Αν το να μετράς προβατάκια δεν λειτουργεί για εσένα και καταλήγεις να κοιτάζεις το ταβάνι για ώρες μέχρις ότου σε πάρει ύπνος, έχουμε 5 tips διαφορετικά από αυτά που φαντάζεσαι. Οι διαταραχές ύπνου αποτελούν σήμερα υπαρκτό πρόβλημα, με τις συνταγές για υπνωτικά χάπια να φτάνουν στη Μεγάλη Βρετανία τα 10 εκατομμύρια φέτος, και με το 86% των Βρετανών να υποφέρουν από αϋπνία σύμφωνα με έρευνα του Crampex. Προτού αγχωθείς χειρότερα, εξασκήσου στα παρακάτω πέντε tips για να καταφέρεις να κοιμηθείς ευκολότερα σήμερα κιόλας.
Για καλύτερο ύπνο: Σημείωσε στο χαρτί όσα σε ανησυχούν
Η κρίση, τα οικονομικά προβλήματα που θεριεύουν, οι υποχρεώσεις, μπορούν να συσσωρευτούν στο κεφάλι σου και να σου κλέψουν τον ύπνο. Το να κάνεις λίστες υποχρεώσεων στο κεφάλι σου, αποτελεί την κυριότερη αιτία αϋπνίας. Αντίθετα, μπορείς να εκτονώσεις την πνευματική πίεση που νιώθεις, καταγράφοντας σε χαρτί τις ανησυχίες σου, για να μην παίζει τη λίστα στο κεφάλι σου ξανά και ξανά.
Για καλύτερο ύπνο: Βρες το σημείο στο σώμα σου που θα σε αποκοιμίσει
Ο συγγραφέας του βιβλίου “Sound Asleep, The Expert Guide To Sleeping Well” δρ Chris Idzikowski μας προτείνει να βρούμε τα ειδικά σημεία στο σώμα μας που μας βοηθούν να αποκοιμηθούμε. “Βάλε τον αντίχειρά σου ανάμεσα στα φρύδια πάνω από τη μύτη και τοποθέτησε το δεξί πόδια πάνω στο αριστερό γόνατο. Κράτησε το χέρι ασκώντας πίεση στο σημείο για 20 δευτερόλεπτα και επανάλαβε 2 φορές ακόμα. Έπειτα, κάθισε στην άκρη του κρεβατιού και τοποθέτησε και πάλι το δεξί πόδι στο αριστερό γόνατο. Βρες το σημείο που υπάρχει ένα μικρό βαθούλωμα ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο και το δεύτερο δαχτυλάκι του ποδιού, και πίεσέ το όπως έκανες και πριν με το μέτωπο. Τέλος, συνεχίζοντας να στηρίζεις το δεξί πόδι στο αριστερό γόνατο, βρες το σημείο στο δεύτερο δάχτυλο του ποδιού, στο πάνω μέρος, εκεί που τελειώνει το νύχι. Άσκησε πίεση με το δείκτη και τον αντίχειρα για μερικά δευτερόλεπτα και επανάλαβε 2 φορές ακόμα”.
Για καλύτερο ύπνο: Κάνε… βουητό
Ο δρ Idzikowski προτείνει να κάνεις ένα βουητό με το χείλη σου, το οποίο θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Πώς θα το κάνεις: “Ανάπνευσε χαλαρά, βγάζοντας αέρα από το στόμα, αλλά έχοντας ενωμένα τα χείλια. Προσπάθησε να εκπνεύσεις όλο τον αέρα, κάνοντας βουητό από το στήθος κι έξω. Επικεντρώσου στο βουητό για έξι αναπνοές τουλάχιστον και μετά χαλάρωσε. Πες: “Είμαι έτοιμη να κοιμηθώ” και κατευθύνσου αργά προς το κρεβάτι.
Για καλύτερο ύπνο: χαλάρωσε και αποφάσισε να μείνεις ξύπνια
Αντί να σκας και να δουλεύεις πάνω στο γιατί δεν κοιμάσαι, δούλεψε πάνω στο πως θα μείνεις ξύπνιας περισσότερο. Ο παράδοξος ύπνος όπως ονομάζεται, έχει χτιστεί πάνω στην ιδέα πως ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται καλά τις αρνητικές σκέψεις και δίνει στο σώμα το σήμα να κάνει το αντίθετο.
Για καλύτερο ύπνο: Ανάλυσέ το!
Παίξε σε επανάληψη στο μυαλό σου, τα γεγονότα της ημέρας που πέρασε, τους ήχους, τις συνομιλίες και όσα σου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Η συγγραφέας του βιβλίου “The Good Sleep Guide”, Sammy Margo υποστηρίζει πως το να βάζεις στη θέση τους τα πεπραγμένα της ημέρας, σε φέρνει σε μια πνευματική κατάσταση στην οποία είσαι έτοιμη για ύπνο.