Με πρωτοφανείς αλλαγές ξεκινά η κυνηγετική περίοδος για τους 40,000 κυνηγούς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τις ακολουθήσουν για να αποφύγουν τις επιπτώσεις. Την ερχόμενη Κυριακή, μέρα που αρχίζει το κυνήγι, ο κάθε κυνηγός θα πρέπει να δηλώνει τον αριθμό των θηραμάτων του, είτε στην εφαρμογή κινητών «Artemis cy», είτε με μηνύματα sms.
Όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, η δήλωση των θηραμάτων από τον κυνηγό για όλες τις κυνηγετικές περιόδους είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται και είναι υποχρεωτική. Τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, η καταγραφή της κάρπωσης γινόταν μόνο το καλοκαίρι για το τρυγώνι. Τόνισε πως οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ.
Βήμα – βήμα η καταγραφή θηραμάτων
• Η εφαρμογή Artemis Cy θα πρέπει αρχικά να ενημερωθεί (update) για να εμφανιστεί το νέο μενού.
• Η καταγραφή της κάρπωσης θα πρέπει να γίνεται από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Καταγραφή κάρπωσης για όλα τα Θηράματα».
• Η δήλωση της κάρπωσης πρέπει να γίνεται πριν την επιβίβαση του κυνηγού σε μεταφορικό μέσο είτε για σκοπούς μετακίνησης του σε άλλη κυνηγετική περιοχή είτε λόγω ολοκλήρωσης της κυνηγετικής του εξόρμησης.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τα πιο πάνω δεν είναι δυνατό να γίνουν τότε ο κυνηγός, μπορεί να στέλνει γραπτό μήνυμα (sms) που θα αναφέρει τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ), το θήραμα και τον αριθμό των θηραμάτων που θήρευσε.
Παράδειγμα γραπτού μηνύματος:
000000 Περδίκι 2
Το γραπτό μήνυμα (sms) θα πρέπει να αποστέλλεται στα πιο κάτω τηλέφωνα:
– Για κάρπωση στην επαρχία Λευκωσίας: 99201081 & 99201231
– Για κάρπωση στην επαρχία Λεμεσού: 99201258 & 99201503
– Για κάρπωση στην επαρχία Πάφου: 99201946 & 99202286
– Για κάρπωση στις επαρχίες Λάρνακας / Αμμοχώστου: 99202463 & 99203228
Σημειώνεται, οι κυνηγοί που θα κυνηγήσουν με τη συνοδεία σκύλου, ο αριθμός σήμανσης των κυνηγετικών σκύλων, που θα μεταφέρουν στο αυτοκίνητό τους ή θα τους συνοδεύουν κατά την κυνηγετική τους εξόρμηση, θα πρέπει να αναγράφεται στην άδεια κυνηγίου τους και ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας https://gws.moi.gov.cy.
Ο αριθμός θηραμάτων ανά εξόρμηση
1. Το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και της φραγκολίνας θα επιτρέπεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη από τις 5/11/2023 μέχρι και τις 31/12/2023 δηλ. για 17 εξορμήσεις.
2. Πρέπει να φέρουν πάντοτε μαζί τους την ανανεωμένη άδεια κυνηγίου τους, να έχουν εκδώσει την άδεια χρήσης κυνηγετικών σκύλων, όσοι θα κυνηγήσουν με τη συνοδεία σκύλων και να έχουν πάντοτε μαζί τους την άδεια κατοχής του όπλου τους.
3. Το όριο κάρπωσης ανά κυνηγό κατά εξόρμηση, για τους λαγούς είναι ένας (1), για τα περδίκια τέσσερα (4) για τις φραγκολίνες μία (1) και χωρίς όριο για τα υπόλοιπα θηράματα.
4. Το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους απαγορεύεται,
5. Η μεταφορά κυνηγετικού όπλου μέσα σε αγροτικούς ή μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, απαγορεύεται 60 λεπτά πριν και 60 λεπτά μετά των ωρών όπου επιτρέπεται το κυνήγι.
6. Να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου πριν εξορμήσουν. Στην εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα “Artemis Cy”, που δημιούργησε η Υπηρεσία Θήρας, φαίνονται ενδεικτικά τα όρια των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου. Τα ακριβή όρια των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου περιγράφονται στο σχετικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας μας.
7. Να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην
– Αστυνομία στο 1414
– Λευκωσία 99445697
– Λεμεσός 99445728
– Λάρνακα / Αμμόχωστος 99634325
– Πάφος 99445679
Στα πιο πάνω τηλέφωνα της Υπηρεσίας μπορούν να απευθύνονται οι κυνηγοί και για την επίλυση αποριών σχετικά με τις περιοχές κυνηγίου ή για τη διαφώτιση τους σχετικά με οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετικό με το κυνήγι.
Οδηγίες για αποφυγή ατυχημάτων
Λόγω του μεγάλου αριθμού κυνηγών που αναμένεται να εξορμήσουν, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα κυνηγετικών ατυχημάτων ή άλλων δυσάρεστων καταστάσεων και προς τούτο, πιο κάτω, παρατίθενται ορισμένες απλές οδηγίες προς τους κυνηγούς για να μειωθεί η πιθανότητα πρόκλησης «συνηθισμένων» κυνηγετικών ατυχημάτων:
1. Nα φέρουν καπέλο χρώματος κυνηγετικό πορτοκαλί ή 30% του σώματος τους να είναι καλυμμένο με κυνηγετικό πορτοκαλί όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία.
2. Να προστατεύουν τα μάτια τους με ειδικά γυαλιά.
3. Να σχεδιάσουν από πριν την πορεία και το χώρο που θα κυνηγήσουν και να δώσουν στον εαυτό τους αρκετό χρόνο για να προσεγγίσουν το χώρο που θα κυνηγήσουν ή να επιστρέψουν πίσω στο αυτοκίνητό τους.
4. Να αποφεύγουν να κυνηγούν μόνοι και πάντοτε, κάποιο άλλο πρόσωπο, να γνωρίζει το ακριβές σημείο που θα κυνηγήσουν.
5. Να σχεδιάζουν από πριν πώς θα ενεργήσουν ή με ποιους θα επικοινωνήσουν σε περίπτωση ενός δυσάρεστου περιστατικού.
6. Να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών διότι μειώνονται οι κυνηγετικές δυνατότητες και τα αντανακλαστικά τους.
7. Να έχουν πάντοτε μαζί τους νερό.
8. Να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους και να κυνηγούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους χωρίς να πιέζουν τον οργανισμό τους.
9. Πριν σηκώσουν το όπλο και πατήσουν τη σκανδάλη, να βεβαιώνονται για το ποιος είναι ο στόχος τους και τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτόν.
10. Ποτέ να μην πυροβολούν χαμηλά και αστραπιαία.
11. Να γνωρίζουν πάντα που βρίσκονται τα μέλη της παρέας τους και οι πλησιέστεροι κυνηγοί.
12. Ποτέ να μην πυροβολούν έχοντας μοναδικό οδηγό το ένστικτο ή την ακοή τους και αν δεν έχουν επιβεβαιώσει οπτικά το στόχο τους και τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτόν.
13. Να αποφεύγουν να πυροβολούν εάν δεν είναι σίγουροι για την ύπαρξη του θηράματος. Οι καλοί και υπεύθυνοι κυνηγοί πάντα βεβαιώνονται πριν πυροβολήσουν και συνήθως, είναι εύστοχοι, λόγω της ψυχραιμίας που διαθέτουν.
14. Ποτέ να μην περπατούν ή να στέκονται έχοντας το δάκτυλο στη σκανδάλη.
15. Όταν κυνηγούν σε ανώμαλα εδάφη με παρέα, να ελέγχουν πάντα την κατεύθυνση που είναι στραμμένη η κάννη του όπλου τους.
16. Ποτέ να μην τρέχουν από το ένα σημείο στο άλλο με γεμάτο όπλο. Καλό είναι, όταν θα πρέπει να διαβούν κάποιο δύσκολο εμπόδιο, να αδειάσουν το όπλο τους και να το αφήνουν με την κάννη στραμμένη μακριά τους και σε σημείο από το οποίο μπορούν εύκολα να το ξαναπάρουν.
17. Η μεταφορά των κυνηγετικών όπλων εντός οχημάτων επιτρέπεται μόνο όταν αυτά είναι αποσυναρμολογημένα μέσα σε θήκη.
18. Να έχουν πάντα υπόψη τους ότι, κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τα σφαιρίδια του φυσιγγίου μετά την εκπυρσοκρότηση.
Ένα συνηθισμένο κυνηγετικό όπλο σκοτώνει στα 40 μέτρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατους τραυματισμούς σε απόσταση 100 μέτρων.
Επιπρόσθετα η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας καλεί τους κυνηγούς όπως αποφεύγουν να κυνηγούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή μεμονωμένες κατοικίες διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία το κυνήγι απαγορεύεται σε ακτίνα 500μ. από οικιστικές περιοχές, σε ακτίνα 200μ. από μεμονωμένες κατοικίες και σε ακτίνα 300μ. από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, τα συνήθη αδικήματα που παρουσιάζονται κατά την εν λόγω περίοδο κυνηγίου δηλ. κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου και κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο που αρχίζει από τα €2.000 και αυξάνεται αναλόγως της έκτασης του αδικήματος καθώς και του συνδυασμού τους με άλλα αδικήματα. Παράλληλα το εξώδικο πρόστιμο για τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας, τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο €25.000.
Τέλος γίνεται έκκληση σε όλους του κυνηγούς όπως αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφιών ή βίντεο που προσβάλλουν το άθλημα του κυνηγίου.