Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

14.8 C
Nicosia
Τρίτη 8 Απριλίου 2025 | 9:19

ΤΕΠΑΚ/Κομποστοποίηση: Τι είναι και πώς βοηθά στη δημιουργία πιο υγιεινών τροφίμων

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου(ΤΕΠΑΚ) και το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου υποστηρίζουν και γιορτάζουν, μαζί με την παγκόσμια κοινότητα, τη Διεθνή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Κόμποστ.

Γιορτάζουμε τα οφέλη της κομποστοποίησης και τον ρόλο που παίζει το κόμποστ στη δημιουργία πιο υγιούς εδάφους και πιο υγιεινών τροφίμων.

Το φετινό θέμα «Για πιο υγιές έδαφος, πιο υγιεινά τρόφιμα…κόμποστ», υπογραμμίζει τη σημασία της κομποστοποίησης ως βιώσιμης πηγής λιπάσματος και κρίσιμης προσθήκης οργανικής ύλης του εδάφους για τους κήπους και τις καλλιέργειές μας, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά τα απόβλητα, μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προστατεύει την βιοποικιλότητα και βελτιώνει την υγεία του εδάφους. Χωρίς υγιή εδάφη, η παραγωγή επαρκούς υγιεινής τροφής για τη διατροφή των πληθυσμών μας κινδυνεύει.

Η Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Κόμποστ λαμβάνει χώρα από τις 7 έως τις 13 Μαΐου και είναι μια στιγμή που οι κυβερνήσεις, οι κοινότητες, οι οργανισμοί και τα άτομα θα συναντηθούν για να προωθήσουν την κομποστοποίηση και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πολλά οφέλη της.

Η Διεθνής Συμμαχία Κόμποστ (μέλος της οποίας είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κομποστοποίησης) συνεργάζεται με οργανισμούς κομποστοποίησης σε όλο τον κόσμο για να τονίσει τα θετικά κλιματικά και θρεπτικά οφέλη που μπορεί να επιφέρει η κομποστοποίηση. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα σε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βελτιωτικό εδάφους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και την ανάπτυξη των φυτών.

Τα υγιή εδάφη είναι απαραίτητα για ένα υγιές σύστημα διατροφής. Παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν, γεγονός που με τη σειρά του υποστηρίζει την ανάπτυξη υγιών καλλιεργειών που είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά και γεύση. Το κόμποστ είναι μια εξαιρετική πηγή οργανικής ύλης, η οποία παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία του εδάφους. Βελτιώνει τη δομή του εδάφους, αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού, μειώνει τη διάβρωση και υποστηρίζει την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών. Το κόμποστ παρέχει επίσης μια πηγή βραδείας απελευθέρωσης θρεπτικών ουσιών στα φυτά, η οποία συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης για χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ως αποτέλεσμα, η κομποστοποίηση βοηθά στη δημιουργία πιο υγιών εδαφών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη πιο υγιεινών τροφίμων.

Η Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Κόμποστ είναι μια σημαντική εκδήλωση που φέρνει την προσοχή στα οφέλη της κομποστοποίησης για τις κοινότητές μας και τον πλανήτη μας», δήλωσε η Δρ Stefanie Siebert, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κομποστοποίησης.

«Το φετινό θέμα, “Για πιο υγιεινό έδαφος, πιο υγιεινά τρόφιμα… Κομποστ”, υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η κομποστοποίηση στη δημιουργία υγιών εδαφών και στην προώθηση της βιώσιμης γεωργίας. Ενθαρρύνουμε όλους να συμμετάσχουν στην Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Κόμποστ και να μάθουν περισσότερα για το πώς η κομποστοποίηση μπορεί να ωφελήσει τις κοινότητες μας και το περιβάλλον».

Για να γιορτάσουν το ICAW, κοινότητες και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο φιλοξενούν εργαστήρια κομποστοποίησης, επιδείξεις και πολλά άλλα είδη εκδηλώσεων. Τα άτομα μπορούν επίσης να εμπλακούν ξεκινώντας το δικό τους σύστημα κομποστοποίησης στο σπίτι ή στην κοινότητά τους, γνωρίζοντας τις σημαντικές εργασίες σε μια τοπική εγκατάσταση κομποστοποίησης και προσθέτοντας κόμποστ στο έδαφος τους για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του κήπου τους και την ανθεκτικότητα στο κλίμα.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου δραστηριοποιείται σε έρευνες σχετικά με την κομποστοποίηση και την μικροβιολογία του εδάφους μέσω των οποίων είναι εφικτή η ζωτικότητα του και άρα η υγεία του και η υγεία των άλλων οργανισμών (φυτά, ζώα, άνθρωπος).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Κόμποστ και τον τρόπο συμμετοχής, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: www.compost-digestate.eu.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!