15.9 C
Nicosia
Κυριακή 24 Νοέμβριος 2024 | 5:52

Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται

Όταν περισσεύει φαγητό είναι μεγάλη ευκολία να μπορείς να το ζεστάνεις και να το καταναλώσεις. Κάποιες τροφές, όμως, δεν πρέπει να ξαναμπούν στο φούρνο ή στα μικροκύματα για ζέσταμα, αν θέλουμε να μην επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Σέλινο: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νιτρικά, μπορεί να γίνει τοξικό αν το ζεστάνει κάποιος ξανά, εκτός μαγειρέματος. Ο μεταβολισμός των νιτρικών αλάτων στον οργανισμό τα μετατρέπει σε νιτρώδη και στη συνέχεια σε νιτροζαμίνες, ουσίες που έχουν κατηγορηθεί ακόμη και για εμφάνιση καρκίνου.

Κοτόπουλο: Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κοτόπουλο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, αν ξαναζεσταθεί έπειτα από 1-2 ημέρες. Ο καλύτερος τρόπος να το καταναλώσετε είναι να το αξιοποιήσετε κρύο, σε μια σαλάτα ή σε σάντουιτς.

Σπανάκι: Όπως συμβαίνει και με διάφορα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, αλλά και σε νιτρικά. Όταν ξαναζεσταίνετε, λοιπόν, το αγαπημένο σας σπανακόρυζο, τα νιτρικά αυτά μετατρέπονται σε νιτρώδη και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Αβγά: Άλλη μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, τα αβγά δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία πολλές φορές. Αν τα ξαναζεστάνετε σε υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να γίνουν τοξικά και να φέρουν αναστάτωση στο πεπτικό σας. Το καλύτερο, λοιπόν, είναι να τα μαγειρεύετε μόνο όταν πρόκειται να τα καταναλώσετε.

Μανιτάρια: Τα μανιτάρια, ιδανικά, πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα που μαγειρεύονται κι ο λόγος είναι η πολύπλοκη σύνθεση πρωτεΐνης τους. Όταν πρόκειται να τα μαγειρέψετε, μετρήστε ακριβώς την ποσότητα που θα χρειαστείτε για την ημέρα αυτή.

Ρύζι: Σύμφωνα με το Food Standards Agency, η κατανάλωση ρυζιού αποθηκευμένου σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μας προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ο λόγος είναι τα βακτηριακά κύτταρα που υπάρχουν στο ρύζι, παραμένουν ακόμη κι αφού το ξαναζεστάνουμε.

Ρέβα (ή γογγύλι): Η ρέβα αποτελεί συνηθισμένο υλικό σε σούπες και ζωμούς. Επειδή, όμως, περιέχει υψηλή ποσότητα νιτρωδών, το να ξαναζεστάνετε ένα πιάτο με ρέβα δεν συστήνεται, καθώς μπορεί να γίνει τοξικό.

Έλαια: Κάποια έλαια όπως το σταφυλέλαιο, το καρυδέλαιο, το φουντουκέλαιο και το λιναρέλαιο έχουν χαμηλό σημείο καπνού (εκεί ορίζεται η θερμοκρασία στην οποία μία λιπαρή ύλη αρχίζει να καπνίζει). Αυτό σημαίνει ότι αν τα ξαναζεστάνουμε, τότε ταγκίζουν και καλύτερα να αποφεύγετε να τα χρησιμοποιείτε ως μαγειρικά έλαια. Προτιμήστε να τα περιχύνετε στις σαλάτες ή τα πιάτα σας ωμά, για να δώσετε γεύση.

Παντζάρι: Όπως το σπανάκι, έτσι και το παντζάρι είναι πλούσιο σε νιτρώδη, γι’ αυτό προτιμήστε να τα καταναλώσετε κρύα, αν σας περισσέψουν.

Πατάτες: Οι πατάτες είναι θρεπτικές, αλλά χάνουν τη διατροφική τους αξία αν τις αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα. Στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και δηλητηρίαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βηρυτός: Πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή – Ισοπεδώθηκε 8ώροφο κτίριο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 23 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ισραηλινού βομβαρδισμού στο κέντρο της Βηρυτού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Ισραηλινά...

Καραμανλής: Δεν ενδιαφέρομαι για την Προεδρία της Δημοκρατίας – Αποστάσεις από τη διαγραφή Σαμαρά

Στην κατηγορηματική δήλωση ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, προχώρησε ο Κώστας Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του...

Κουμής: Προς νέο ρεκόρ στον τουρισμό – Θα σπάσει το φράγμα των 4 εκατ. αφίξεων

Την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της φαίνεται να διανύει η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, οδεύοντας προς νέο ιστορικό ρεκόρ και με τις αφίξεις...

Συστάσεις Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία

Σε συστάσεις λόγω των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων για ακραίες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή...

Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους το Σαββατοκύριακο

Μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και σφοδρούς ανέμους από τα χαράματα της Κυριακής αναμένει το Τμήμα Μετεωρολογίας, το οποίο εξέδωσε, χθες...

Σε Αθήνα και Άγκυρα ο ΓΓ ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε

Στην Αθήνα μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, ο Μαρκ Ρούτε θα συναντηθεί με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!