10.8 C
Nicosia
Σάββατο 2 Δεκέμβριος 2023 | 4:11

Υπογράφτηκε η σύμβαση ανέγερσης φοιτητικών εστιών ΤΕΠΑΚ στα Βερεγγάρια

Ένα έργο που αναμένεται να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα στέγασης φοιτητών και φοιτητριών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αρχίσει να υλοποιείται στους επόμενους μήνες, καθώς υπογράφτηκε το απόγευμα η σύμβαση με τον εργολάβο που θα αναλάβει την ανέγερση των νέων φοιτητικών εστιών του πανεπιστημίου στην περιοχή του πρώην βρετανικού οικισμού «Βερεγγάρια», στα Κάτω Πολεμίδια.

Εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, τη σύμβαση υπέγραψε ο Πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και εκ μέρους της κοινοπραξίας Wade Adams – Miltiades Neophytou JV, o Χάρης Κωνσταντίνου, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από την εξέλιξη και διαβεβαίωσαν ότι θα εργαστούν για την αποπεράτωση του έργου εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Ο καθηγητής Ζαφείρης ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι το κτίριο θα αποτελέσει ένα ακόμη στολίδι για την πόλη της Λεμεσού και σημείωσε πως ως Πανεπιστήμιο «καταβάλαμε αρκετή προσπάθεια να χειριστούμε τα θέματα στέγασης που για εμάς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

«Διαχρονικά έχουμε παραχωρήσει επιδόματα και έχουμε προχωρήσει σε πολιτικές ενίσχυσης φοιτητών που είχαν πραγματική οικονομική ανάγκη στέγασης και έχουμε απαμβλύνει σε ένα βαθμό το πρόβλημα, μεσοπρόθεσμα», είπε και σημείωσε ότι οι περίπου 500 νέες φοιτητικές εστίες «θα δώσουν τελική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών μας».

Το κόστος του έργου θα φτάσει τα 56,3 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε, το οποίο αναμένεται να εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του ΣτΕ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ Χρίστος Χωματάς, ευχαρίστησε όλους για τις προσπάθειες που κατέβαλαν και σημείωσε ότι «πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας συμφωνία για το Πανεπιστήμιο, η οποία, παρά τις αντιξοότητες, μας γεμίζει περηφάνια και αισιοδοξία για το μέλλον».

Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το ΤΕΠΑΚ, δήλωσε εξάλλου η Προϊστάμενη Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας, Ζωή Χατζηβασιλείου, λέγοντας πως η όλη διαδικασία έπρεπε να περάσει εν μέσω πανδημίας, με διαδικτυακές συναντήσεις. «Τώρα ξεκινά η δουλειά, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και υποσχόμαστε να εργαστούμε σκληρά για να υλοποιηθεί αυτό το έργο», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους της κοινοπραξίας εταιρειών που ανέλαβε το έργο, ο Χάρης Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «πρόκειται για μια πρόκληση για εμάς, ένα τόσο μεγάλο έργο, όμως η τεχνογνωσία και η συνέπεια που χαρακτηρίζει την κοινοπραξία, είναι εγγύηση ότι θα το παραδώσουμε στο χρόνο που απαιτείται από το συμβόλαιο και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβλέπονται».

Εξήγησε ότι εντός δυο εβδομάδων αναμένεται η εντολή έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών και σύμφωνα με το συμβόλαιο, υπάρχει περιθώριο τριών ακόμη εβδομάδων για την έναρξη των εργασιών, οπόταν υπολογίζεται αυτό να γίνει τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Σύντομη παρουσίαση του έργου έγινε από τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η «εξαιρετική συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το ΤΕΠΑΚ θα συνεχιστεί και είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθήσει στην ποιοτική ολοκλήρωση του έργου μέσα στα χρονικά πλαίσια».

Σημείωσε ακόμη πως πρόκειται για ένα έργο με πολύ σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις για την πόλη της Λεμεσού, καθώς το περιμένει η κοινωνία εδώ και καιρό, ενώ υπέδειξε πως το κτίριο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την συνολική ανάπλαση του  χώρου, όπου θα δημιουργηθούν ακολούθως άλλες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του master plan.

Το έργο, συνέχισε, έγινε με βάση βιοκλιματικό σχεδιασμό, ενσωματώνει «πράσινους» κοινωνικούς χώρους με εσωτερικές αυλές, διαμπερή αερισμό και ελέγχου του κλίματος, μέσα από το πράσινο και τις εξωτερικές βεράντες, ξεφεύγοντας από τον τυπικό σχεδιασμό και δίνοντας «την εμπειρία του χώρου».

Εξήγησε ακόμη ότι το έργο αφορά 35.000 τ.μ. καλυμμένων χώρων που εκτός των σχεδόν 500 κλινών, θα περιλαμβάνει πέραν των 200 υπόγειων χώρων στάθμευσης, γραφεία υποδοχής φοιτητών, καθιστικά, χώρους καθημερινών δραστηριοτήτων, πλήρως εξοπλισμένο εστιατόριο, γυμναστήριο, αίθουσα αερόμπικ, πλυντήρια και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Το κτίριο αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2026, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες θα γίνουν σε δυο φάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τη Δευτέρα η τελική θέση της Κυβέρνησης για χαμηλόμισθους στο Δημόσιο

Την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελική θέση της Κυβέρνησης για το θέμα των χαμηλόμισθων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων...

Με μικρές απώλειες την τελευταία μέρα της βδομάδας το ΧΑΚ

Απώλειες κατέγραψε κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 132,20 μονάδες και στο -0,17%. Ο Δείκτης...

Ενστάσεις ΑΚΕΛ σε δαπάνες για αποσπασθέντες στο Προεδρικό

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τέθηκε σήμερα για αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €71 χιλ. για την καταβολή της μισθοδοσίας και υπερωριών σε πέντε λειτουργούς του...

Χωρίς ταξί η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα

Χωρίς ταξί θα μείνει την επόμενη εβδομάδα η χώρα μετά την σημερινή απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, να επεκτείνει τις απεργιακές της...

Γάζα: Πλήγματα σε πάνω από 200 στόχους, λέει ο ισραηλινός στρατός

«Περισσότερους από 200 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι έπληξε ο ισραηλινός στρατός, αμέσως μετά την λήξη της επταήμερης ανακωχής σήμερα στις 8 το...

Αμετανόητος ο Σούνακ για τα Γλυπτά: «Είναι δικά μας»

Αμετανόητος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, και παρά την θύελλα που προκάλεσε μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμμένει στις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW