Έχοντας κλείσει 18 μήνες σε συνθήκες πανδημίας, οι χώρες εξακολουθούν να προσπαθούν να διαχειριστούν το νέο κορωνοϊό διεκδικώντας τη συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Σε αυτή τους την προσπάθεια άλλες φορές τα καταφέρνουν και άλλες όχι.
Στην παρούσα φάση της πανδημίας, τον τόνο έχει δώσει η παραλλαγή Δέλτα, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, και η ανοσία των εμβολίων που φαίνεται να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου αλλά και λόγω της Δέλτα.
Έτσι η παραλλαγή Δέλτα έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε με τον ιό, αναδεικνύοντας νέα ή και παλιά μέρη που βρήκαν ένα τρόπο ζωής «ανθεκτικό» στον Covid-19 την ώρα που η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει.
Ο νέο δείκτης του Bloomberg, Covid Resilience Ranking, που «μετρά» αυτή την «ανθεκτικότητα» των χωρών ανάδειξε την Ιρλανδία ως πρωταθλήτρια, αφήνοντας πίσω της στη δεύτερη θέση την Ισπανία και στην τρίτη την Ολλανδία.
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης Covid Resilience Ranking είναι μία μηνιαία επισκόπηση για το πού αντιμετωπίζεται ο ιός με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με τις λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές. Συντάχθηκε χρησιμοποιώντας 12 δείκτες δεδομένων, όπως τον περιορισμό του ιού, την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, την κάλυψη των εμβολίων, τη συνολική θνησιμότητα, την πρόοδο προς την επανεκκίνηση των ταξιδιών και τη χαλάρωση των περιορισμών στα σύνορα.
Η κορυφαία δεκάδα έχει ως εξής:
1. Ιρλανδία
2.Ισπανία
3. Ολλανδία
4.Φινλανδία
5.Δανία
6.Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
7.Γαλλία
8.Ελβετία
9. Καναδάς
10.Νορβηγία
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η στρατηγική των ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται να αποδίδει. Έτσι παρόλο που το καλοκαίρι συνέπεσε με τη την εξάπλωση της παραλλαγή Δέλτα, η Ιρλανδία και μέρη όπως η Ισπανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία συγκράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τις σοβαρές ασθένειες και τους θανάτους μέσω της πολιτικής τους να περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την είσοδο χωρίς καραντίνα σε εμβολιασμένα άτομα.
Η παροχή περισσότερων ελευθεριών στους εμβολιασμένους βοήθησε επίσης στην αύξηση των επιπέδων εμβολιασμού ενώ παράλληλα επέτρεψε την ασφαλή επανέναρξη της κοινωνικής δραστηριότητας.
Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι ΗΠΑ που κατέλαβαν την 38η θέση. Η παραλλαγή Δέλτα ξέφυγε στις ΗΠΑ καθώς καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων. Παράλληλα οι εμβολιασμοί »βάλτωσαν» σε τέτοιο σημείο που χώρες οι οποίες ξεκίνησαν αρκετά αργότερα την εμβολιαστική τους εκστρατεία τώρα να έχουν καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού από τις ΗΠΑ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί η κατηφόρα των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ασίας που οδεύουν συνεχώς προς το χαμηλό άκρο της κατάταξης, με την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες να βρίσκονται στις τελευταίες πέντε χώρες το Σεπτέμβριο. Οι χώρες φαίνεται ότι έχουν περάσει την κορύφωση του ιού, ωστόσο, οι οικονομίες τους που εξαρτώνται από τις εξαγωγές εξακολουθούν να δυσκολεύονται.