότι αυτό συνέβη στις 7 Ιανουαρίου 1610, όταν ένας από τους πατέρες της μοντέρνας αστροφυσικής, ο Ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι, παρατήρησε τα 4 μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, την Ιω, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ.
Ο κ. Τσαγγαρίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι “στο εσωτερικό των δορυφόρων Ευρώπη και Γανυμήδης πιθανό να υπάρχουν ωκεανοί από νερό”.
“Εικάζεται ότι λόγω των παλιρροϊκών δυνάμεων που ασκεί ο Δίας πάνω τους, μεγάλο εσωτερικό στρώμα πάγου βρίσκεται υπό την επίδραση ισχυρής τριβής και έχει λιώσει. Πάντως, έχουν παρατηρηθεί πίδακες νερού στον νότιο πόλο της Ευρώπης” σημείωσε.
Πάνω από 1.000 πλανήτες σαν την Γη χωρούν μέσα στον Δία
———————
Τόσο σε μέγεθος όσο και σε μάζα, ο πλανήτης Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Είναι μόλις δεύτερος σε σύγκριση με το άστρο μας, τον Ήλιο, και περιέχει περισσότερη ύλη από όλους τους άλλους πλανήτες μαζί.
“Για να μπορέσουμε να οραματιστούμε το μέγεθός του, έχει 11 φορές τη διάμετρο της Γης, οπότε αν ήταν δοχείο θα χωρούσε πάνω από χίλιους πλανήτες σαν τον δικό μας. Κατ’ ακρίβεια, υπάρχει μια καταιγίδα στην άνω ατμόσφαιρά του, η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα, η οποία έχει μεγαλύτερη διάμετρο από τη Γη”, είπε ο κ. Τσαγγαρίδης και σημείωσε ότι η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα παρατηρείται σταθερά τα τελευταία τουλάχιστον 200 γήινα έτη.
Η μάζα του, κατέληξε, “είναι περίπου 2 χιλιάδες τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια κιλά – ναι, μπαίνει δύο φορές η λέξη τρισεκατομμύρια-, δηλαδή περίπου 320 φορές τη μάζα της Γης”.